Stollingsproef

Hoe controleer je de dikte van jam?
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
- Zet een schoteltje in de diepvries of onder in de koelkast en laat goed koud worden.
- Doe wat jam op het koude schoteltje als je denkt dat de jam dik genoeg is.
- Laat minimaal 1 minuut afkoelen.
- Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel. Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar. Houd het schoteltje ook nog even schuin. Als de jam niet van het schoteltje afdruipt, weet je zeker dat de dikte goed is en je de jam in potten kunt doen. Als de jam nog te dun is, kook de jam nog wat langer.
De stollingsproef kun je ook gebruiken om de dikte van confituur of gelei te controleren.
Meer weten over jam en andere conserven maken?
Koop mijn kookboek!

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
En nu hop aan de slag! :-)
Hieronder een overzicht van artikelen over jam maken met veel handige tips en natuurlijk jam(mie) recepten!
- Jam: de basis
Alle belangrijke basisprincipes van het jam maken op een rij. - Pectine
Wat is pectine en waarom heb je het nodig als je jam maakt. - De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jam- en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips. - Jampotten en weckpotten schoonmaken
Leer hoe je potten goed steriliseert. - Jampotten vullen en afsluiten
Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit. - Home made zoete en hartige conserven
Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken. - Suikersoorten
Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht. - Help, mijn jam is mislukt!
Alle handige tips op een rij om je jam, confituur of gelei te redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is. - Jam(mie) recepten
Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn jam en andere conservenrecepten. Bon appétit!
Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.