• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

15 november 202016 Reacties

Jampotten en weckpotten schoonmaken

jampotten schoonmaken - Tips & Trucs - JAMMIE

Hoe doe je dat?

Om je jam, gelei, chutney en andere conserven goed te kunnen bewaren, heb je schone potten nodig. Voordat je jam- en weckpotten kunt gebruiken, moet je ze eerst steriliseren. Dit kun je op verschillende manieren doen.

In de oven

Jampotten en weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen

  1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Zet de potten (met de opening naar boven) op een (schone!) bakplaat. Als je weckpotten gebruikt, leg je de glasdeksels ook op de bakplaat. De binnenzijde van de glasdeksels keer je naar boven.
  6. Zorg dat je oven (brand)schoon is. Stel de temperatuur van de oven in op iets hoger dan 100 °C, bijvoorbeeld 110 of 120 °C. Zo weet je zeker dat je oven de vereiste temperatuur van 100 °C haalt.
  7. Reinig de schroefdeksels/inmaakringen op dezelfde manier als de jampotten/weckpotten.
  8. Leg de deksel van jampotten met schroefdeksels vlak voor vullen van de potten in een diep bord en overgiet de deksels met kokend water. De rubberrand in de deksels wordt schoon en zacht. Hierdoor kun je de deksels later makkelijker vastdraaien.
    Bewaar de inmaakringen van weckpotten in een bakje met koud water tot je ze nodig hebt. Leg de klemmen op een schone theedoek.
  9. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
  10. Haal de potten en glazen deksels uit de oven met een glastang. Of neem een schone theedoek.

In kokend water

Jampotten en weckpotten met glazen deksels, rubberen ringen en klemmen

  1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Kies een grote en diepe pan. Alle potten moeten naast elkaar kunnen staan. Zet de potten met de opening naar boven, naast elkaar, in de pan.
  6. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  7. Draai het vuur uit en laat de potten in de pan staan tot het water niet meer borrelt.
  8. Reinig ondertussen de schroefdeksels/glasdeksels en inmaakringen op dezelfde manier als de jampotten/weckpotten.

    Leg de deksel van jampotten met schroefdeksels vlak voor het vullen van de potten in een diep bord en overgiet de deksels met kokend water. De rubberrand in de deksels wordt schoon en zacht. Hierdoor kun je de deksels later makkelijker vastdraaien.

    Neem voor de weckpotten een ruime steelpan en leg de inmaakringen en de glasdeksels in de pan. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot alles onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 5 tot 10 minuten koken. Leg de klemmen op een schone theedoek. Haal de deksels en inmaakringen uit de pan met een glastang. Leg de glasdeksels op een schone theedoek. Bewaar de inmaakringen in een bakje met koud water tot je ze nodig hebt.

Weckpotten met schroefdeksel

  1. Controleer of de potten en deksels heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels met een rubberen ring die scheurtjes bevatten, kun je niet meer gebruiken.
  2. Reinig de potten. Nieuwe potten kun je schoonmaken met warm water. Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda.
  3. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen.
  4. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
  5. Kies een grote en diepe pan. Alle potten moeten naast elkaar kunnen staan. Zet de potten met de opening naar boven, naast elkaar, in de pan.
  6. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  7. Draai het vuur uit en laat de potten in de pan staan tot het water niet meer borrelt.
  8. Reinig ondertussen de schroefdeksels op dezelfde manier als de weckpotten.
  9. Neem een ruime steelpan. Leg de schroefdeksels en de vervangdeksels in de pan. Giet warm water (niet kokend!) in de pan tot alles onderstaat. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken.
  10. Draai het vuur uit. Doe een deksel op de pan en laat alles in het warme water liggen tot je de schroefdeksels en vervangdeksels nodig hebt.

Of bekijk het handige ‘how-to-filmpje’ over potten steriliseren van Kilner Jars.

In de afwasmachine

Alle soorten glazen potten en flessen

Als je veel potten en flessen in een keer moet schoonmaken en steriliseren, kun je de afwasmachine gebruiken. Zorg ervoor dat je afwasmachine schoon is. Zet alle flessen, potten en deksels in de afwasmachine en kies het heetste programma, inclusief drogen. Gebruik alleen afwasmiddel als flessen en potten vies zijn. Rubberen ringen van weckpotten en beugelflessen maak je apart schoon.

Tip!

Glas kan niet goed tegen grote, plotselinge temperatuurwisselingen: van koud naar ineens heel warm of omgekeerd. Plaats daarom warme glazen potten niet op een koude ondergrond, zoals een (heel) koud aanrecht. Gebruik liever een houten snijplank of een natte, warme theedoek als ondergrond. Op die manier is de kans klein dat potten kapot springen.

Zijn je potten en deksels helemaal schoon?

Dan is het tijd om je jampotten en weckpotten te vullen.


Tip!
Heb je nog (extra) jampotten en deksels nodig?

Bij steeds meer (online) winkels kun je materialen kopen om thuis conserven te maken. Als je een klein aantal potten en flessen nodig hebt, kun je goed terecht bij winkels als Blokker, Dille & Kamille en Oldenhof. Wil je meteen flink wat glaswerk inslaan, dan kun je beter bij speciaalzaken als Brouwmarkt, Flessenland of Weckenonline bestellen. Bij deze winkels kun je voordeliger grotere aantallen flessen en potten bestellen.

Meer tips over de juiste potten en flessen kiezen en kopen? Lees dan mijn artikel over glaswerk en conserveren.


Meer weten over jam maken?

Voor het schrijven van dit artikel heb ik mijn eigen jamervaringen gebruikt. Daarnaast heb ik onder andere de onderstaande (online) bronnen geraadpleegd. Goed leesvoer voor als je meer wilt weten over jam en andere conserven maken.

Leestip van JAMMIE - (kook)boeken

BOEKEN

  • Minibijbel Inmaken
    Catherine Atkinson, Maggie Mayhew: Minibijbel Inmaken. Veltman Uitgevers, 265 blz., ISBN 9789048308279
  • Larousse Confituren
    Colette Hanicotte, Mc Lean, Christine Ferber e.a.: Larousse Confituren. Good Cook Publishing, 350 blz., ISBN13 9789073191556

ONLINE

  • Weckenonline Stap voor stap uitleg

Zelf jam, gelei of compote maken?

Koop mijn kookboek!

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Kookboek Jam, Gelei, Confituur

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

En nu hop aan de slag! :-)

Hieronder een overzicht van artikelen over jam maken met veel handige tips en natuurlijk jam(mie) recepten!

  • Jam: de basis
    Alle belangrijke basisprincipes van het jam maken op een rij.
  • Pectine
    Wat is pectine en waarom heb je het nodig als je jam maakt.
  • Stollingsproef
    Hoe controleer je de dikte van jam?
  • De juiste potten en flessen kiezen en kopen
    Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jam- en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips.
  • Jampotten vullen en afsluiten
    Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit.
  • Home made zoete en hartige conserven
    Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken.
  • Suikersoorten
    Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht.
  • Help, mijn jam is mislukt!
    Alle handige tips op een rij om je jam, confituur of gelei te redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is.
  • Jam(mie) recepten
    Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn jam en andere conservenrecepten. Bon appétit!

    Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.

Lees Interacties

16 Reacties

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. peggy hekman :

    1 september 2018 om 16:17

    hallo, moeten de potten als je ze vult droog zijn.
    groetjes peggy

    > REAGEER
    • Janine :

      12 september 2018 om 11:53

      Dag Peggy,
      Dat is wel het beste ja. Als je de potten steriliseert door ze in een pan met kokend water te plaatsen, kun je na het steriliseren het meeste water uit de potten in de pan terug gieten. Daarna kun je de potten op een schone theedoek plaatsen met de opening naar boven zodat de laatste restjes water kunnen verdampen. Ik hoop dat het zo lukt. Veel succes.
      Groet!
      Janine

      > REAGEER
  2. Helga :

    25 juni 2018 om 22:00

    Dag Janine,
    Kan ik voor het jam maken/potten vullen potten gebruiken die al 2x eerder gebruikt zijn? Het zijn geen speciale glazen potten maar eerdere groente of jampotten
    Ik kook ze wel goed uit. Eerst met soda water en daarna met schoon water.
    Met vriendelijke groet,
    Helga

    > REAGEER
    • Janine :

      26 juni 2018 om 14:19

      Dag Helga,

      Je kunt glazen potten zeker vaker gebruiken. Het is dan inderdaad belangrijk om de potten van tevoren goed schoon te maken. Eerst afwassen, omspoelen en vervolgens steriliseren. Steriliseren kan op verschillende manieren. Op deze pagina lees je hoe je potten kunt steriliseren met een pan water, in de oven en in de afwasmachine.

      Vul eerder gebruikte potten wel het liefst met dezelfde soort conserven. Ook als je potten grondig schoonmaakt en steriliseert, kunnen sterke geuren blijven hangen.

      Succes en veel kookplezier!

      Hartelijke groet,

      Janine

      > REAGEER
  3. yvette :

    27 augustus 2016 om 10:30

    Dag Janine,

    Wegens veel fruitbomen ben ik momenteel zelf jam aan het maken.
    Jam maken was een grote liefhebberij van mijn moeder. Als kind heb ik daar vaak bij toegekeken en geholpen, maar dat is inmiddels vele tientallen jaren geleden. Om mijn geheugen op te frissen en receptent te zoeken was ik op internet en kwam je leuke site tegen. Echt heel leuk en leerzaam.
    Wat ik nog wel herinner van mijn moeder, was dat ze de jampotten altijd op een warme natte gemaakte theedoek zette. Dat voorkomt het kapot springen van glas wanneer er een erg hete vloeistof in wordt gedaan. Zij deed dat ook met glazen schalen ed. bijvoorbeeld tijdens het vullen van pudding. Zet glazen potten “nooit” op een koud, stenen aanrecht, zei ze altijd.

    Groet Yvette

    > REAGEER
    • Janine :

      29 augustus 2016 om 11:35

      Dag Yvette,
      Dank voor je leuke bericht en het delen van je tips! Wat leuk om te horen dat je weer aan het jam maken bent geslagen.
      Inderdaad houdt glas niet van plotselinge temperatuurwisselingen. Bij het vullen van jampotten moet je daar rekening mee houden. De pagina Jampotten vullen en afsluiten wil ik binnenkort aanpassen: tips toevoegen. De tip over het voorkomen dat de jampot kapot springt, is daar een van.
      Groet!
      Janine

      > REAGEER
  4. Raymond Tans :

    27 augustus 2016 om 08:31

    Hoi Janine, Wij hebben heerlijke pruimenjam gemaakt en een deel hebben we in goed, met soda, schoongemaakte potten gedaan waarin rodekool heeft gezeten, Bij het openen van de jampotten roken en proefden we de rodekoolsmaak in de jam. Hoe kan dat? wat hebben we niet goed gedaan? Met vr.gr. Raymond

    > REAGEER
    • Janine :

      27 augustus 2016 om 10:20

      Dag Raymond,
      Ai, dat is balen! Ik heb dit probleem zelf nooit gehad. Kan het zijn dat je de potten niet goed genoeg hebt gereinigd? Of misschien niet lang genoeg hebt gekookt in warm water? Misschien kun je in het vervolg potten – waarin een product heeft gezeten met een sterke geur en/of smaak – reinigen in de afwasmachine en daarna steriliseren in heet water of in de oven.
      Groet!
      Janine

      > REAGEER
  5. Marcel :

    14 augustus 2016 om 17:56

    Ik maak de potten schoon in de vaatwasser. Bij het jam maken leg ik de potten op hun zij in de oven. De deksels gaan in een pannetje met net aan kokend water. Ik haal dan een pot uit de oven, vul deze met jam en haal dan pas de deksel uit het kokende water. De pot uit de oven halen lukt prima met een houten pollepel.

    > REAGEER
    • Janine :

      26 augustus 2016 om 10:58

      Dag Marcel,
      Dank voor het delen van je ervaring en de tip over de pollepel. Dat ga ik een keer proberen.
      Ik heb zojuist de pagina over Jampotten en weckpotten schoonmaken aangepast: meer uitleg en tips toegevoegd.
      Groet!
      Janine

      > REAGEER
  6. Els Schutte :

    6 juni 2016 om 22:48

    Hoi Janine,

    Moeten de potten echt nog warm zijn als je ze vult met de jam en ik wil dan de deksel in een bord op het laatst met heet water ? Ik wil ze eerst dan in de pan doen en tegen de tijd dat ze uitgelekt zijn,zijn ze natuurlijk al afgekoeld dus vandaar mijn vraag.

    Of kan ik ze ook gewoon nog een keer met heet water er vlak voor weer opnieuw spoelen ? als ze dan toch heet moeten zijn. Trouwens super leuke site :)

    > REAGEER
    • Janine :

      17 juni 2016 om 15:27

      Dag Els,

      Het beste is om de potten te vullen als ze nog warm zijn van het steriliseren. Op die manier is de kans klein dat ze kapot springen.
      Glas kan niet goed tegen grote, plotselinge temperatuurwisselingen: van koud naar ineens heel warm of omgekeerd. Je kunt eventueel een glastang gebruiken om de potten uit de oven of hete water te halen.

      Veel succes.

      Groet!

      Janine

      > REAGEER
  7. Thea :

    13 februari 2016 om 15:59

    Kunnen de beugels en elastieken van de weckpotten gewoon mee de oven of het kokende water in of moet ik de weckpot uit elkaar halen? En de elastieken niet mee steriliseren. Als dat zo is krijg ik daarna de weckpot dan weer goed in elkaar?

    > REAGEER
    • Janine :

      17 maart 2016 om 15:15

      Dag Thea,

      De glazen deksel van de weckpot kan gewoon mee de oven in of het kokende water. Voor de rubberen ring geldt: kook de ring in grote pan water met wat soda. Totdat je de ring nodig hebt, kun je de ring bewaren in een bakje met schoon water.

      Rubberen ringen – samen met de weckpotten – in de oven steriliseren, is geen goed idee. De ringen drogen dan uit.

      Ik hoop dat het zo lukt.
      Succes!

      Groet!

      Janine

      > REAGEER
  8. Aimée :

    11 januari 2016 om 14:43

    Hoi Janine, bedankt voor de tips over het schoonmaken van de potjes. Ik heb pas clementinejam gemaakt en toen had ik natuurlijk schone potjes nodig ;)
    Ik heb een blog met daarin het recept voor de jam. Daarin een link geplaatst naar deze tips. Groetjes, Aimée

    > REAGEER
    • Janine :

      12 januari 2016 om 22:32

      Dag Aimée,
      Leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt. Bedankt voor het plaatsen van de link. Je recept voor clementinejam klinkt heerlijk.

      Staat die enorme clementineboom trouwens in jouw tuin? Bofferd :-)!

      Groet!

      > REAGEER

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2023 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}