• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

25 juli 2019 Recepten 2 reacties

Kersenjam met rode bessen

Kersen zijn een van die zomervruchten waar je volop van moet genieten als ze er zijn. Het kersenseizoen is kort, maar een paar weken. Dus grijp je kans als de steenvruchten rijp zijn; lekker om zo te eten of te verwerken tot een confituur of jam. Omdat kersen weinig pectine bevatten, kun je ze het beste combineren met pectinerijke vruchten zoals rode bessen. Dan krijg je een heerlijk friszoete kersenjam. Op en top zomers!

Kersen-rodebessenjam - kersen - rode bessen - recept - Jammie

Het ontpitten van de kersen is misschien even een klusje, maar verder het is maken van deze kersen-rode bessenjam eenvoudig. Binnen drie kwartier heb je een paar potjes huisgemaakte jam op tafel staan. Zin in meer kersen? Probeer dan eens mijn recept van een pure kersenjam. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

Kersen-rodebessenjam - kersen - rode bessen - recept - Jammie
No ratings yet
pin recept print recept

Kersenjam met rode bessen

Kersen zijn een van die zomervruchten waar je volop van moet genieten als ze er zijn. Het kersenseizoen is kort, maar een paar weken. Dus grijp je kans als de steenvruchten rijp zijn; lekker om zo te eten of te verwerken tot een confituur of jam. Omdat kersen weinig pectine bevatten, kun je ze het beste combineren met pectinerijke vruchten zoals rode bessen. Dan krijg je een heerlijk friszoete kersenjam. Op en top zomers!
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totaal: 45 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4 potten van 230 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • weegschaal
  • kom
  • vork
  • vergiet
  • keukenpapier
  • kookpan
  • zeef
  • keukenmes(je)
  • kersenontpitter (eventueel)
  • houten lepel
  • citruspers
  • (puree)stamper
  • schuimspaan
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • jamtrechter
  • glastang
  • kookwekker

Ingrediënten

  • 100 gram rode bessen
  • 500 gram kersen, +/- 475 gram schoongemaakt gewicht
  • 0,5 citroen (sap), eventueel iets extra's
  • 210 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1 kilo fruit : 500 gram suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Rist de rode bessen met een vork voorzichtig van de takjes. Spoel de bessen onder de koude kraan schoon. Doe de bessen in een kookpan en voeg een bodempje water toe. Verwarm de bessen totdat ze openspringen (na ongeveer 10 minuten). Plet de rode bessen vervolgens met een vork of een (puree)stamper.
  • Haal de pan van het vuur. Zeef de bessenpuree om te voorkomen dat de jam te veel pitjes bevat. Plaats een niet al te fijne zeef op een kom. Giet de bessenpuree in de zeef en druk met een lepel de puree door de zeef. Laat de bessenpuree rustig uitlekken terwijl je de kersen schoonmaakt (zie stap 4). Straks gooi je de pitjes weg en gebruik je alleen het bessensap.
  • Doe de kersen in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen (je kunt een kersenontpitter gebruiken of snijd de kersen doormidden en verwijder de pit). Snijd de kersen (verder) in stukken en doe alles in een kookpan.
    Tip
    Kersensap geeft vlekken die je maar lastig kunt verwijderen. Let daarom op je kleren en het aanrechtblad en de keukenkastjes.
  • Snijd een citroen doormidden en pers ‘m uit. Druk het laatste sap uit de bessenpuree. Voeg het citroensap en bessensap toe aan de kersen en breng alles rustig aan de kook. Laat de kersen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten).
  • Plet de kersen met (puree)stamper fijn. Weeg de geleisuiker speciaal af. Zodra het fruit kookt, doe je de geleisuiker speciaal erbij. Roer goed door en breng het geheel weer aan de kook. Laat de jam 3 à 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg een kneepje citroensap toe en roer goed door.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een plak sinaasappelcake. Of doe wat kersenjam op een warme wafel: mmm…☺

Maak ook eens

Kersenjam met amandelen of amaretto.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer kersen?

Probeer dan eens mijn recept van een pure kersenjam. Je vindt in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Aardbeien - Rabarber - siroop - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Aardbeiensiroop
  2. Abrikozen - aardbeien - abrikozenjam met aardbeien - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Abrikozenjam met aardbeien
  3. bramen - kersen - bramenjam met kersen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bramenjam met kersen
  4. Kersen - Kers met pit - Kersen ontpitten - Tips - JAMMIE - datisjammie.nl
    Hoe ontpit je kersen, met en zonder kersenontpitter?
  5. rabarberwodka - glas - flesje - recept - JAMMIE
    Rabarberwodka

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Fermentatieworkshops van Keukenboeren
Volgend bericht: Hoe ontpit je kersen, met en zonder kersenontpitter? »

Lees Interacties

2 Reacties

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. Suzanne :

    27 juli 2019 om 11:51

    Lijke me een heerlijke combi, bessen met kersen! Ik doe tegenwoordig geen schoteltjes proef meer, maar gebruik een suiker thermometer. Vind ik erg handig.

    *gaat kersenontpitter kopen*

    > REAGEER
    • Janine :

      27 juli 2019 om 12:04

      Dag Suzanne,
      Dank voor je reactie! Ja, een suikerthermometer is ook een handig hulpmiddel. Net zoals een kersenontpitter ;-)
      Hartelijke groet,
      Janine

      > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required