Abrikozen-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Abrikozenjam met aardbeien

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totale tijd:
Hoeveelheid: voor 3 à 4 potten van 230 ml met schroefdeksel
Seizoen:

Zomer in een potje: dat is deze heerlijke jam van abrikozen en aardbeien. Klaar in een klein uurtje en daarna te gebruiken in allerlei zomerse desserts. Verwerk de abrikozen-aardbeienjam bijvoorbeeld in een (koude) yoghurttaart of gebruik de jam in een semifreddo, een ‘half koud’ Italiaans toetje. Allemaal heerlijk koel, zoet en zomers.

Hoe maak je het?

1. Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.

2. Spoel de abrikozen af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de abrikoos rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan. Voeg een bodempje water toe (50 à 60 ml) en laat de abrikozen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.

3. Spoel ondertussen de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien doormidden en voeg ze toe aan de abrikozen. Roer goed door en laat het mengsel rustig zacht worden.

4. Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.

5. Goed om te weten: zowel aardbeien als abrikozen zijn zoete vruchten (heerlijk zomers!) en bevatten niet zo veel pectine (vooral aardbeien zijn pectinearm). Ik gebruik daarom geleisuiker speciaal. Dit is geleisuiker met extra pectine. De jam wordt dan wel mooi dik, maar niet te zoet omdat je niet zo veel suiker hoeft toe te voegen. Je kunt natuurlijk ook gewone kristalsuiker gebruiken en zelf pectine(poeder) toevoegen.

Weeg de geleisuiker speciaal af. Plet de abrikozen en aardbeien eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Abrikozen-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
6. Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.

7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.

8. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een plak sinaasappelcake. Of maak een yoghurttaart en bestrijk de bovenkant met abrikozen-aardbeienjam.
Abrikozen-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Maak ook eens

Abrikozenjam met rozenblaadjes of vervang de aardbeien door perziken of nectarines.

Zin in meer lekkers met fruit?

Koop mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen!
Ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50!

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.