Geef huisgemaakte jam voor Sinterklaas of kerst

Sinterklaas of Kerstman in het land? Dat betekent cadeautjestijd. Je kunt natuurlijk je cadeaus gewoon in de winkel kopen, maar waarom maak je ze niet zelf dit jaar? Zelfgemaakte cadeaus zijn de leukste cadeaus om te geven (en te krijgen :-)!) en als ze uit eigen keuken komen, meestal ook de lekkerste. Maak bijvoorbeeld eens een huisgemaakte jam of gelei. Met deze tips vul je zo een paar home made potjes voor in de schoen of onder de kerstboom.

Wat maak je?

Tips voor het kiezen van het juiste recept
Het voordeel van zoete conserven is dat een jam of gelei lang houdbaar is en je ruim voor de feestdagen potten kunt vullen. Een ander pluspunt is dat je oneindig kunt variëren met vruchten, kruiden en specerijen waardoor je altijd een ‘persoonlijke favoriet’ kunt maken. Bijvoorbeeld door iemands lievelingsfruit te gebruiken, vruchten te kiezen vanwege de mooie kleur of een recept te maken dat aansluit bij het seizoen.
Huisgemaakte jam: leuk Sinterklaas en Kerstcadeau - Nieuws - datisjammie.nl

Lekkere zoete conserven voor de feestdagen

Appels, peren, pompoenen, maar ook allerlei soorten citrusvruchten vind je in de decembermaand in de winkel. Allemaal heerlijk van smaak, mooi van kleur en geschikt om zoete conserveren als jam van te maken. Probeer eens een van deze recepten:

Appelcompote met kaneel
Lekker bij crêpes, wentelteefjes of dikke plakken briochebrood.

Bloedsinaasappeljam
Mooi diep rood van kleur. Intens zoet van smaak met een klein beetje bitter en een vleugje zuur. Heerlijk met amandelcake.

Perenjam met speculaaskruiden
Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood of bij een stuk amandeltaart.

Aardbeiensiroop - Recept - JAMMIE - datisjammie.nlEn hou je van een mooie rood/roze kleur, koop dan winterkoninkjes. Wat? Ja, winteraardbeien inderdaad. Tegenwoordig telen een aantal Nederlandse telers met behulp van groene energie ook aardbeien in de kas in de winter! Die winterkoninkjes kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een heerlijke abrikozenjam met aardbeien. Of maak je eigen aardbeiensiroop. Zo klaar, oh zo lekker en gecombineerd met bubbels heel feestelijk.

Of ga op de klassieke tour en maak eens een klassieker zoals cranberrycompote of lemon curd. Hou je van net-even-anders voeg dan kruiden, specerijen of bloemen toe aan je conserven. Stop bijvoorbeeld eens mandarijnen – met rozenblaadjes – in een confituur. Verwerk stoofperen met specerijen als kaneel en kardemom in een heerlijke kruidige gelei. Ook lekker is…

Meer inspiratie & recepten

TreJAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nlk gekregen? Zin om aan de slag te gaan met seizoensvruchten?
Lees mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen. Hierin vind je onder andere 44 recepten – zowel klassiekers als ‘net even anders’, ingedeeld op seizoen en naar fruit- of groentesoort. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50! Oftewel een fijn cadeau voor jezelf ☺.

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen.

Hoe verpak je huisgemaakte conserven?

Tips voor het kiezen van potten, flessen en labels

Jampotten, weckpotten en flessen heb je in allerlei soorten en maten. Bij het kiezen van een pot of fles is de dikte van het glas belangrijk. Het glas moet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Geschikte potten en flessen kun je kopen in kookwinkels of winkels met huishoudelijke artikelen zoals Blokker bijvoorbeeld. Online kun je terecht bij Brouwmarkt, Dille & Kamille, Oldenhof of Weckenonline. Hier kun je ook terecht voor stickers en labeltjes ( en – heel handig! – ook mijn kookboek ☺).

Zelf labels maken

Labels voor je conserven kun je natuurlijk ook zelf maken. Moeilijk hoeft dat niet te zijn en het geeft een extra persoonlijk tintje aan je cadeau. Online vind je talloze voorbeelden van mooie labels en kun je verschillende templates downloaden die je kunt uitprinten en bewerken.

Op de Pinterest pagina van JAMMIE vind je een overzicht van mooie labels voor conserven.
Huisgemaakte jam: leuk Sinterklaas en Kerstcadeau - Nieuws - datisjammie.nl

 

 

 

 

 

 

Zo en nu aan de slag. Hopelijk heb je zo voldoende inspiratie om potten te vullen met lekkers voor in de schoen of onder de kerstboom. Veel plezier met koken en geven