• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

28 juni 2018 Recepten

Aardbeiensiroop

De lekkerste siroop maak je zelf! Deze heerlijke aardbeiensiroop is zo klaar. Je hebt alleen wat aardbeien, water, suiker, citroensap en een klein beetje geduld nodig.

Aardbeiensiroop - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Aardbeiensiroop en aardbeienrabarbersiroop: heerlijk voor op warme zomerdag.

Aardbeien met een gekke vorm of grootte (klein of juist heel groot) zijn perfect om siroop van te maken. Goed van smaak en vaak voordeliger geprijsd. Albert Heijn verkoopt ze bijvoorbeeld onder de naam Buitenbeentjes.

Zo en dan nu aan de slag. Met dit eenvoudige recept maak je zo twee flessen aardbeiensiroop. Heerlijk voor op een warme zomerdag.

Aardbeiensiroop - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
0 van 0
pin recept print recept

Aardbeiensiroop

De lekkerste siroop maak je zelf! Deze heerlijke aardbeiensiroop is zo klaar. Je hebt alleen wat aardbeien, water, suiker, citroensap en een klein beetje geduld nodig. Heerlijk met bruiswater,  verse munt en een schijfje limoen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Laten staan/filteren: 1 uur
Gang: drank
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:2 flessen van 500 ml met schroefdop of beugelsluiting

Benodigdheden

  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • zeef
  • maatbeker
  • trechter
  • kaasdoek of neteldoek
  • gesteriliseerde flessen en doppen
  • trechter

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien
  • +/- 500 milliliter water
  • 0,5 citroen
  • ca. 250 gram fijne kristalsuiker, of meer naar smaak, zie stap 6

Hoe maak je het?

  • Spoel de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien doormidden en doe ze in een kookpan.
  • Voeg +/- 500 milliliter (ml) water af en voeg toe aan de aardbeien. De aardbeien moeten net onderstaan. Doe de deksel op de pan en breng de aardbeien rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de aardbeien pruttelen tot ze helemaal zacht zijn en er een moes ontstaat (duurt 10 tot 15 minuten). Plet de moes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Hang de kaasdoek of neteldoek in een zeef. Overgiet de doek met kokend water. Het aardbeiensap kan hierdoor straks makkelijker door de kaas- of neteldoek sijpelen. Plaats de zeef met de doek op een kom. Giet de aardbeienmoes in de zeef. Druk de aardbeien licht aan en dek de kom af. Zet de kom op een koele plek of in de koelkast en laat een 1 uur of langer staan.
  • Maak ondertussen de flessen en de doppen schoon.
  • Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit. Verwijder de kaas- of neteldoek en gooi de moes weg. Plaats een kom op de weegschaal en giet het aardbeiensap door een zeef in de kom. Doe hetzelfde met het citroensap. Weeg het geheel af en noteer het aantal milliliter. Doe het sap in de kookpan en breng aan de kook.
  • Weeg de suiker af. Per 500 milliliter aardbeiensap voeg je 250 gram suiker toe (de helft van het sapgewicht). Zodra het sap kookt, doe je de suiker erbij. Roer goed door en breng het geheel weer aan de kook. Laat zachtjes koken tot de suiker helemaal is opgelost. Proef de siroop. Te zuur? Voeg nog wat suiker toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Stop met koken. Schenk de siroop in de gesteriliseerde flessen. Gebruik een trechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de doppen op de flessen of sluit de flessen af met een beugelsluiting. Laat de flessen rustig afkoelen. Je kunt de siroop een maand in de koelkast bewaren.

Lekker bij

Bruiswater met verse munt en een schijfje limoen. Of giet de siroop over een bolletje yoghurtijs of citroenijs.

Maak ook eens

Siroop van aardbeien en rabarber. Ook lekker is om verse munt toe te voegen. Laat een handvol verse muntblaadjes de laatste minuut meekoken (stap 2) en vervolgens meetrekken (stap 3).
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Appelpunch met sinaasappel en specerijen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelpunch met sinaasappel en specerijen
  2. Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met aardbeien
  3. rabarberwodka - glas - flesje - recept - JAMMIE
    Rabarberwodka

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Rabarberjam met aardbeien
Volgend bericht: Abrikozenjam met rozenblaadjes »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®

Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.OkNiet okLees meer