Jam

Zelf JAMMIE’en!

Wat Flipje in de Betuwe kan, kun jij ook! Met wat vers fruit, citroensap, suiker en een lege pot, maak je zo je eigen jam. Mmm…dat is JAMMIE!

Hoe maak je jam?

Je kunt eindeloos variëren met fruit, groente, specerijen en kruiden. Ook kun je verschillende soorten suiker of zoetstoffen gebruiken. Mogelijkheden genoeg, maar voordat je aan het experimenteren slaat, is het handig om de (basis)principes van jam maken onder de knie te hebben.

Wat tips & trucs om je op weg te helpen:

Wat is jam?
Jam maken | Tips, Trucs & Recepten | JAMMIE | datisjammie.nl

‘Jam is een geleiachtige, gebonden massa van met suiker gekookte vruchten die per kilo 350 gram vruchten bevat en op de boterham gegeten wordt’, zo omschrijft de Dikke van Dale jam. Nou, het is maar goed dat ze bij de Dikke van Dale zich vooral met taal bezighouden; met jam kun je veel meer dan ‘t op de boterham smeren. Tsssss! Je kunt jam bijvoorbeeld gebruiken in taart, allerlei toetjes en koekjes, maar je kunt het ook serveren bij borrelhapjes of een kaasplankje.

Waarom maak je jam?

Er zijn allerlei redenen om je eigen jam te maken. Reden nummer één is natuurlijk …

 1. Het is lekker! Je favoriete fruit of groente, gecombineerd met suiker en misschien wat kruiden en specerijen: dat is gewoon JAMMIE :-)!
 2. Het is simpel. Om lekkere jam te maken, hoef je niet uren in de keuken te staan, heb je geen dure keukenapparaten nodig en hoef je keukenprins of –prinses te zijn. Als je de basisprincipes van jam maken kent, kun je zo aan de slag.
 3. Het ziet er mooi uit. Al die gesuikerde groenten en fruit hebben behalve een lekkere smaak, ook mooie kleuren. Zo’n eigen jamcreatie doet ’t daarom ook altijd goed als cadeau.
 4. Het kost niet veel. Met een kilo (seizoens)groenten of fruit, suiker en citroensap, kun je al gauw 3 à 4 grote potten jam maken voor een paar euro.
 5. Het is een seizoens- en streekproduct bij uitstek. Pluk bijvoorbeeld in augustus de bramenstruiken bij jou in de buurt leeg, meng de bramen met wat suiker en citroensap en je hebt je eigen lokale bramenjam. (H)eerlijk eten op en top!
 6. Het is lang houdbaar. Zes maanden of een jaar nadat je de jam hebt gemaakt, kun er nog steeds van genieten. Voorwaarde is wel dat je schone (steriele) potten en deksels gebruikt en je de potten op een koele plaats bewaart.

Niet zo raar dus dat jam al jaren een favoriet product is. Vanaf het moment dat suiker overal te koop was tegen een lage prijs, zijn we in Europa aan de jam gegaan.

Hoe wordt jam stevig?

Fruit gemengd met suiker = jam? Nee, dat is een gesuikerde vruchtenmoes. Jam is geen vloeibare, maar een gebonden massa. Om jam stevigheid te geven, heb je suiker, pectine en een zuur nodig.

Suiker
Jam maken is een conserveringstechniek. Anders gezegd: door suiker toe te voegen aan etenswaren – bij jam is dat meestal fruit -, verleng je de houdbaarheid van die etenswaren. Suiker zorgt er bij jam voor dat bacteriën en enzymen niet de kans krijgen om etenswaren (fruit) te bederven. Daarnaast heb je suiker nodig om een stevige massa te krijgen.

Pectine
Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte. Bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s, kweeperen en moesappels. Hoe hoger het pectinegehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen.

Zuur
Zuur toevoegen, doe je door bijvoorbeeld wat citroen- of limoensap bij je jam te doen.

Die drie dingen – suiker, pectine en zuur – gemengd met gekookt fruit, zorgen ervoor dat je vruchtenmoes stevig wordt en lang houdbaar is. En jam is :-)!

Wil je precies weten wat de werking is van suiker en pectine en hoe belangrijk het toevoegen van zuur is? Lees dan de uitgebreide uitleg van Harold McGee over conserveren met suiker in zijn boek Over eten & koken (blz 298).

Meer weten over jam, inmaken, conserveren en wecken?

Over jam raak je niet uitgepraat. (ik in ieder geval niet :-)) Meer jamtips, -trucs en –recepten worden voortdurend aan de JAMMIE-website toegevoegd.

Zelf jam, gelei of compote maken?

Inspiratie nodig? Hier vind je alle JAMMIE-recepten op een rij.
En nu aan de slag! :-)

Reageer ook

91 Reacties

 1. m. govers 30 juli 2013 om 16:43 · Reageer ook

  wat kan ik bij rode bessen jam nog doen?


 2. Aad 9 augustus 2013 om 11:15 · Reageer ook

  Dag Janine,
  Wij maken al jaren zelf jam. Een probleem is dat je dat niet voor één potje doet, maar altijd voor 20, 30 en meer potjes. Gevolg is dat we lang dezelfde jam eten. Zou het een idee zijn om eens iets te organiseren (bv. een markt) waardoor mensen zelfgemaakte jam met elkaar kunnen ruilen. Op die manier krijgt iedereen een keur aan verschillende jams en leren we van elkaar.
  Vr. groet,
  Aad.


 3. Karin 18 augustus 2013 om 14:35 · Reageer ook

  Heb de berichtjes gelezen. Zelf maak ik ook jams, chutney’s, zoetzuren van produkten uit mijn eigen tuin. Ik bespuit niets dus alles is biologisch. Regelmatig wordt ik gevraagd op fairs, dat is bijzonder leuk.
  Momenteel heb ik 24 soorten jams, 12 chutneys, 3 soorten zoet/zuur
  en een paar soorten relish. Heb ook een paar keer muntpesto gemaakt maar daar heb je zo ontzettend veel munt voor nodig en dat is niet handig voor in de tuin, gebruikt teveel ruimte door de penwortel en het komt overal op.

  Ik kan niet ontdekken waar jullie wonen maar waarschijnlijk zijn ook daar wel ergens fairs.
  Ik zou het leuk vinden iets van jullie te horen en mogelijk ook recepten?
  groeten Karin


 4. Silvia 25 augustus 2013 om 08:55 · Reageer ook

  Hallo, kun je van bosbessen ook jam maken? Groetjes Silvia


 5. stefanie de koning 9 september 2013 om 14:06 · Reageer ook

  Hallo

  Het is de bedoeling dat ik deze week voor het eerst jam gaat maken. Het huis van de buren staat leeg en ze hebben een leuke boomgaard waar ik vanalles mee kan zo heb ik gister al heerlijke appelflappen gemaakt. Maar er is ook nog een bramenstruik waar ik dus jam wil van gaan maken. Nou heb ik wel genoeg recepten maar kan alleen nog niet veel duidelijke informatie vinden hoe ik het het beste kan bewaren.

  Mijn vraag dus na een heel(onnodig) verhaal. Hoe kan ik de jam het beste bewaren zodat het lang houdbaar blijft. Als je het in een pot doet komt er toch automatisch lucht bij?

  Groetjes stefanie


 6. e de jong 14 september 2013 om 15:17 · Reageer ook

  Jam maken ;en dan de jam potten te pronk zetten in je keuken prachtig, jam gemaakt van bramen …..vijgen uit eigen stadstuin .Ook van de wilde perzik met vijg …. appel met vijg …..rode bes met braam.In totaal 21 potten jam ,nu wil ik nog pruimenjam maken.groet.


 7. Gerda 22 september 2013 om 20:09 · Reageer ook

  Ik wilde graag vogelkers jam maken weet jij een recept
  groetjes Gerda


 8. Joke 24 oktober 2013 om 11:59 · Reageer ook

  Wil voor het eerst druivenjam maken. Heb jij hier een recept voor?


 9. WIM 4 november 2013 om 19:48 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Ik ben al enkele weken bezig met het maken van kweeperenjam, van kweeperen uit eigen tuin, lekker biologisch ook. De oogst was dit jaar aanzienlijk, veel groter dan andere jaren.
  Dit is de eerste keer dat ik probeer om jam te maken en dan kom je jezelf wel tegen. De jam blijkt keer op keer te dun en dan probeer ik hem dikker te krijgen door er nog wat extra kweeperen bij te doen en wat citroensap. De jam in wording wordt wel steeds lekkerder… want ik heb er al kaneel, vanillesuiker, rode wijn (scheutje) en wat Ierse whisky bij gedaan. Ook heb ik een deel van de vruchten door de blender gedaan maar dat ziet er toch wel minder fruitig uit.
  Ik hoop dat ik de jam op de juiste dikte krijg en als je nog tips hebt graag…!!!
  Jamgroetjes van Wim (leuke site hoor!)


 10. coby 5 december 2013 om 10:51 · Reageer ook

  Ken ik ook diepvriesfruit, bv frambozen gebruiken om jam te maken.


 11. wijnand kraan 26 december 2013 om 14:59 · Reageer ook

  Ik ben een alleen staande man van 75, maak al jaren mijn eiegn jams
  met de vruchten uit eigen moestuin . Er aardbeien frambozen de late
  soort, sinds kort ook een braam– kruisbes-en duindoorn.
  Ben sinaasappellikeur aan het maken om ook door de jam te doen
  dit is misschien lekker Is er iemand die dat heeft gemaakt,ik kan
  geen recept vinden. Rabarberjam (frambozenrood) met sinaasappel
  is ook lekker.


 12. Bart 1 april 2014 om 16:20 · Reageer ook

  Hallo, ik heb mandarijnenjam gemaakt, maar nu is deze wat bitter van smaak, hoe kan ik oplossen?

  groeten Bart.


 13. Bart 13 april 2014 om 22:56 · Reageer ook

  Hallo bedankt voor de tip, zelf ben ik ook aan de slag gegaan en heb een geraspte appel toegevoegd de bittere smaak werd iets minder maar was nog wel te proeven, daarna hij prima om door de joghurt te gebruiken.
  groeten Bart.


 14. Inge 5 juni 2014 om 21:29 · Reageer ook

  Hai Janine,
  Ik ga met 6 basisschoolklassen aardbeienjam maken. Maar dat heb ik nog nooit gedaan! Met al je tips kom ik een heel eind, het zal wel goed komen. Waar ik alleen niet achter kan komen is hoeveel ml jam ik heb als ik een kilo geleisuiker en, wat adviseer je, zo’n 650 gram (?) aardbeien gebruik. Ik moet slim gaan inkopen, dat snap je :-) Al die potjes moeten vol! Ik hoop dat je me kan helpen met verhoudingen. Dank je!
  Groetjes, Inge


 15. Inge 6 juni 2014 om 23:16 · Reageer ook

  Dank je Janine, we gaan ervoor!!!!


 16. M Diederen Ruiz 2 juli 2014 om 21:27 · Reageer ook

  Ik wil jam maken zonder suiker wat kan ik best gebruiken ipv suiker Stevia of canderel bind dat dan ook?

  Groetjes, Maribel


 17. Ria 9 juli 2014 om 22:58 · Reageer ook

  Hallo Janine.

  Heb heel veel pruimen waar ik jam van maak, ook ik heb het probleem dat de jam niet dik genoeg wordt , heb er ook citroen en geleisuiker voor gebruikt.
  Verder meng ik ook wel met bramen en kersen, wat kan ik nog meer toevoegen voor de variatie?


 18. Ria 11 juli 2014 om 23:14 · Reageer ook

  Hartelijk dank voor je tips, ga het snel proberen.

  Groet Ria.


 19. Peter 13 juli 2014 om 23:18 · Reageer ook

  Hallo Maribel,

  Ik maak al een groot aantal jaren zelf jam en heb me onlangs verdiept in het gebruik van stevia i.p.v. suiker.
  Om meerdere redenen ben ik er nog niet toe gekomen, maar ik denk dat de mogelijkheden beperkt zijn.
  Zo zou jam met stevia slechts één week houdbaar zijn
  Ik heb wel enkele tips.
  Men gaat aan stevia denken als men niet meer in de gebruikelijke wereld van chemische zoetstoffen terecht wil komen.
  Bij de meeste producten (zoetstoffen) waar stevia op staat is de stevia op de tenen doorheen gelopen. Let dus goed op dat je de echte stevia te pakken krijgt, zonder verder aangevuld met overige kunstmatige zoetstoffen (en daarom dus zeker geen Canderel).
  Enkele winkels waar de echte stevia te koop is zijn te vinden op http://www.vitaminstore.nl en http://www.gezondheidswinkel.nl.
  Kijk ook eens op stevia.startpagina.nl.
  Stevia bindt niet, dus zijn er toevoegingen nodig. Op de site http://www.salusi.nl/zelf-jam-maken-zonder-suiker/ kun je daarover het nodige vinden.
  Ik kwam een aardig recept tegen van stevia jam op de site http://www.greensweet-stevia.nl. Daar staat ook bij waarom stevia jam geen jam mag heten.
  Misschien kom je met deze info verder.


 20. Armande 14 juli 2014 om 12:46 · Reageer ook

  Het maken van jam is bij mij ook een uit de hand gelopen hobby. Ik heb al heel veel potten staan. Maar vandaag kreeg ik van een kennis 3 emmers met rode pruimen, een beetje vlezige soort. Ik kende het niet in elk geval.
  De eerste batch is gemaakt met een scheutje port en kaneel. De tweede batch wil ik eens proberen met munt, dat heb ik nl. ook nog in de tuin staan.


 21. marjan van wijck 31 juli 2014 om 21:58 · Reageer ook

  Hallo,

  Heb heel veel bramen om te plukken.
  Weet iemand recepten om jam te maken.
  Liefst gevarieerd: Bramen met ???

  groet marjan


 22. bert kruithof 1 augustus 2014 om 10:34 · Reageer ook

  Maak al jaren zelf jam, het begint met het plukken van bramen, wat ik op zichzelf al een feest vind. als de oogst binnen is begint het feest in de keuken, elk jaar weer verheug ik mij op de start van het seizoen met zomers fruit. Inmiddels is mijn jam manie behoorlijk uitgebreid.
  alles waar je maar enig sinds jam van kan maken beland dan ook bij mijn in de keuken.
  Nu zie ik op de fruitschaal bananen liggen, zou dit ook lukken????


 23. Johanna 9 augustus 2014 om 12:32 · Reageer ook

  Ik wil ook jam gaan maken van pruimen, rode bessen en of bramen, maar ik vraag me af, hoeveel water doe je in de pan, of helemaal niet, het moet wel eerst koken en is daar ook wat over bekend :) . Leuke site is dit trouwens, erg veel informatie en Janine, jij eet vast héél veel jam.


 24. lizzy 11 augustus 2014 om 11:00 · Reageer ook

  Hallo janine,

  we hebben een frambozenstruik in onze tuin en dagelijks plukken we frambozen.lekker vers in toetjes, smoothies(met ander fruit) voor de kids.ook willen we wel jam maken maar per dag hebben we dan niet genoeg en moet je “sparen’.kun je ze invriezen om daarna te ontdooien om jam van te maken?en kun je de jam daarna ook weer invriezen?

  Vr gr lizzy


 25. richard 14 augustus 2014 om 22:51 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Al met veel plezier regelmatig gebruik gemaakt van de vele tips op je site, dank! Ik heb 2 vraagjes waarvan ik hoop dat jij (of één van de bezoekers van de site!) me kunt helpen. Ik heb cactusvijgen in mn tuin, heb ze zojuist geplukt (niet schadevrij van afgekomen nee) en wil daar n mooie jam/marmelade van maken, heb je daar enige ervaring mee?

  Vervolgens ben ik al n tijdje op zoek naar n alternatief voor die grote hoeveelheden suiker die de jam nodig heeft. Geleisuiker schijnt iets ‘lichter’ te zijn, en natuurlijk de zoetvervangers. Heb je ervaring met een natuurlijke zoethouder (ben geen fan van aspartaam)?

  Hoop dat je iets kan met mn vragen.

  Vriendelijke groet,

  Richard


 26. Maddie 21 augustus 2014 om 18:57 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Wij hebben op dit moment veel bramen en druiven. We maken er taart van, jam, compote maar nu willen we er sap van maken en vragen ons af of het sap van bramen en druiven wel goed combineert.

  Heb je er ervaring mee?

  Groetjes,

  Maddie


 27. Josca 22 augustus 2014 om 20:22 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Wat een informatie allemaal…..Geweldig!
  Zelf heb ik dit jaar weer vlierbessen gelei gemaakt en daar zijn ze dol op bij ons. Hoeveel ik ook maak, het gaat altijd vrij snel op. Maar nu had ik een vraagje of er ook een manier is om de gelei iets dunner te maken want hij is dit jaar best wel dik. Ik hoop op een oplossing.

  Met vriendelijk groet,
  Josca


 28. Marie-Jose 25 augustus 2014 om 11:46 · Reageer ook

  Ook ik heb een vraag:
  wat is lekker bij bramen in jam/
  Appels weet ik al maar is er nog fruit dat er bij smaakt?
  groetjes Marie-Jose


 29. Marie-Therese 4 oktober 2014 om 19:34 · Reageer ook

  Hoi
  Ik heb deze week courgette-jam gemaakt. Apart maar toch lekker!!


 30. de kookgodin 21 oktober 2014 om 15:10 · Reageer ook

  Met interesse de uitwisseling van kennis over jam maken gevolgd. Wat me opviel is dat niemand het heeft over Agar Agar, een natuurlijk product waarmee je een vloeibare massa mee kan doen opstijven.


 31. Peter 25 oktober 2014 om 23:02 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Tot heden heb ik als extra pectine toevoeging geleipoeder gebruikt.
  Ik heb al wel de nodige informatie verzameld om een iets anders te gebruiken, b.v. agar agar.
  Ik kwam een aardige site tegen, die uitgebreid informatie geeft over geleermiddelen voor keukengebruik en dus ook over hoe agar agar te gebruiken.
  De site is http://www.gratispdf.nl/non-fictie/geleermiddelen-voor-keukengebruik-jan-boeren/.
  Op deze site staat een ebook, dat je gratis kan downloaden.

  groeten

  Peter


 32. peter 26 oktober 2014 om 13:21 · Reageer ook

  gisteren jam gemaakt van taxus bessen.
  Met twee man 5 uur bezig geweest om bijna 1,5 kg bessen te ontpitten.
  Dit moet wel zorgvuldig gebeuren, want de pitten zijn zwaar giftig door de aanwezige taxine. Ook de naalden hebben hetzelfde gif, dus ook geen naaldje bij de bessen.
  Er blijft bijna de helft over en na het wassen was het gewicht 900 gr.
  Aangevuld met 900 gr geleisuiker.
  Vervolgens aan de kook gebracht en dan sta je plotseling in een pot met lijm te roeren (dus nu weet ik waarom de bessen hier lijmbessen worden genoemd.
  Dus maar aangevuld met 100 ml water en de resterende 100 gr geleisuiker.
  Het resultaat mag er zijn: een heerlijk smakende jam die nu prima van dikte is.
  Het experiment is voor herhaling vatbaar.


 33. peter 27 oktober 2014 om 20:00 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Zo’n 15 jaar geleden maakte ik een wandeling met een bioloog, die mij vertelde hoe je taxusbessen kon eten.
  Van elke vrucht is een jam te maken, dus wilde ik het ook eens van taxus proberen. Je moet de besjes niet te jong plukken, want dan is het alleen maar slijm. Zo eind oktober komen de pitten naar buiten en is het redelijk te doen(voor zover je 5 uur redelijk vindt). Je hebt dan wel iets bijzonders.
  Ik probeer wel meer bijzondere dingen uit. Onlangs ook courgettejam gemaakt. Is heerlijk fris.
  Ook bezig geweest met jam van de vuurdoorn. Ik kon het recept niet meer vinden en ik kreeg alleen maar een hoeveelheid dikke pulp. Ik had er dus veel meer water bij moeten doen. Ga het volgend jaar weer proberen als de bessen weer rijp zijn.
  Ik heb 3 sites voor je waar je veel info kunt halen over eetbaarheid van planten en hoe te verwerken. Ook jamrecepten staan daar soms in.
  De sites:
  http://www.permacultuur.org, http://www.waterwereld.nu (waarin de vuurdoorn die ik kwijt was, staat niet op alphabet) en http://www.zoetermeer.nl.
  De laatste site is van de gemeente Zoetermeer; ga daar verder naar sport & cultuur (bovenin), dan naar natuur (linker kolom) dan naar natuur in de stad (midden) en vervolgens naar beneden scrollen tot eetbaar groen. Daar kun je onderaan een pdf downloaden met o.a. jamrecepten (b.v. lijsterbes en vlier).

  groeten

  Peter


 34. peter 28 oktober 2014 om 22:40 · Reageer ook

  Hallo Janine,

  Via de homepage van waterwereld kom je inderdaad niet verder. Het ziet er inderdaad uit als een site in ontwikkeling en je komt op die pagina niet.
  Ik ben er gekomen via deze link: http://www.waterwereld.nu/vuurdoorn.php. Op deze pagina staat de vuurdoorn met de vuurdoornbessenjam en een menu naar overige planten, bomen, vruchten etc.
  Je moet wel even zoeken, want niet alles lijkt logisch. Zo staat een pompoen (met jamrecept) bijvoorbeeld onder de kruiden.

  groeten

  Peter


 35. mama4 11 februari 2015 om 02:03 · Reageer ook

  hoi.

  Heb vandaag sinaasappeljam gemaakt helaas is het te bitter…en willen de kids het niet eten…wat kan ik ermee doen zodat het bitter wegggaat.(3potjes)

  xxxx


 36. Reintje 21 februari 2015 om 09:54 · Reageer ook

  Hallo
  ik heb het afgelopen jaar heel veel soorten jam gemaakt, heel lekker. Wat me opvalt dat bramen en bosbessen niet de gewenste dikte hebben, deze zijn niet geschikt om jam te heten. Weet iemand misschien hoe dit komt? Ik gebruik Geleisuiker Speciaal, ook omdat ik gezinsleden heb die weinig suiker mogen hebben.


 37. bindels 17 september 2015 om 18:27 · Reageer ook

  heb pruimen in gewekt nu zijn ze gaan gisten wat is er fout gegaan ?
  heb pruimen in schone potten gedaan warm suiker water bij gevoegd en na 1 dag kijken of het goed was waren ze al aan het gisten. heeft u een oplossing voor de fout??


 38. sivia 24 september 2015 om 19:50 · Reageer ook

  je potten waren wel schoon,op het oog maar niet steriel,
  als je dan de afgevulde potten 24 uur later bekijkt zijn ze altijd aan het gisten dat gaat zo snel,

  er zijn manieren om ze steriel te maken
  behandelen met warm sulfiet poeder of tabletten bestaat beide bij de groothandel brouwers te Aalsmeer te koop. je kan het ook via het internet bestellen. heb je ook anderen die het verkopen.

  nog een manier is kokend water er in gieten 5 minuten laten staan
  het water weggooien, dan dampen de potten uit afvullen met het product afsluiten ondersteboven op een doek zetten ( trekt de pot vacium) op deze manier laten afkoelen en dan rechtop koel en donker bewaren.


 39. Gorris 28 september 2015 om 11:47 · Reageer ook

  Op een pot frambozen/appel jam van de Tiggelstee natuurprodukten las ik op het etiket dat er ook plantaardige olie in verwerkt is.
  Dit ben ik nog niet eerder tegengekomen.
  Mijn vraag is :waartoe dient dit ? en welke olie zal hiermee bedoeld zijn ?


 40. ilonka 31 oktober 2015 om 12:23 · Reageer ook

  Hoi Janine,

  Van een collega heb ik kweeperen gekregen. Deze heb ik goed gewassen, want er zit een fluweellaagje overheen, en daarna in grove stukken gesneden en in een grote pan gedaan met veel water. (zodat ze onder staan)
  Deze aan de kook gebracht en daarna ongeveer 1,5 uur zachtjes verder gegaard op een laag pitje. Daarna het vuur uitgezet en een verder de hele dag of nacht laten staan.
  De volgende dag alles gezeefd en met geleisuiker terug aan de kook gebracht en er een heerlijke gelei van gemaakt.


 41. ilonka 17 november 2015 om 11:54 · Reageer ook

  Hoi Janine,

  Hier ben ik weer. Maar nu met een vraag. Kun je van sharonfruit of ook wel kaki ook jam maken?


 42. Judith 19 november 2015 om 10:04 · Reageer ook

  Hoi Janine,

  Ik maak regelmatig jam van rabarber, kruisbessen, rode aalbessen, mirabellen noem maar op. En gisteren voor het eerst van kiwi uit onze tuin. Het zag er goed uit, maar vanochtend een potje op tafel en het was mij iets te vloeibaar en te zoet. Weet jij of ik verse kiwi’s met wat citroen kan opkoken en bij de reeds gekookte jam kan doen om de zoete smaak te neutraliseren en de jam dikker te krijgen?

  ik hoor graag van je.

  Groet Judith


 43. Robin 9 februari 2016 om 20:49 · Reageer ook

  Hey Janine,

  Vandaag druivenjam willen maken, maar maak mij erg druk gezien het nu avond is en de “jam” nog steeds dun is.

  Even kort wat ik gedaan heb:

  1250 gram druiven met foodprocessor klein gemaakt. Ik wil de kleine stukje druif erin.
  Aan de kook gebracht en 5 minuten op hoog vuur gezet. Natuurlijk al roerend.
  Vervolgens op half vuur de geleisuiker van 1kilo erbij en citroensap 50ml.
  In potten gedaan en af laten koelen.
  Resultaat zoals hierboven al aangegeven…..dun.

  Oja, potten zijn goed schoon.
  Hoe nu verder. Oftewel wat kan ik anders doen.

  Groet, Robin


 44. Hennie 12 juni 2016 om 13:45 · Reageer ook

  Dag, heb net mijn eerste 2016 aardbeienjam gemaakt, ik heb vaak last met de stolling , gebruik wel pectinesuiker en citroen heb geen water toegevoegd alleen al om niet teveel vocht te krijgen.

  vraag: kun je ook sago gebruiken om het iets dikker te rijgen?


 45. john 23 juni 2016 om 17:18 · Reageer ook

  Bedankt voor de info… ik heb je website geraapleegd, omdat ik niet meer wist of er citroenen nodig waren voor mijn jam; Sinds vorig jaar maak ik mijn eigen jam. Ik begin dit jaar met perenjam. Mischien ook eens wat proberen met bananan&bramen-mix. Vooral mijn pure bramenjam is erg geliefd bij iedereen die het proeft. Ik gebruik wilde bramen: kost een paar uur plukken (met doorn-bestendige kleding), maar dan heb je ook puur-natuur…


 46. Elma 9 september 2016 om 22:05 · Reageer ook

  Dag zelfgemaakte jamliefhebbers!
  Ik ontdekte deze site omdat ik op zoek was naar het maken van druivenjam. Op de site van Van Gilze staan heel veel jamtips! Zelf maak ik graag pruimenjam, bramenjam, bosbessenjam, en bessenjam en soms mik ik van alles bij elkaar. Op de markt kocht ik een poos geleden mango’s die heel rijp waren en ook daar heb ik jam van gemaakt. Maar ook van rabarber en vijgen kan je heerlijke jam maken. M’n dochter kwam vandaag met een potje eigengemaakte jam thuis. Dat hadden ze op school gemaakt. Er zat peer, appel, braam, druif en blauwe bes in. Als ik met bosbessen of bramen nét te weinig heb doe ik er wat appel doorheen.
  Overigens kan je heel goed testen of je jam dik genoeg is met een koud schoteltje: doe er een druppel jam op. Vloeit het gelijk uit, dan is de jam te dun en moet het nog wat langer pruttelen, blijft het als een druppel liggen dan is de jam goed! Liefs Elma


 47. diny 27 september 2016 om 09:36 · Reageer ook

  hallo. heeft iemand ervaring met jam bewaren in de glazen babyvoedingspotjes?? voldoen die dekseltjes? blijft het daarin goed??


 48. Claudia 22 oktober 2016 om 00:33 · Reageer ook

  Kersen! Heerlijk!
  Trucje om snel te ontpitten? Pak een paperclip en vouw hem 1x open zodat je een soort lange S hebt. De grote lus pak je vast, in je andere hand neem je een kers met de aanhechting van de steel boven. Steek de kleine lus onder de aanhechting en wip de pit eruit door de lus achter de aanhechting weer omhoog te halen. Echt, appels schillen duurt langer! Succes!


~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.