• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

23 oktober 2014 Recepten

Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote

Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder dan de flensjes te maken. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!

Flensjes met boerenjongens en appelcompote - Recept - JAMMIE
© De Groene Garde

Tip

Boerenjongens is een typisch Nederlandse lekkernij. De in brandewijn ingelegde rozijnen kun je in vrijwel elke supermarkt of slijterij kopen. Zelf boerenjongens maken kan natuurlijk ook. Je hebt nodig: water, rozijnen, suiker, brandewijn, vanillestokje en/of kaneelstokje en een schone, afsluitbare pot. En wat geduld. Na één maand beginnen de rozijnen echt lekker te worden.

En nu aan de slag. Met dit recept maak je een heerlijk toetje voor vier personen (2 flensjes per persoon).

Flensjes met boerenjongens en appel-kaneelcompote - Recept - JAMMIE
0 van 0
pin recept print recept

Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote

Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder dan de flensjes te maken. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Laten staan: 30 minuten
Gang: dessert
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen (2 flensjes per persoon)

Benodigdheden

  • kom
  • weegschaal
  • dunschiller
  • jamtrechter
  • kookpan
  • jamtrechter
  • zeef
  • 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
  • keukenmachine of staafmixer
  • brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
  • mengkom
  • oven
  • garde
  • koekenpan
  • bord

Ingrediënten

Appelcompote met kaneel

  • 2 halfzoete of zure moesappels
  • 150 ml appelcider
  • 1 kaneelstokje
  • 0,5 onbespoten citroen
  • 100 gram kristalsuiker
  • snufje kaneelpoeder

Flensjes

  • 75 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 6 eetlepels boerenjongens, 4 eetlepels brandewijn en 2 eetlepels rozijnen

Hoe maak je het?

  • Maak de appelcompote volgens het recept. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder te maken.
  • Zeef de bloem samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek daarin het ei. Voeg de helft van de melk toe en roer het geheel met een garde of een mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de resterende melk toe. Laat het beslag vervolgens ongeveer 30 minuten rusten.
  • Zeef na 30 minuten het beslag, zodat het helemaal klontvrij is.
  • Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan.
  • Voeg het beslag (niet teveel, want flensjes horen dun te zijn) toe zodra een deel van het schuim is weggetrokken. Keer het flensje om als de onderkant lichtbruin is en de bovenkant droog.
  • Hou de flensjes warm op een bord boven een pan met heet water. Bak totdat het beslag op is.
  • Verwarm 10 gram boter met de poedersuiker en de boerenjongens.
  • Besmeer elk flensje met een dun laagje appel-kaneelcompote. Maak de compote een beetje warm. Rol de flensjes op en serveer het met het warme boerenjongensmengsel erover.

Tip

Maak het extra feestelijk door te flamberen! Verwarm nog een paar eetlepels brandewijn, steek het daarna aan en giet het voorzichtig – al brandend – over de flensjes. Als je geen of weinig ervaring hebt met flamberen, bekijk dan dit filmpje met flambeertips en trucs.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Genoten van dit gerecht? Zin in meer?

Kookboek De Groene Garde

In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.

Bestel hier jouw Groene Garde.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelcompote met kaneel
  2. Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Broodpudding

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Appelcompote met kaneel
Volgend bericht: Appel & peren-toffeelolly’s »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®