• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

22 mei 2018 Recepten

Rabarberjam met aardbeien

Zoet en zuur in een potje. Dat is aardbeien-rabarberjam. Of rabarberjam met aardbeien, want er gaan net zo veel zure stengels als zoete zomerkoninkjes in dit recept. Behalve ontzettend lekker, is deze jam ook erg makkelijk om te maken.

Rabarber -aardbeien jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Aardbeien heb je in vele soorten. De ene soort is zoeter dan de andere. Erg zoete aardbeien kun je het beste combineren met geheel groene of met groenrode rabarber. Hoe groener de stelen, hoe zuurder de rabarber. Op die manier voorkom je dat de zoete aardbeiensmaak overheerst in de jam.

Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke rabarber-aardbeienjam. Lekker bij een cake van polenta (griesmeel) of bananenbrood. De jam gewoon op de boterham smeren kan natuurlijk ook ☺.

Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Rabarberjam met aardbeien

Zoet en zuur in een potje. Dat is aardbeien-rabarberjam. Of rabarberjam met aardbeien; er gaan net zo veel zure stengels als zoete zomerkoninkjes in dit recept. Behalve ontzettend lekker, is deze jam ook erg makkelijk om te maken.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:3 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • vergiet

Ingrediënten

  • 3 flinke stengels rabarber, 250 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 kleine perssinaasappel of bloedsinaasappel, 40 ml vers sinaasappelsap
  • 250 gram aardbeien
  • 350 gram geleisuiker, (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) of 335 gram fijne kristalsuiker en 10 gram pectinepoeder (ik gebruik Marmello jam maken met weinig suiker)

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarber-aardbeienjam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot hij helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten). 
  • Spoel ondertussen de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en plet ze fijn met een vork of (puree)stamper. Voeg de aardbeien toe aan de rabarber. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook. Plet het mengsel eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Weeg de geleisuiker (of kristalsuiker en pectinepoeder) af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een cake van polenta (griesmeel). Meng de rabarber-aardbeienjam door het cakebeslag.
Of bak bananenbrood en voeg enkele lepels jam toe aan het brooddeeg/beslag.

Maak ook eens

Rabarberjam met aardbeien en gember. Of voeg verse munt of enkele lepels kokoslikeur toe voordat je de jam in potten doet.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Aardbeien-sinaasappel-bessen-smoothie - glas-rietje- recept - JAMMIE
    Aardbeien-sinaasappel-rode bessen-smoothie
  2. Abrikozen - aardbeien - abrikozenjam met aardbeien - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Abrikozenjam met aardbeien
  3. Rabarber- bloedsinaasappel - sinaasappel- jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam
  4. Rabarber-peer-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met peer

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Rabarberjam met peer
Volgend bericht: Aardbeiensiroop »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required