Fermenteren - Nieuws - Boekrecensie - JAMMIE - datisjammie.nl

Fermenteren

stap voor stap
Auteur:
Uitgever: Kosmos Uitgvers
Verschijningsdatum:
Thema:

1 7 10

Sinds enkele jaren fermenteren we weer volop zelf. Lekker thuis je eigen zuurkool of tafelzuur maken. Fermenteren is echter niet nieuw. We doen het al jaren. Overal ter wereld vind je gefermenteerd voedsel en de meest interessant smakende producten zijn vaak gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan wijn, kaas en yoghurt. Voor wie geen oma of oudtante kan raadplegen voor tips, kan terecht bij Adam Elabd. In zijn handboek Fermenteren stap voor stap legt Adam alles rondom het fermentatieproces uit. Van de theorie tot verschillende benodigdheden en recepten om zelf aan de slag te gaan.

VOOR WIE IS DIT BOEK?

Wil je graag leren fermenteren of meer kunnen variëren, dan is Adams handboek iets voor jou.

WAT KUN JE MET DIT BOEK?

Fermenteren biedt stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten waarmee je je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit kunt maken. “Ik leer je een reeks recepten en technieken die je kunt toepassen op wat je maar wilt. Probeer geen ‘perfecte’ zuurkool te maken, maar laat hem elke keer de volmaakte uitdrukking zijn van je keuken, je voorraad, je gedachten en je gevoelens op dat moment”, aldus Adam, die veelal kookt en fermenteert zoals zijn oma dat doet. Dat betekent veel oosterse invloeden; Adam is van Egyptische afkomst en opgegroeid in Saoedi-Arabië

WAT MOET JE ZEKER LEZEN?

Hoe je het handboek het beste kunt gebruiken, hangt af van je ervaring met fermenteren. Als je nog weinig ervaring hebt, kun je het beste beginnen met inleggen in zuur (vaak azijn). Gaat dat goed, fermenteer dan groenten. Heb je dat onder de knie, dan kun je je eigen zuivelproducten, dranken en brood maken. Hierbij komt iets meer kijken. Het controleren van de temperatuur is onder andere van extra belang.

MIJN FAVORIETE RECEPTEN

Als groentje op fermentatiegebied heb ik mij beperkt tot het eerste hoofdstuk over groente en fruit inleggen. Ingelegde komkommers en zoute citroenen: makkelijk om zelf te maken en heerlijk om te serveren bij allerlei gerechten.

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.