Peren-speculaaskruidenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Perenjam met speculaaskruiden

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totale tijd:
Hoeveelheid: Voor 3 à 4 potten van 228 ml met schroefdeksel
Seizoen: ,

Sinterklaas (bijna) in het land? Maak dan deze heerlijke perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood of bij een stuk amandeltaart. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

Hoe maak je het?

1. Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.

2. Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en leg ze in kom met koud water. Dit voorkomt dat de peren snel bruin worden.

3. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Appelpitten bevatten veel pectine. Spoel de citroen af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het geel) van de citroen. Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers de citroen uit. Stop de citroenpitten met de appelpitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.

4. Laat de peren uitlekken in een vergiet. Doe de stukken peer en appel in een kookpan. Voeg de repen citroenschil en het citroensap toe. Leg het bundeltje met pitten tussen het fruit en voeg water (ongeveer 4 eetlepels) toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 5 tot 10 minuten).

5. Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.

6. Verwijder de repen citroenschil en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de speculaaskruiden toe en roer de specerijen goed door het fruit. Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.

7. Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.

8. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.

9. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Peren-speculaaskruidenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Tip

Gek op speculaas? Voeg eventueel wat extra speculaaskruiden toe voordat je de jam in potten doet (stap 7). Bedenk wel dat de smaak van specerijen sterker kan worden naarmate je de jam langer bewaart. Wil je de perenjam iets frisser maken, doe er wat extra (een kneepje) citroensap bij (stap 7).

Lekker bij

Een snee rozijnenbrood of een stuk broodpudding of amandeltaart. Of verwen jezelf met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.

Maak ook eens

Perenjam met walnoten of hazelnoten. Ook lekker is een jam van peren en pruimen. Of gebruik stukjes peer in een chutney of relish.

Zin in meer lekkers met fruit?

Koop mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen! Ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50! Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen.

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.