Waar koop je pectine?
Geschatte leestijd: 5 minuten
Pectine is een geleivormende stof die voorkomt in de celwanden van planten en heeft een bindende werking. Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte (zure appels bijvoorbeeld), andere vruchten bevatten nauwelijks pectine.
In het artikel Pectine vind je een zogenaamde pectinewijzer: een handig overzicht van vruchten en hun pectinegehalte.
Zoals gezegd heeft pectine een gelerende werking: het bindt. Pectine zorgt ervoor dat zoete conserven zoals jam en confituur dik worden als je voldoende suiker en zuur (bijvoorbeeld citroensap) toevoegt. Bijna alle vruchten bevatten pectine, maar vaak niet genoeg om met suiker te kunnen binden tot een dikke gel. Je moet daarom pectine toevoegen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een daarvan is door geleisuiker, geleisuiker speciaal of door pectinepoeder te gebruiken. Waar kun je die producten kopen?
Kooptips
Waar kun je geleisuiker en geleisuiker speciaal kopen?
Geleisuiker heet ook wel inmaak- of confituursuiker. Het is suiker waaraan pectine in poedervorm wordt toegevoegd. Verder bevat het citroenzuur. Citroenzuur is een vervanger voor citroensap en wordt in fijne, witte kristallen aan geleisuiker toegevoegd. Geleisuiker speciaal bevat meer pectine en citroenzuur dan gewone geleisuiker. Per kilo fruit heb je daardoor minder suiker nodig.
De bindkracht van geleisuiker en geleisuiker speciaal kan per merk, per fabrikant verschillen. Kijk daarom altijd op de verpakking om te weten welke verhouding fruit : suiker je moet hanteren bij het maken van jam of gelei. In principe zijn alle soorten geleisuiker lang houdbaar, maar – let op! – de bindkracht kan na verloop van tijd afnemen.
In vrijwel alle supermarkten kun je geleisuiker en geleisuiker speciaal kopen. In Nederland vind je met name geleisuiker van het merk Van Gilse in de schappen, in Vlaanderen veelal van het merk Tienen.
Waar kun je pectinepoeder of geleipoeder kopen?
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De bindkracht en de werking verschilt per producent. Hieronder een paar verschillende merken pectinepoeder.
Van Gilse Geleipoeder
In de meeste grote Nederlandse supermarkten vind je in het suikerschap ook geleipoeder van het merk Van Gilse. Je kunt het onder andere kopen bij de Jumbo.
Braumarkt pectinepoeder
Bij de (online) brouwwinkel Brauwmarkt vind je pectinepoeder in verschillende verpakkingsgroottes: 100 gram, 500 gram of een kilo.
C&G
Pectinepoeder van een Pools merk, te koop in zakjes van 30 gram en te bestellen via Bol.com. Dat laatste is ook de reden dat ik het merk hier noem; ben je al van plan om iets anders te kopen bij Bol.com, dan kun je gemakkelijk wat zakjes pectine aan je bestelling toevoegen. Dat scheelt weer verzendkosten.
Marmello (1 of 2)
Het pectinepoeder dat ik zelf gebruik (Marmello nummer 2, voor jam met weinig suiker) en dat voorheen in veel biologische winkels werd verkocht. Tegenwoordig kun je het nog kopen bij een (online) brouwwinkel. De verpakking is inmiddels wel veranderd, maar de naam en de samenstelling niet (afgaande op de omschrijving).
Konfitura geleermiddel van BioVegan
Een biologisch geleermiddel op basis van pectine dat niet is behandeld met ammonia, oftewel een ‘niet geamideerde pectine’. Dat laatste is belangrijk als je gecertificeerde biologische levensmiddelen wilt maken waarvoor je pectine nodig hebt. Je moet dan een niet geamideerde pectine gebruiken.
Konfitura van BioVegan bestaat naast pectine uit biologisch aardappelzetmeel, arrowroot en agar-agar. Het werkt daarom ook iets anders dan de meeste pectinepoeders. Je kunt het beste eerst een kleine hoeveelheid jam of gelei maken zodat je de werking van het geleermiddel kunt testen. Je kunt Konfitura kopen bij (online) biologische winkels en supermarkten als Ekoplaza en Odin.
Zelf pectine maken
Pectine toevoegen aan je jam kan ook met een zelfgemaakte pectine van (zure) appels. Het is vrij eenvoudig: je kookt appels tot moes en laat die moes uitlekken. Het sap dat overblijft na het filteren, voeg je toe aan je jam. In het boek Rijke Oogst van Alys Fowler en in Larousse Confituren vind je een goed recept voor zelfgemaakte pectine.
Zo, dan is het nu tijd om wat potten te vullen!
Kooptip glaswerk
Heb je nog (extra) jampotten en deksels nodig?
Bij steeds meer (online) winkels kun je materialen kopen om thuis conserven te maken. Als je een klein aantal potten en flessen nodig hebt, kun je goed terecht bij winkels als Blokker, Dille & Kamille en Oldenhof. Wil je meteen flink wat glaswerk inslaan, dan kun je beter bij speciaalzaken als Brouwmarkt, Flessenland of Weckenonline bestellen. Bij deze winkels kun je voordeliger grotere aantallen flessen en potten bestellen.
Meer tips over de juiste potten en flessen kiezen en kopen? Lees dan mijn artikel over glaswerk en conserveren.
Meer weten over jam, gelei of confituur maken?
Koop mijn kookboek!
Kookboek Jam, Gelei, Confituur
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
En hier vind je nog meer handig leesvoer
- Zelf jam maken
Wat is jam? Waarom maak je jam? Hoe wordt jam stevig? - De basis: dit zijn de belangrijkste stappen bij jam koken
In deze stap-voor-stap-uitleg leer je wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen. De belangrijkste principes van het jam maken: de basis. - Pectine
Wat is pectine? Waarom heb je pectine nodig als je jam maakt? - Pectine kopen
Waar kun je geleisuiker en geleipoeder kopen? Waar vind je pectine (pectinepoeder)? - Suikersoorten
Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht. - Stollingsproef
Hoe controleer je de dikte van jam? - De juiste potten en flessen kiezen en kopen
Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jampotten en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips. - Handige keukenspullen
Dit overzicht vertelt je welke keukenspullen je nodig hebt om eenvoudig zelf jam te maken. - Jampotten en weckpotten schoonmaken
Leer hoe je potten goed steriliseert. - Jampotten vullen en afsluiten
Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit. - Help, mijn jam is mislukt!
Kun je dunne jam redden? Soms wel! Check deze al deze handige tips waarmee je je jam, confituur of gelei kunt redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is. - Home made zoete en hartige conserven
Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken. - Jamrecepten die jammie zijn
Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn recepten waarmee je thuis jam, gelei, confituur en andere conserven kunt maken. Bon appétit!
Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.
Hoi,
Hier een vraagje.
Ik wil graag het boek bestellen over jam maken.
Is dat genoeg voor mij als beginner?
Ik weet echt helemaal niets, behalve hoe een potje jam eruit ziet in de supermarkt
Groetjes Sakina.
Janine :
Dag Sakina,
Wat leuk dat je belangstelling hebt in mijn kookboek!
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers voor het seizoen heb ik zo geschreven dat je het boek ook als echte beginner goed kunt gebruiken. Op mijn blog vind je enkele recepten uit mijn kookboek, bijvoorbeeld het recept van rabarberjam. Als je dat recept goed kunt volgen, dan kun je alle andere recepten in mijn kookboek waarschijnlijk ook goed maken.
Dit filmpje geeft je ook een goede indruk van Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Je kunt het kookboek eenvoudig online bestellen, maar mocht je het liever eerst willen uitproberen, dan kun je het boek lenen van de bibliotheek. Verschillende bibliotheken hebben het kookboek in hun collectie. Misschien de bieb bij jou in de buurt ook wel?
Ik hoop dat je zo voldoende weet. Veel lees- en kookplezier!