• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

14 november 2019 Recepten

Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel

Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Ook zo’n lekkere vrucht die – net zoals kaki – in de herfst en de winter van minder ver komt (vaak uit Spanje) en zorgt voor extra zoetigheid en kleur. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom ook goed doet tijdens Sinterklaas.

Kaki - sharonfruit - jam met sinaasappel - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Kaki of sharonfruit?

Allebei kloppen. Kaki is de soortnaam en geeft aan waartoe de vrucht sharon behoort. Sharon is de merknaam. Je kunt het vergelijken met appels. De vruchtensoort appel kent ook diverse merknamen die allemaal andere eigenschappen hebben. Elstar is bijvoorbeeld een bekende appel merknaam. Bij kaki’s is het net zo. Sharonfruit is een populaire kakisoort omdat die pitloos is en geen tannine (looizuur) bevat. Je kunt sharonfruit daardoor ook eten als de vrucht nog vrij stevig is, je hoeft niet te wachten totdat ‘ie helemaal rijp of overrijp is.

Tip

Je kunt het beste vruchten kopen die stevig aanvoelen en een mooie oranjerode kleur hebben. Laat de vruchten een paar dagen op de fruitschaal – bij kamertemperatuur – narijpen zodat ze iets zachter worden. Dan maak je de lekkerste sharonfruit-sinaasappeljam.

En nu aan de slag! Met dit recept maak je vier potten heerlijke kakijam met sinaasappel. Eet de jam op een snee (rozijnen)brood met gegratineerde zachte geitenkaas of verwerk de kaki-sinaasappeljam in een cheesecake. Allemaal erg jammie ☺.

Kaki - sharonfruit - jam met sinaasappel - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
5 van 2
pin recept print recept

Kaki(sharonfruit) jam met sinaasappel

Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Ook zo’n lekkere vrucht die – net zoals kaki – in de herfst en de winter van minder ver komt (vaak uit Spanje) en zorgt voor een extra zoetigheid en kleur. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom ook goed doet tijdens Sinterklaas.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • schoteltje
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • weegschaal
  • kom
  • fijne rasp
  • citruspers
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schuimspaan
  • kookwekker
  • schone theedoeken
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • glastang
  • jamtrechter

Ingrediënten

  • 500 gram sharonfruit, +/-370 gram schoongemaakt gewicht
  • 2 onbespoten perssinaasappels, +/-180 ml vers sinaasappelsap, eventueel iets extra's
  • 320 gram fijne kristalsuiker, of gebruik 360 geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker), zie ook stap 6
  • 10 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's
  • sinaasappelrasp, eventueel naar smaak

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Schil de kaki’s en snijd ze in vieren. Verwijder eventuele bruine, vieze plekken. Snijd de kaki’s vervolgens in kleine stukken en doe ze in de pan.
  • Het (licht) zoete sap van sinaasappels combineert goed met de friszoete smaak van kaki’s. Ben je gek op sinaasappel? Gebruik onbespoten sinaasappels zodat je de schil kunt raspen en toevoegen aan de jam. Spoel 1 sinaasappel af onder koud stromend water en dep 'm droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het oranje) van de sinaasappel en zet de rasp apart.
  • Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Voeg het sap toe aan de stukken kaki’s. Hou je van sinaasappel, voeg wat sinaasappelrasp toe. Breng alles rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de kaki’s pruttelen tot ze helemaal zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Plet de vruchtensmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Weeg de kristalsuiker en het pectinepoeder af en voeg alles toe aan de vruchtenmoes.
    Tip
    Wil je liever geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) gebruiken in plaats van kristalsuiker ? Dat kan. Je hebt dan geen pectinepoeder nodig. Volg verder onderstaande stappen.
  • Roer de suiker en het pectinepoeder goed door de vruchtenmoes breng alles geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Op snee rozijnenbrood met gegratineerde geitenkaas. Of verwerk de kaki-sinaasappeljam in een cheesecake.

Maak ook eens

Jam van sharonfruit met gember of appel.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Peren -speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden
  2. cheesecake - perenjam - Limburgse hazelnootpasta - Recept - JAMMIE
    Cheesecake met perenjam en hazelnootpasta
  3. bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappeljam

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas
Volgend bericht: Perenconfituur met vanille »

Lees Interacties

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.