Jampotten en weckpotten schoonmaken

Jampotten schoonmaken - Tips & Trucs - JAMMIEHoe doe je dat?

Om je jam, gelei, chutney en andere conserven goed te kunnen bewaren, heb je schone potten nodig. Voordat je jam- en weckpotten kunt gebruiken, moet je ze eerst steriliseren. Dit kun je op verschillende manieren doen.


In de oven

Jampotten en weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen

  1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Zet de potten (met de opening naar boven) op een (schone!) bakplaat. Als je weckpotten gebruikt, leg je de glasdeksels ook op de bakplaat. De binnenzijde van de glasdeksels keer je naar boven.
  6. Zorg dat je oven (brand)schoon is. Stel de temperatuur van de oven in op iets hoger dan 100 °C, bijvoorbeeld 110 of 120 °C. Zo weet je zeker dat je oven de vereiste temperatuur van 100 °C haalt.
  7. Reinig de schroefdeksels/inmaakringen op dezelfde manier als de jampotten/weckpotten.
  8. Leg de deksel van jampotten met schroefdeksels vlak voor vullen van de potten in een diep bord en overgiet de deksels met kokend water. De rubberrand in de deksels wordt schoon en zacht. Hierdoor kun je de deksels later makkelijker vastdraaien.
    Bewaar de inmaakringen van weckpotten in een bakje met koud water tot je ze nodig hebt. Leg de klemmen op een schone theedoek.
  9. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
  10. Haal de potten en glazen deksels uit de oven met een glastang. Of neem een schone theedoek.
In kokend water

Jampotten en weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen

  1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Kies een grote en diepe pan. Alle potten moeten naast elkaar kunnen staan. Zet de potten met de opening naar boven, naast elkaar, in de pan.
  6. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  7. Draai het vuur uit en laat de potten in de pan staan tot het water niet meer borrelt.
  8. Reinig ondertussen de schroefdeksels/glasdeksels en inmaakringen op dezelfde manier als de jampotten/weckpotten.Leg de deksel van jampotten met schroefdeksels vlak voor het vullen van de potten in een diep bord en overgiet de deksels met kokend water. De rubberrand in de deksels wordt schoon en zacht. Hierdoor kun je de deksels later makkelijker vastdraaien.

    Neem voor de weckpotten een ruime steelpan en leg de inmaakringen en de glasdeksels in de pan. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot alles onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 5 tot 10 minuten koken. Leg de klemmen op een schone theedoek. Haal de deksels en inmaakringen uit de pan met een glastang. Leg de glasdeksels op een schone theedoek. Bewaar de inmaakringen in een bakje met koud water tot je ze nodig hebt.

Weckpotten met schroefdeksel

  1. Controleer of de potten en deksels heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Kies een grote en diepe pan. Alle potten moeten naast elkaar kunnen staan. Zet de potten met de opening naar boven, naast elkaar, in de pan.
  6. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  7. Draai het vuur uit en laat de potten in de pan staan tot het water niet meer borrelt.
  8. Reinig ondertussen de schroefdeksels op dezelfde manier als de weckpotten.
  9. Neem een ruime steelpan. Leg de schroefdeksels en de vervangdeksels in de pan. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot alles onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  10. Draai het vuur uit. Doe een deksel op de pan en laat alles in het warme water liggen tot je de schroefdeksels en vervangdeksels nodig hebt.
In de afwasmachine

Alle soorten glazen potten en flessen
Als je veel potten en flessen in een keer moet schoonmaken en steriliseren, kun je de afwasmachine gebruiken. Zorg ervoor dat je afwasmachine schoon is. Zet alle flessen, potten en deksels in de afwasmachine en kies het heetste programma, inclusief drogen. Gebruik alleen afwasmiddel als flessen en potten vies zijn. Rubberen ringen van weckpotten en beugelflessen maak je apart schoon.

TIP
Glas kan niet goed tegen grote, plotselinge temperatuurwisselingen: van koud naar ineens heel warm of omgekeerd. Plaats daarom warme glazen potten niet op een koude ondergrond, zoals een (heel) koud aanrecht. Gebruik liever een houten snijplank of een natte, warme theedoek als ondergrond. Op die manier is de kans klein dat potten kapot springen.

Zijn je potten en deksels helemaal schoon?

Dan is het tijd om je jampotten en weckpotten te vullen.

Meer lezen over jam en andere conserven maken

Voor het schrijven van dit artikel heb ik mijn eigen jamervaringen gebruikt. Daarnaast heb ik onder andere de onderstaande (online) bronnen geraadpleegd. Goed leesvoer voor als je meer wilt weten over jam en andere conserven maken.

Leestip van JAMMIE - (kook)boeken

 

 

BOEKEN

  • Minibijbel Inmaken
    Catherine Atkinson, Maggie Mayhew: Minibijbel Inmaken. Veltman Uitgevers, 265 blz., ISBN 9789048308279
  • Larousse Confituren
    Colette Hanicotte, Mc Lean, Christine Ferber e.a.: Larousse Confituren. Good Cook Publishing, 350 blz., ISBN13 9789073191556

ONLINE

Zelf jam, gelei of compote maken?

Koop mijn jamkookboek: ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €14,95.

Jam Gelei Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen.
……………………………………………………………………………………………………………………

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl
……………………………………………………………………………………………………………………

Reageer ook

12 Reacties

  1. Aimée 11 januari 2016 om 14:43 · Reageer ook

    Hoi Janine, bedankt voor de tips over het schoonmaken van de potjes. Ik heb pas clementinejam gemaakt en toen had ik natuurlijk schone potjes nodig ;)
    Ik heb een blog met daarin het recept voor de jam. Daarin een link geplaatst naar deze tips. Groetjes, Aimée


  2. Thea 13 februari 2016 om 15:59 · Reageer ook

    Kunnen de beugels en elastieken van de weckpotten gewoon mee de oven of het kokende water in of moet ik de weckpot uit elkaar halen? En de elastieken niet mee steriliseren. Als dat zo is krijg ik daarna de weckpot dan weer goed in elkaar?


  3. Els Schutte 6 juni 2016 om 22:48 · Reageer ook

    Hoi Janine,

    Moeten de potten echt nog warm zijn als je ze vult met de jam en ik wil dan de deksel in een bord op het laatst met heet water ? Ik wil ze eerst dan in de pan doen en tegen de tijd dat ze uitgelekt zijn,zijn ze natuurlijk al afgekoeld dus vandaar mijn vraag.

    Of kan ik ze ook gewoon nog een keer met heet water er vlak voor weer opnieuw spoelen ? als ze dan toch heet moeten zijn. Trouwens super leuke site :)


  4. Marcel 14 augustus 2016 om 17:56 · Reageer ook

    Ik maak de potten schoon in de vaatwasser. Bij het jam maken leg ik de potten op hun zij in de oven. De deksels gaan in een pannetje met net aan kokend water. Ik haal dan een pot uit de oven, vul deze met jam en haal dan pas de deksel uit het kokende water. De pot uit de oven halen lukt prima met een houten pollepel.


  5. Raymond Tans 27 augustus 2016 om 08:31 · Reageer ook

    Hoi Janine, Wij hebben heerlijke pruimenjam gemaakt en een deel hebben we in goed, met soda, schoongemaakte potten gedaan waarin rodekool heeft gezeten, Bij het openen van de jampotten roken en proefden we de rodekoolsmaak in de jam. Hoe kan dat? wat hebben we niet goed gedaan? Met vr.gr. Raymond


  6. yvette 27 augustus 2016 om 10:30 · Reageer ook

    Dag Janine,

    Wegens veel fruitbomen ben ik momenteel zelf jam aan het maken.
    Jam maken was een grote liefhebberij van mijn moeder. Als kind heb ik daar vaak bij toegekeken en geholpen, maar dat is inmiddels vele tientallen jaren geleden. Om mijn geheugen op te frissen en receptent te zoeken was ik op internet en kwam je leuke site tegen. Echt heel leuk en leerzaam.
    Wat ik nog wel herinner van mijn moeder, was dat ze de jampotten altijd op een warme natte gemaakte theedoek zette. Dat voorkomt het kapot springen van glas wanneer er een erg hete vloeistof in wordt gedaan. Zij deed dat ook met glazen schalen ed. bijvoorbeeld tijdens het vullen van pudding. Zet glazen potten “nooit” op een koud, stenen aanrecht, zei ze altijd.

    Groet Yvette


~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.