Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Rabarberjam met aardbeien

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totale tijd:
Hoeveelheid: voor 2 à 3 potten van 228 ml met schroefdeksel
Seizoen: ,

Zoet en zuur in een potje. Dat is aardbeien-rabarberjam.
Of rabarberjam met aardbeien, want er gaan net zo veel zure stengels als zoete zomerkoninkjes in dit recept. Behalve ontzettend lekker, is deze jam ook erg makkelijk om te maken. Klaar in een half uurtje.

Hoe maak je het?

1. Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarber-aardbeienjam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.

2. Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.

3. Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot hij helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten).

Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl4. Spoel ondertussen de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en plet ze fijn met een vork of (puree)stamper. Voeg de aardbeien toe aan de rabarber. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook. Plet het mengsel eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.

5. Weeg de geleisuiker (of kristalsuiker en pectinepoeder) af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.

6. Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.

7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Lekker bij

Een cake van polenta (griesmeel). Meng de rabarber-aardbeienjam door het cakebeslag. Of bak bananenbrood en voeg enkele lepels jam toe aan het brooddeeg/beslag.

Maak ook eens

Rabarberjam met aardbeien en gember. Of voeg verse munt of enkele lepels kokoslikeur toe voordat je de jam in potten doet.

Zin in meer lekkers met fruit?

Koop mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen! Ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50!

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.