Brownie met Limburgse hazelnootpasta
Dat we gek zijn op brownies is niet voor niets. Een brownie maak je zo (kwartiertje werk), kun je lekker uit de hand eten (ideaal voor feestjes) en bevat chocolade (altijd goed). Dat hebben die Amerikanen toch maar mooi bedacht.
Brownie net-even-anders
Een naturel brownie is al heerlijk, maar met een van deze smaakmakers wordt een brownie echt een verwennerij. Probeer eens een brownie met:- Banaan
- Boerenjongens
- Dadels
- Gedroogde cranberry’s
- Gemalen kokos
- Gedroogde pruimen geweld in cognac
- Rozijnen
- Stemgember combineert goed met bittere chocolade
- Witte chocoladestukjes en grof gehakte pecannoten.
- En…
Het leuke van brownies bakken is dat je eindeloos kunt variëren. Drank, noten, vruchten: je kunt het allemaal in een brownie stoppen. Vandaag gaat Jans hazelnootpasta erin.
Kooptip
Jans pasta kun je kopen in de biologische winkel. Een goed alternatief is de biologische hazelnootpasta van Horizon of Monki.
(h)eerlijke cocolade kun je oa kopen bij Original Beans en Chocweb.
Of probeer de repen van Chocolatemakers uit Amsterdam
En nu aan de slag. Met dit recept maak je eenvoudig een heerlijke brownie, genoeg om twaalf mensen te trakteren.
Brownie met Limburgse hazelnootpasta
Benodigdheden
- kom
- kookpan
- zeef
- mengkom
- oven
- garde
- lepel
- bakvorm 28 x 18 cm
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 100 gram pure chocolade met een cacaopercentage van 71 procent, of meer als je van extra bitter houdt
- 175 gram ongezouten roomboter
- 350 gram witte basterdsuiker
- 2 theelepels vanillesuiker
- 4 grote biologische eieren
- 200 gram bloem, gezeefd
- 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
- 100 gram Limburgse biologische hazelnootpasta van Jan
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Breek de chocolade in stukken.
- Laat de chocolade rustig au bain-marie smelten. Dit doe je door een pan met daarin een bodempje kokend water op een laag vuur te zetten. Daar bovenop plaats je een vuurvaste kom. In de kom doe je de chocoladebrokken.
- Voeg de boter toe en laat samen met de chocolade rustig smelten. Hou wel wat boter apart voor het invetten van de bakvorm.
- Vet de bakvorm licht in met wat boter. Bekleed de bakvorm met aluminiumfolie en vet dit weer licht in met wat boter.
- Haal de kom van het vuur als alles is gesmolten. Roer de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoor.
- Klop in een andere kom de eieren licht. Roer ze daarna door het chocolademengsel.
- Zeef de bloem en het bakpoeder. Voeg het toe aan het chocolademengsel en roer voorzichtig.
- Doe de hazelnootpasta erbij. Roer alles goed door. Zorg dat alles goed is vermengd.
- Giet het mengsel in de vorm en bak de brownie in 40 à 45 minuten in de oven of totdat ‘ie stevig aanvoelt.
- Laat rustig afkoelen. Snijd de brownie in stukken en serveer ze direct. Genieten maar!
Reageer ook!