Jampotten vullen en afsluiten

Jampotten vullen en afsluiten - Tips - JAMMIE - datisjammie.nlHoe sluit je potten luchtdicht af?

Om je jam, gelei, chutney en andere conserven goed te kunnen bewaren, moet je potten hygiënisch en luchtdicht afsluiten. Hoe doe je dat?

Jampotten met schroefdeksels (twist-off deksels)
 1. Plaats warme glazen potten op een houten plank of een natte, warme theedoek.
 2. Vul de warme potten met warme jam, gelei of confituur tot net (1 centimeter) onder de rand. Hiervoor kun je een pollepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot.
 3. Verwijder eventuele luchtbellen. Tik met de onderkant van de gevulde potten op een harde ondergrond (bijvoorbeeld een houten snijplank). Vooral confituur met stukken fruit kan luchtbellen bevatten.
 4. Controleer of de randen van de potten schoon zijn. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier.
 5. Draai de potten normaal dicht, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat rustig afkoelen. Controleer of de deksel goed op de pot zit. Zit er wat jam, gelei of confituur aan de buitenkant van de pot? Verwijder resten met warm water en een schoon doekje.
 6. Label de potten en bewaar ze op een droge, donkere en koele plaats.

TIP!
Confituur met stukjes kun je versneld laten afkoelen. Spoel de gevulde potten af met koud water en plaats de potten daarna in een bak met koud water. De confituur wordt snel dik. De vruchten blijven goed verdeeld in de pot en gaan niet drijven.

Weckpotten met schroefdeksels
 1. Plaats warme glazen potten op een houten plank of een natte, warme theedoek.
 2. Vul de warme potten met warme jam of andere conserven tot aan het begin van de hals van de pot. Hiervoor kun je een pollepel/opscheplepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot.
 3. Verwijder eventuele luchtbellen. Je kunt hiervoor een (silicone) spatel gebruiken. Steek de spatel tussen het glas en het warme vruchten- of groentemengsel. Draai de pot en daarmee de spatel rond.
 4. Controleer of de randen van de potten schoon zijn. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier.
 5. Leg het rondje (de vervangdeksel) op de pot. Draai de schroefdeksel aan.
 6. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier. Op Weckenonline vind je meer tips over het gebruik van weckpotten en een weckketel.
 7. Verwijder de potten uit het hete water met een glastang en plaats de potten op houten snijplank of warme, vochtige theedoek. Laat de potten rustig afkoelen. Controleer na 24 uur de sluiting van de potten. Druk met je vingers op de deksel. Als de deksel niet meebeweegt, is het wecken gelukt. De pot is luchtdicht afgesloten. Zit er vuil aan buitenkant van de pot? Verwijder resten met warm water en een schoon doekje.
 8. Label de potten en bewaar ze op een droge, donkere en koele plaats.
Weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen
 1. Plaats warme glazen potten op een houten plank of een natte, warme theedoek.
 2. Vul de warme potten met warme jam of andere conserven tot aan het begin van de hals van de pot. Hiervoor kun je een pollepel/opscheplepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot.
 3. Verwijder eventuele luchtbellen. Je kunt hiervoor een (silicone) spatel gebruiken. Steek de spatel tussen het glas en het warme vruchten- of groentemengsel. Draai de pot en daarmee de spatel rond. Druk stukken vruchten of groenten met de spatel goed aan.
 4. Controleer of de randen van de potten schoon zijn. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier.
 5. Leg de gesteriliseerde rubberen ring op de deksel. Draai de deksel met de inmaakring om. Houd met een schone doek de weckpot vast en leg met je andere hand de rubberen ring en de deksel op de weckpot.
 6. Controleer of de rubberen ring mooi plat op de pot ligt. De rubberen ring mag nergens uitsteken of naar binnen zijn gevouwen. Klem de deksel dicht met twee bijbehorende klemmen. Controleer nog een keer of de rubberen ring goed op de pot ligt en laat de weckpotten rustig afkoelen.
 7. Wil je conserven langer bewaren, dan kun je ze wecken in een ketel of pan. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier. Op Weckenonline vind je meer tips over het gebruik van weckpotten en een weckketel.
 8. Verwijder de potten uit het hete water met een glastang en plaats de potten op houten snijplank of warme, vochtige theedoek. Laat de potten rustig afkoelen. Controleer na 24 uur de sluiting van de potten. Verwijder de klemmen. Als de deksel is vastgezogen op de pot, is het wecken geslaagd. Je kunt dit ook zien aan het lipje van de inmaakring. Bij een luchtdichte pot wijst het lipje duidelijk naar beneden.
 9. Label de potten en bewaar ze op een droge, donkere en koele plaats.
Flessen met schroefdop of beugelsluiting
 1. Plaats warme glazen flessen op een houten plank of een natte, warme theedoek.
 2. Vul de warme flessen met warme siroop tot 2,5 centimeter onder de rand. Hiervoor kun je hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een flessentrechter op de fles en schenk de warme siroop via de trechter in de fles.
 3. Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier.
 4. Doe de schroefdop erop, draai de flessen normaal dicht en laat rustig afkoelen. Gebruik je een beugelsluiting? Plaats de gesteriliseerde rubberen ring aan de binnenkant van de beugel. Duw de beugel op de opening en klem de beugel vast. Controleer of de rubberen ring nergens uitsteekt of naar binnen is gevouwen.
 5. Verwijder resten siroop met warm water en een schoon doekje. Label de flessen en bewaar de siroop in de koelkast.

Meer lezen over jam en andere conserven maken

Voor het schrijven van dit artikel heb ik mijn eigen jamervaringen gebruikt. Daarnaast heb ik onder andere de onderstaande (online) bronnen geraadpleegd. Goed leesvoer voor als je meer wilt weten over jam en andere conserven maken.

Leestip van JAMMIE - (kook)boeken

 

 

BOEKEN

 • Minibijbel Inmaken
  Catherine Atkinson, Maggie Mayhew: Minibijbel Inmaken. Veltman Uitgevers, 265 blz., ISBN 9789048308279
 • Larousse Confituren
  Colette Hanicotte, Mc Lean, Christine Ferber e.a.: Larousse Confituren. Good Cook Publishing, 350 blz., ISBN13 9789073191556
 • Van het huis: ambachtelijk koken
  Gilles Laurendon, Laurence Laurendon: Van het huis: ambachtelijk koken. Becht, 256 blz., ISBN 9789023013617

ONLINE

 

Zelf jam, gelei of compote maken?

Koop mijn jamkookboek: ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50.

Jam Gelei Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen.

Reageer ook

18 Reacties

 1. Wilma van den Eertwegh 31 augustus 2016 om 23:34 · Reageer ook

  een vanmiddag geopende pot homemade vijgenjam deed heel raar: beetje bruisend kwam de jam naar boven, tot een kolom van wel 6 cm (jam vrij stijf, wrschl door de Fruttapec). Wat is hier aan de hand? Pot is pas 1 of 2 wkn geleden gevuld, met hete jam, daarna op zijn kop, enz, zoals ik al 20 j doe.


 2. Karin 23 oktober 2016 om 11:02 · Reageer ook

  Hoevaak kan je de schroefdeksels opnieuw gebruiken?


 3. Vincent ten Oever 1 december 2016 om 16:27 · Reageer ook

  Nou oke, laat ik mijn toeter dan maar even uitsteken :-)

  Ik wil graag groenten met wat azijn en andere toevoegingen (en zonder zout en suiker) in een twist off pot inmaken met een snelkookpan. Is dat mogelijk als ik eerst de groenten in een pan verwarm en deze dan in de potten doe (en het omkeren van de potten zoals boven beschreven). En vervolgens de potten (voor sterilisatie) verwarm in een snelkookpan met extra bodemrooster?

  Hoef je groente met azijn eigenlijk wel te steriliseren? In het geval dat het niet hoeft. Wat moet de minimale pH-waarde zijn zonder dat je hoeft te steriliseren?

  De twist off potten met deksel gebruik ik eenmalig.


 4. Claudia 23 april 2017 om 13:03 · Reageer ook

  Bij het vullen van mijn weckpotten zijn toch de rubberen ringen vuil geworden (kwam ik met het sluiten en op de kop zetten achter) waardoor ze niet goed vacuüm zijn. Kan dit hersteld worden nu de jam al afgekoeld is? Of betekend dat we heel snel de bananen grapefruit jam (4 potten) op moeten maken? (Newby hier! )


 5. Jankees 13 juni 2018 om 17:56 · Reageer ook

  Alles heel goed schoonmaken met heet soda water. Naspoelen.na het vullen paar druppels medicinale alcohol in het omgekeerde deksel doen en aansteken.deksel direct omkeren en pot afsluiten.Blijft zo extra lang houdbaar en geeft geen bijsmaak.


 6. kelly 29 augustus 2018 om 10:45 · Reageer ook

  Hallo,
  Voor geboorte van mijn kindje zou ik ook graag confituurpotjes geven als doopsuiker. Ik zou reeds klaargemaakte confituur gebruiken en dit willen verdelen in kleine potjes. Gaat dit?
  Lukt het om koude confituur te verdelen en goed lucht dicht af te sluiten?

  Alvast bedankt!


 7. Rita Willems 13 september 2018 om 10:18 · Reageer ook

  Vandaag toevallig op deze site gelezen.. .
  Dag iedereen,
  Gisteren heel veel appelmoes gemaakt. Bij gebrek aan plaats in de diepvries heb ik ze in confituurpotjes gedaan met schroefdeksel,laten afkoelen totdat ik de klik hoorde uit het deksel. Dit is de eerste keer dat ik dit zo gedaan heb. Ik hoop dat ze niet binnen de kortste keren gaan schimmelen. Kan ik er anders nog iets aan doen? Alvast bedankt voor het antwoord.


 8. Sjoerd 27 september 2018 om 11:54 · Reageer ook

  Ik heb zojuist perenjam gemaakt en dit in 300ml weckpotten van de Action gedaan. Na het vullen van de potjes deze omgekeerd (ben ik zo gewend met schroefdeksels).Tot mijn verbazing (ergernis) begonnen de potjes jam naar buiten te lekken (sputteren) via de rubber afdichting. Gewoon b keus potjes of is het bij weckpotten niet de bedoeling om ze na het vullen om te keren?


 9. Jacqueline 3 oktober 2018 om 22:05 · Reageer ook

  Ik ben Jacqueline uit IJmuiden, ik heb mijn hobby inmaken weer eens opgepakt. Vijgencompote, komkommer zoetzuur en vandaag tomatensaus ingemaakt. Over het laatste maak ik mij zorgen; ik werk momenteel met weckpotten met vaste beugels. Ik heb de tomaten niet ontveld en met uien en kruiden gekookt. Niet gezeefd, wel even mixer erdoor gehaald (wat waarschijnlijk lucht erin heeft geslagen). Uiteraard schone potten en materiaal. Nu zit er aan de binnenkant van de deksel druppels/bellen. En nu???? Weggooien sowieso niet. Is het mogelijk het opnieuw te doen of ????

  Groet,

  Jacqueline


~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.