• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

18 april 2014 Recepten

Wentelteefjes

Niemand wil iets eten dat hard, taai en droog is. Toch is het niet nodig om je oude boterhammen weg te gooien. Met een beetje melk, suiker, kaneel en ei maak je ze weer zacht, sappig en zoet en zet je zo een heerlijk gerecht op tafel. Wentelteefjes zijn ideaal voor een uitgebreid ontbijt of –brunch op zondag. Of elke andere dag ;-).

wentelteefjes - kaneelsuiker - jam - Pain Perdu - Recept JAMMIE

Wentelteefjes net-even-anders

Ook in Frankrijk laten ze oud brood niet verloren gaan. Daar bakken ze hun wentelteefjes – pain perdu – van briochebrood. Erg lekker met zelfgemaakte jam.

Portugezen drenken hun broodresten niet in melk, maar – hoe kan het ook anders – in port. Een prima manier om van je oude stokbrood af te komen en je hebt meteen een heerlijk toetje. Meng in een pan 2 eetlepels water met 125 gram kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 ml witte port en 1 kaneelstokje. Verwarm het geheel en laat 5 minuten trekken. Leg de stukken stokbrood in een diep bord. Schenk het portmengsel erover. Laat even in trekken. Bak de stukken brood vervolgens in roomboter, in een koekenpan totdat ze mooi bruin zijn. Serveer met kristalsuiker en gemalen kaneel.

Kooptip kruiden en specerijen

Het Drentse Ruinerwold geldt al jaren als een kruidenparadijs. Daar teelt, droogt en verwerkt Het Blauwe Huis sinds 1987 op biologische wijze aromatische kruiden. Wat niet op de Hollandse bodem wil groeien, zoals kaneel bijvoorbeeld, kopen ze in bij hun collega-kruidentelers uit onder andere Italië en Egypte.

Meer weten over Het Blauwe Huis? Lees de reportage die Smaakmakend in 2010 publiceerde.

De producten van Het Blauwe Huis kun je bij verschillende biologische winkels en supermarkten kopen. Je vindt een overzicht van verkooppunten op hun website.

Zo, en nu lekker wentelen. Met dit recept maak je in vijf minuten heerlijke wentelteefjes voor vier personen

wentelteefjes - kaneelsuiker - jam - recept - JAMMIE
No ratings yet
pin recept print recept

Wentelteefjes

Met wat melk, suiker, kaneel en ei maak je oud brood weer zacht, sappig en zoet. Met dit wentelteefjes recept zet je zo een heerlijk ontbijtgerecht op tafel.
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totaal: 15 minuten minuten
Gang: ontbijtgerecht
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • maatbeker
  • garde
  • koekenpan
  • diep bord

Ingrediënten

  • 8 oude liefst witte boterhammen, plakken suiker-, krenten- of briochebrood kun je ook gebruiken.
  • 1 groot ei
  • 2 dl volle of halfvolle melk
  • 1,5 theelepel kaneelpoeder
  • snufje zout
  • kristalsuiker of vanillesuiker , naar smaak
  • 50 gram roomboter

Hoe maak je het?

  • Meng met de garde in een diep bord of brede kom het ei met de melk, kaneel en zout. Je kunt – als je dat lekker vindt – wat kristal- of vanillesuiker (+/- 25 gram) toevoegen.
  • Als de korsten van de boterhammen erg hard zijn, kun je die het beste eraf snijden. Week het brood in het mengsel. De boterhammen moeten doordrenkt zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen.
  • Verhit wat roomboter in een koekenpan. Bak op laag vuur de boterhammen totdat ze aan allebei de kanten knapperig en bruin zijn.
  • Als je niet alle wentelteefjes tegelijkertijd kunt bakken, kun je ze makkelijk even warm houden in de oven totdat alle wentelteefjes klaar zijn. Verwarm de oven op 150 graden Celsius.
  • Meng wat kristalsuiker (+/- 2 eetlepels) met gemalen kaneel (+/- 1 theelepel).
  • Leg de wentelteefjes op een bord, strooi de kaneelsuiker erover en serveer direct. Lekker met vers fruit,  een klontje roomboter of zelfgemaakte jam.
En jammie zijn die oude bammen!

Tip

Zin in (meer) zoet?
Voeg 25 gram kristalsuiker of een theelepel vanillesuiker aan het eimengsel toe. Of gebruik plakken suiker- of krentenbrood in plaats van gewoon brood.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. cheesecake - perenjam - Limburgse hazelnootpasta - Recept - JAMMIE
    Cheesecake met perenjam en hazelnootpasta
  2. granola met abrikozen en vijgen - weckpot - recept - JAMMIE
    Granola met abrikozen en vijgen
  3. Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met aardbeien

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Granola met abrikozen en vijgen
Volgend bericht: Boekrecensie: De Groene Garde »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required