• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

20 mei 2018 Recepten 3 reacties

Rabarberjam met peer

Wat te doen met de laatste Conference peren van het seizoen? Kook ze zacht samen met wat stengels rabarber, een vanillestokje en wat suiker. Rabarber en peer vormen een goed duo. Zuur en zoet in een potje: een heerlijke én mooie (zachtroze!) jam. Omdat rabarber en peer allebei weinig pectine bevatten, moet je wel extra pectine toevoegen anders wordt je jam niet stevig. Je kunt bijvoorbeeld geleisuiker speciaal gebruiken.

Rabarber-peer-jampotten-suiker - jam-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Rabarber-peer- jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Een van de bekendste perensoorten is de zoete Conference peer. Bijna het hele jaar – op de zomermaanden juli en augustus na – kun je Conference peren van eigen bodem kopen.

Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept vier potten heerlijke rabarber-perenjam. Lekker bij een crumble van amandelen en amandelmeel. Of maak een snelle taart van (kant-en-klaar) kruimeldeeg en een vulling van banketbankersroom en rabarber-perenjam: heerlijk om lauw-warm te eten!

Rabarber-peer-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
5 van 3
pin recept print recept

Rabarberjam met peer

Rabarber en peer vormen een goed duo. Zuur en zoet in een potje: een heerlijke én mooie (zachtroze!) jam. Probeer dit makkelijke voorjaarsrecept! Lekker bij een crumble van amandelen en amandelmeel.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • vergiet

Ingrediënten

  • 3 à 4 flinke stengels rabarber, 500 gram schoongemaakt gewicht
  • 3 peren: Conference, 250 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 kleine perssinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 290 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarberjam met peer kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
  • Schil de peren en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleine stukken. Voeg de stukjes toe aan de rabarber.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een keukenmesje het zwarte merg uit het stokje. Voeg dit – met het opengesneden vanillestokje – toe aan rabarber en de peer.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber en de peer. Doe de deksel op de pan en breng alles rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber en de peren pruttelen tot alles helemaal zacht is (duurt ongeveer 15 minuten).
  • Verwijder het vanillestokje. Schraap met de punt van een keukenmes(je) de laatste merg uit het vanillestokje en voeg het merg toe. Roer goed door. Plet de rabarber-perenmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Weeg de geleisuiker speciaal af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • 7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een crumble van amandelen en amandelmeel. Of maak een snelle taart van (kant-en-klaar) kruimeldeeg en een vulling van banketbankersroom en rabarber-perenjam: heerlijk om lauw-warm te eten!

Maak ook eens

Vervang de vanille door geraspte verse gember, voor een meer spicy variant.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Peren -speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden
  2. Rabarber- bloedsinaasappel - sinaasappel- jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam
  3. Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met aardbeien

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Rabarberjam
Volgend bericht: Rabarberjam met aardbeien »

Lees Interacties

3 Reacties

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. Freddy Rutten :

    27 mei 2022 om 09:48

    Ik vond dit recept heerlijk om bij de brunch of ’s morgen bij de pistoletjes te geven.5 sterren

    > REAGEER
  2. Ria :

    28 augustus 2018 om 19:03

    Wat doe ik als de rabarberjam al te dun in de pot zit en ik peer toe wil voegen?

    > REAGEER
    • Janine :

      4 september 2018 om 15:32

      Dag Ria,
      Wat jammer dat je rabarberjam te dun is geworden.
      Als de jam goed van smaak is, hoef je de jam niet per se opnieuw te koken. Een te dunne jam kun je door de yoghurt of de vla roeren of over bolletjes ijs schenken of verwerk de jam in een smoothie of een cake- of muffinbeslag. De smaak is goed, daar kun je gewoon van genieten :-)

      Mocht je toch een dikkere jam willen, dan kun je de rabarberjam opnieuw aan de kook brengen. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam met een suikerthermometer of een koud schoteltje. Is de dikte goed, doe de jam in gesteriliseerde potten. Te dun? Kook de jam nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam te corrigeren.

      Je kunt natuurlijk ook peer aan je rabarberjam toevoegen. Bedenk wel dat peren weinig pectine bevatten en je dus extra pectine (bijvoorbeeld dmv pectinepoeder of geleisuiker) moet toevoegen om een dikke jam te krijgen. Je kunt het beste de peren eerst schillen en in blokjes snijden en de blokjes daarna in een bodempje water zacht koken. Plet de perenmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg daarna de rabarberjam toe en roer goed door. Goed van smaak? Voeg dan pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer dan de dikte. Als de jam wel wat zoeter mag, kun je ervoor kiezen om geleisuiker toevoegen en kneep citroensap. Hoeveel geleisuiker hangt af van de hoeveelheid peer die je toevoegt. Kook de jam 4 minuten en controleer de dikte. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

      Ik hoop dat het zo lukt. Veel succes!

      > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.