• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

3 december 2019 Recepten

10 originele zoetrecepten voor Sinterklaas

Dé beste man is in het land en dus is het snoeptijd. Pepernoten, kruidnoten, speculaas marsepein, taaitaai: allemaal hartstikke lekker, maar dat strooigoed ben je ook wel een keer zat. Tijd voor ander zoet. Daarom hier mijn favoriete zoetrecepten voor Sinterklaas: heerlijk net-even-anders-snoepgoed. Lekker op 5 december of een andere (feest)dag ;-).

Mijn favoriete zoetrecepten voor Sinterklaas

appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Appel- en peren-toffeelollys - amandelen - sinterklaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Appelpunch met sinaasappel en specerijen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

1. Appelcompote met kaneel

Als het buiten kouder en eerder donker wordt, is niets zo heerlijk als zelf appelcompote maken. Je schilt een paar moesappels, laat die rustig met een beetje appelcider en kaneel pruttelen. En als er dan een moes is ontstaan, voeg je wat suiker toe. Dat is het. En dan lekker opeten bij wentelteefjes of dikke plakken briochebrood. Mmm…

2. Appel & peren-toffeelolly’s

Fruitlolly’s van appels en peren, omhuld met een laag toffee, met een vleugje speculaaskruiden en stukje amandel. Geloof mij, die wil iedereen wel in zijn schoen!

3. Appelpunch met sinaasappel en specerijen

Lekker opwarmen op een koude herfst- of wintermiddag doe je met deze heerlijke appelpunch. Het enige wat je nodig hebt, is ongezoet (puur) appelsap, een sinaasappel, enkele specerijen en een beetje geduld. En op hele gure dagen, wat rum. Drink de punch bij havermoutkoeken, (gevulde) speculaas of een snee noten-vruchtenbrood (kletzenbrood). Of gewoon zo.

Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
brownie - cranberries - hazelnootpasta - recept - JAMMIE
cheesecake - perenjam - Limburgse hazelnootpasta - Recept - JAMMIE

4. Broodpudding

Broodpudding is een fijn restjesrecept. Je kunt er oude sneetjes brood voor gebruiken, fruit dat al net iets te lang op de schaal ligt en de laatste paar noten uit de zak. Nog een pluspunt: broodpudding is makkelijk om te maken en een ideaal dessert voor een groot gezelschap. Bovendien kun je broodpudding goed combineren met een zelfgemaakte jam, compote of confituur. Maken dus!

5. Brownie met hazelnootpasta

Dat we gek zijn op brownies is niet voor niets. Een brownie maak je zo (kwartiertje werk), kun je lekker uit de hand eten (ideaal voor feestjes) en bevat chocolade (altijd goed). Bovendien kun je met brownies eindeloos variëren. Drank, noten, vruchten: je kunt het allemaal in een brownie stoppen. Vandaag gaat Jans Limburgse hazelnootpasta erin.

6. Cheesecake met perenjam en hazelnootpasta

Om een lekkere cheesecake te kunnen bakken, hoef je geen (amateur) patissier te zijn; cheescake is een van de makkelijkste taarten die je kunt maken. En als je er wat perenconfituur of -jam en hazelnootpasta aan toevoegt, heb je zo een heerlijke herfstvariant.

Flensjes met boerenjongens en appel-kaneelcompote - Recept - JAMMIE
© De Groene Garde
Kaki - sharonfruit - jam met sinaasappel - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Perenconfituur met vanille - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

7. Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote

Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!

8. Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel

Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom goed doet tijdens Sinterklaas. Eet de jam bij scones of verwerk de kaki-sinaasappeljam in een cheesecake.

9. Perenconfituur met vanille

Zacht en zoet doen het altijd goed. En precies daarom is deze perenconfituur met vanille zo’n allemansvriend. Lekker bij zowat alles, maar zeker in een cheesecake met hazelnoten! Dat is echte verwennerij Sinterklaas.

Peren-speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

10. Perenjam met speculaaskruiden

Deze heerlijke perenjam met speculaaskruiden is snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood. Of eet de jam bij een stuk amandeltaart of broodpudding (aanrader!). Heb je meer tijd, verwen je zelf dan met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.

Peren - speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Perenjam met speculaaskruiden

Sinterklaas in het land? Maak dan deze perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en oh zo lekker!
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • kom
  • weegschaal
  • snijplank
  • dunschiller
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter

Ingrediënten

  • 600 gram peren: Doyenné du Comice of Conference, circa 475/500 gram schoongemaakt gewicht
  • 130 gram moesappels: Schone van Boskoop/goudrenet of goudreinette, circa 100 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 citroen, eventueel iets extra sap
  • 1 afgestreken theelepel speculaaskruiden
  • 440 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en leg ze in kom met koud water. Dit voorkomt dat de peren snel bruin worden.
  • Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Appelpitten bevatten veel pectine. Spoel de citroen af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het geel) van de citroen. Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers de citroen uit. Stop de citroenpitten met de appelpitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
  • Laat de peren uitlekken in een vergiet. Doe de stukken peer en appel in een kookpan. Voeg de repen citroenschil en het citroensap toe. Leg het bundeltje met pitten tussen het fruit en voeg water (ongeveer 4 eetlepels) toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 5 tot 10 minuten).
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder de repen citroenschil en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de speculaaskruiden toe en roer de specerijen goed door het fruit. Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een snee rozijnenbrood of een stuk broodpudding of amandeltaart. Of verwen jezelf met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.

Maak ook eens

Perenjam met walnoten of hazelnoten. Ook lekker is een jam van peren en pruimen. Of gebruik stukjes peer in een chutney of relish.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Jam, Gelei, Confituur - kookboek - cadeautip - Jammie

Zoek je nog een leuk schoencadeau?

Verras een ander met mijn kookboek! In Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen leer je hoe je elk seizoen de lekkerste jam, gelei, confituur of andere conserven maakt in je eigen keuken. En dat voor slechts €16,50!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Tips sinterklaascadeaus en kerstcadeaus 2019 - Nieuws - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tips voor heerlijke sinterklaascadeaus & kerstcadeaus 2019
  2. Huisgemaakte jam: leuk Sinterklaas en Kerstcadeau - Nieuws - datisjammie.nl
    Geef huisgemaakte jam voor Sinterklaas of kerst
  3. Appel- en peren-toffeelollys - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appel & peren-toffeelolly’s

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Tips voor heerlijke sinterklaascadeaus & kerstcadeaus 2019
Volgend bericht: Cranberryjam met sinaasappel en kaneel »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required