Stollingsproef

Hoe controleer je de dikte van jam?

Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.

  1. Zet een schoteltje in de diepvries of onder in de koelkast en laat goed koud worden.
  2. Doe wat jam op het koude schoteltje als je denkt dat de jam dik genoeg is.
  3. Laat minimaal 1 minuut afkoelen.
  4. Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel. Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar. Houd het schoteltje ook nog even schuin. Als de jam niet van het schoteltje afdruipt, weet je zeker dat de dikte goed is en je de jam in potten kunt doen. Als de jam nog te dun is, kook de jam nog wat langer.

De stollingsproef kun je ook gebruiken om de dikte van confituur of gelei te controleren.

Zelf jam, gelei of compote maken?

Koop mijn jamkookboek: ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50.

Jam Gelei Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen.