Rabarberjam met peer
Wat te doen met de laatste Conference peren van het seizoen? Kook ze zacht samen met wat stengels rabarber, een vanillestokje en wat suiker. Rabarber en peer vormen een goed duo. Zuur en zoet in een potje: een heerlijke én mooie (zachtroze!) jam. Omdat rabarber en peer allebei weinig pectine bevatten, moet je wel extra pectine toevoegen anders wordt je jam niet stevig. Je kunt bijvoorbeeld geleisuiker speciaal gebruiken.
Tip
Een van de bekendste perensoorten is de zoete Conference peer. Bijna het hele jaar – op de zomermaanden juli en augustus na – kun je Conference peren van eigen bodem kopen.
Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept vier potten heerlijke rabarber-perenjam. Lekker bij een crumble van amandelen en amandelmeel. Of maak een snelle taart van (kant-en-klaar) kruimeldeeg en een vulling van banketbankersroom en rabarber-perenjam: heerlijk om lauw-warm te eten!
Rabarberjam met peer
Benodigdheden
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookpan
- houten lepel
- vork of (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
- vergiet
Ingrediënten
- 3 à 4 flinke stengels rabarber, 500 gram schoongemaakt gewicht
- 3 peren: Conference, 250 gram schoongemaakt gewicht
- 1 kleine perssinaasappel
- 1 vanillestokje
- 290 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker
Hoe maak je het?
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarberjam met peer kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
- Schil de peren en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleine stukken. Voeg de stukjes toe aan de rabarber.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een keukenmesje het zwarte merg uit het stokje. Voeg dit – met het opengesneden vanillestokje – toe aan rabarber en de peer.
- Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber en de peer. Doe de deksel op de pan en breng alles rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber en de peren pruttelen tot alles helemaal zacht is (duurt ongeveer 15 minuten).
- Verwijder het vanillestokje. Schraap met de punt van een keukenmes(je) de laatste merg uit het vanillestokje en voeg het merg toe. Roer goed door. Plet de rabarber-perenmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
- Weeg de geleisuiker speciaal af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
- 7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een crumble van amandelen en amandelmeel. Of maak een snelle taart van (kant-en-klaar) kruimeldeeg en een vulling van banketbankersroom en rabarber-perenjam: heerlijk om lauw-warm te eten!Maak ook eens
Vervang de vanille door geraspte verse gember, voor een meer spicy variant.Zin in meer fruit?
Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Ik vond dit recept heerlijk om bij de brunch of ’s morgen bij de pistoletjes te geven.
Wat doe ik als de rabarberjam al te dun in de pot zit en ik peer toe wil voegen?
Janine :
Dag Ria,
Wat jammer dat je rabarberjam te dun is geworden.
Als de jam goed van smaak is, hoef je de jam niet per se opnieuw te koken. Een te dunne jam kun je door de yoghurt of de vla roeren of over bolletjes ijs schenken of verwerk de jam in een smoothie of een cake- of muffinbeslag. De smaak is goed, daar kun je gewoon van genieten :-)
Mocht je toch een dikkere jam willen, dan kun je de rabarberjam opnieuw aan de kook brengen. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam met een suikerthermometer of een koud schoteltje. Is de dikte goed, doe de jam in gesteriliseerde potten. Te dun? Kook de jam nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam te corrigeren.
Je kunt natuurlijk ook peer aan je rabarberjam toevoegen. Bedenk wel dat peren weinig pectine bevatten en je dus extra pectine (bijvoorbeeld dmv pectinepoeder of geleisuiker) moet toevoegen om een dikke jam te krijgen. Je kunt het beste de peren eerst schillen en in blokjes snijden en de blokjes daarna in een bodempje water zacht koken. Plet de perenmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg daarna de rabarberjam toe en roer goed door. Goed van smaak? Voeg dan pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer dan de dikte. Als de jam wel wat zoeter mag, kun je ervoor kiezen om geleisuiker toevoegen en kneep citroensap. Hoeveel geleisuiker hangt af van de hoeveelheid peer die je toevoegt. Kook de jam 4 minuten en controleer de dikte. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Ik hoop dat het zo lukt. Veel succes!