• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

7 augustus 2019 Recepten

Bramenjam met kersen

Augustus is bramenmaand. De zomervruchten kleuren dan prachtig donkerblauw/paars en zijn lekker sappig en zoet. De eerste bramen (ook wel braambessen genoemd) kunnen soms iets zurigs zijn. Naarmate de zomer vordert worden de bramen zoeter en zoeter. Combineer de eerste bramen met de laatste kersen van het seizoen (kersen kun je kopen tot begin of medio augustus) en je krijgt een heerlijke zoete en prachtige donkerpaarse zomerjam.

bramen - kersen - bramenjam met kersen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Jam met of zonder pitjes: het kan allebei

Bramen bevatten pitjes. Ik vind een jam met pitjes wel lekker, maar als je liever een pitloze jam wilt, kan dat ook. Plet de bramen/braambessen en wrijf ze door een zeef of neteldoek (na stap 1 van het recept). De pitjes blijven achter in de zeef, het vruchtvlees en het sap vang je op in een kom en gebruik je voor de jam.

Snel kersen ontpitten doe je zo

Terwijl de suiker in de bramen trekt (zie stap 2 en 3 van het recept), ontpit je de kersen. Dat hoeft niet heel lang te duren. Volg een van deze ontpittips op en je hebt zo een bakje met kersen zonder pit.

Dan nog even alles goed mengen en koken en voor je het weet, heb je een paar potjes heerlijke bramenjam met kersen. Lekker bij een crumble van appel of een Britse eton mess: mmm…☺

bramen - kersen - bramenjam met kersen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer bramen?

Probeer dan eens mijn recept van bramenjam met vanille. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

bramen - kersen - bramenjam met kersen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Bramenjam met kersen

Augustus is bramenmaand. De zomervruchten kleuren dan prachtig donkerblauw en zijn lekker sappig en zoet. Combineer de eerste bramen met de laatste kersen (kersen kun je kopen tot begin of medio augustus) van het seizoen en je krijgt een heerlijke zoete en prachtige donkerpaarse zomerjam.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
weken/intrekken: 1 uur uur
Totaal: 1 uur uur 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4 potten van 230 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • vergiet
  • kom
  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • citruspers
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • lepel
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • kersenontpitter (eventueel)
  • (puree)stamper
  • houten lepel
  • schuimspaan
  • schone theedoeken
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • zeef (eventueel)

Ingrediënten

  • 250 gram bramen/braambessen
  • 335 gram fijne kristalsuiker, of gebruik 340 geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker), zie ook stap 2
  • 0,5 citroen, sap, eventueel iets extra's
  • 275 à 300 gram kersen, 250 gram schoongemaakt gewicht
  • 5 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's

Hoe maak je het?

  • Controleer de bramen/braambessen op takjes en blaadjes. Was de bramen alleen als dat nodig is kort onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
    Tip
    Hou je niet van pitjes in je jam? Plet de bramen/braambessen en wrijf ze door een zeef of neteldoek (na stap 1).
  • Weeg de kristalsuiker. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Doe de bramen/braambessen met de suiker en het citroensap in een kom. Schep een paar keer goed om zodat alles goed is gemengd.
    Wil je liever geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) gebruiken in plaats van kristalsuiker ? Dat kan. Je hebt dan geen pectinepoeder nodig en kunt stap 8 overslaan.
  • Laat het fruitmengsel minstens 1 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.
  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Doe de kersen in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen (je kunt een kersenontpitter gebruiken of snijd de kersen doormidden en verwijder de pit). Snijd de kersen (verder) in stukken en doe alles in een kookpan.
    Tip
    Kersensap geeft vlekken die je maar lastig kunt verwijderen. Let daarom op je kleren en het aanrechtblad en de keukenkastjes.
  • Voeg een scheutje water/bodempje water toe aan de kersen. Plet de kersen met de (puree)stamper fijn en breng alles rustig aan de kook. Laat de kersen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten).
  • Voeg als de kersen zacht zijn het bramenmengsel toe. Roer goed door en plet het fruit eventueel nog wat meer met de (puree)stamper. Breng alles rustig aan de kook.
  • Weeg het pectinepoeder af en voeg het pectinepoeder toe zodra het fruitmengsel kookt. Roer goed door en breng het fruitmengsel aan de kook.
    Goed om te weten
    Pectinepoeder wordt gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel. De werking van pectinepoeder verschilt per producent. Het kan zijn dat jij misschien iets meer pectinepoeder moet toevoegen om een mooie dikke jam te krijgen. Extra pectinepoeder kan later nog, zie stap 10.
  • Laat de jam 1 à 2 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer. Of voeg eventueel wat extra pectinepoeder toe. Roer het pectinepoeder goed door de jam en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 1 à 2 minuten en controleer de dikte opnieuw.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg een kneepje citroensap toe en roer goed door.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Bramenjam met kersen smaakt heerlijk bij een crumble van appel. Of maak een Britse eton mess met de bramen-kersenjam: mmm…☺

Maak ook eens

Bramenjam met blauwe bessen of een nazomerjam van frambozen, bessen en bramen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer bramen?

Probeer dan eens mijn recept van bramenjam met vanille. Je vindt in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Blauwe bessen - bramen - blauwe bessen-bramenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Blauwe bessenjam met bramen
  2. Kersen - Kers met pit - Kersen ontpitten - Tips - JAMMIE - datisjammie.nl
    Hoe ontpit je kersen, met en zonder kersenontpitter?
  3. Kersen-rodebessenjam - kersen - rode bessen - recept - Jammie
    Kersenjam met rode bessen
  4. Basisprincipes jam maken I Tips & Trucs | JAMMIE | datisjammie.nl
    Jam: de basis

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Hoe ontpit je kersen, met en zonder kersenontpitter?
Volgend bericht: Botanische siropen en dranken van Bloesembar »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required