Broodpudding - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Broodpudding

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totale tijd:
Hoeveelheid: 4 - 8 personen
Type gerecht: ,
Seizoen: ,

Je restjes omtoveren tot een nieuwe maaltijd blijft een leuke uitdaging. Je gooit niks weg, bespaart geld en je krijgt er een nieuwe verrassing voor terug. Dit toetje is zo’n fijn restjesrecept. Je kunt er oude sneetjes brood voor gebruiken, fruit dat al net iets te lang op de schaal ligt en de laatste paar noten uit de zak. Nog een pluspunt: broodpudding is makkelijk om te maken en een ideaal dessert voor een groot gezelschap.

Hoe maak je het?

1. Je kunt van allerlei brood(producten) pudding maken. Het enige waar je op moet letten, is dat je een lekkere mix hebt van broodsoorten en dat je de korsten eraf haalt. Die gaan naar vogels ☺. Je kunt sneetjes witbrood gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een krentenbol, een oud plakje ontbijtkoek of een eierkoek.
Verwijder de korsten van het brood en scheur het in grove stukken. Doe alles in een mengkom.
2. Verwarm de melk, de kristalsuiker, het zout en de boter in een kleine steelpan op laag vuur tot de boter begint te smelten.
3. Schenk de hete melk over de broodmix. Laat het mengsel een paar minuten staan. Duw de stukjes brood die boven komen drijven weer terug.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
5. Snijd de appel of peer in kwarten. Verwijder het klokhuis en de schil. Snijd de kwarten in stukjes.
6. Hak de noten in kleine stukken. Je kunt hiervoor een mes of keukenmachine gebruiken.
7. Roer de fruitblokjes, de notenmix en de speculaaskruiden door het broodmengsel.
8. Klop het ei kort en voeg het toe aan het broodmengsel. Roer goed door.
9. Bekleed de taartvorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de vorm.
10. Zet de pudding in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de pudding in 45 – 60 minuten gaar. De pudding is gaar als je een dun mes in het midden van de pudding kunt steken en er schoon uit kunt halen. Het is niet erg als de pudding van binnen wat vloeibaar is; broodpudding hoort ‘klef’ te zijn. Laat even afkoelen voordat je de pudding aansnijdt.

Tip

Broodpudding - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Broodpudding kun je goed combineren met een zelfgemaakte jam, compote of confituur. Serveer bijvoorbeeld wat wortelconfituur met een vleugje oranjebloesemwater bij de plakken broodpudding.

De broodpudding die eventueel overblijft, kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Koud is de pudding ook lekker.

Veel oud brood in huis? Je kunt eenvoudig een grotere broodpudding maken door de hoeveelheden in het recept te verdubbelen. Of maak van je oude bammen tosti’s, wentelteefjes of croutons. Ook erg JAMMIE ☺.

Genoten van dit gerecht? Zin in meer?

In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
………………………………………………………………………………………
Kookboek De Groene Garde

Heb jij nog niet dat fijne seizoenskookboek in je boekenkast?
Je kunt ‘m nog altijd bestellen.

………………………………………………………………………………………

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.