• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

19 april 2020 Recepten

Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember

Met pompoen kun je de lekkerste gerechten maken: soep, puree, risotto, quiche, maar ook jam. Combineer pompoen met (bloed)sinaasappel en gember en je krijgt een heerlijke zoete jam met een beetje pit.

Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember - Recept - datisjammie.nl

Wanneer kun je pompoenen kopen?

Pompoenen vind je het hele jaar in de winkel. In de herfst en de winter komen ze uit Nederland. De vollegrondoogst vindt in september en oktober plaats. Als de pompoenen uit eigen land op zijn, worden ze geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Spanje, Turkije en Egypte. De bekendste soort is de Oranje Hokkaido pompoen. Vanwege de zachte en ook wel nootachtige en zoete smaak, is die ook geschikt voor zoete gerechten zoals jam.

Kooktip

Gek op gember? Voeg – voordat je de jam in potten doet – nog wat geraspte gember toe. Ongekookt behoudt gember meer zijn smaak en pit.

Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je drie potten heerlijke pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember. Eet de jam op snee kruidkoek of stuk warme broodpudding met appel. Of combineer de pompoenjam met hüttenkäse (cottage cheese) op een cracker.

Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember - Recept - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember

Met pompoen kun je de lekkerste gerechten maken: soep, puree, risotto, quiche, maar ook jam. Combineer pompoen met (bloed)sinaasappel en gember en je krijgt een heerlijke zoete jam met een beetje pit.
Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
weken/laten staan: 12 uren uren
Totaal: 12 uren uren 45 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:3 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • kom
  • weegschaal
  • snijplank
  • koksmes/keukenmes
  • lepel
  • vergiet
  • fijne rasp
  • kommetjes
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • dunschiller
  • grote kom (glas of roestvrij staal)
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • vork of (puree)stamper
  • kookpan
  • houten lepel
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker

Ingrediënten

  • circa 450 gram Oranje Hokkaido pompoen, circa 280 – 300 gram schoongemaakt gewicht
  • 2 onbespoten (bloed)sinaasappels, je hebt 150 ml sap nodig
  • 285 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram pectinepoeder
  • kneepje citroensap, naar wens

Hoe maak je het?

  • Breng water aan de kook in een brede kookpan. Snijd ondertussen de pompoen met een groot koksmes in de lengte door de steelaanzet doormidden. Schep met een lepel de zaden en de draden uit de pompoenhelften en gooi ze weg. Snijd de pompoen in dunne parten. Doe de stukken pompoen voorzichtig in het warme water en kook de pompoen zacht. Draai het vuur uit. Giet af en laat de pompoenparten afkoelen in een vergiet.
  • Zet ondertussen de overige ingrediënten klaar. Schil en rasp (met een fijne rasp) de gember. Doe de gemberrasp in een kom en zet apart.
  • Spoel de (bloed)sinaasappels af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil van één (bloed)sinaasappel (alleen het oranje) met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Snijd beide (bloed)sinaasappels daarna doormidden. Pers de sinaasappels vervolgens uit en bewaar het sap.
  • Weeg 270 gram fijne kristalsuiker af.
  • Verwijder de schil van de pompoenparten met een dunschiller. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoen in een grote kom. Voeg daarna de gemberrasp, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de kristalsuiker toe. Schep een paar keer goed om zodat de suiker helemaal vermengt. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic huishoudfolie en laat een nacht (of langer) staan op een koele plek of in de koelkast.
  • Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Doe het pompoenmengsel in een kookpan. Plet de pompoen fijn met een vork of (puree)stampen. Roer goed door en breng het pompoenmengsel rustig aan de kook.
  • Weeg 15 gram fijne kristalsuiker en 10 gram het pectinepoeder af en voeg beide tegelijkertijd aan de pompoen toe. Roer goed en breng alles weer rustig aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Plet de pompoen eventueel nog iets fijner en voeg een kneepje citroensap toe.
    Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Warme broodpudding met appel of een snee kruidkoek. Of combineer de pompoenjam met hüttenkase op een cracker.

Maak ook eens

Pompoenjam met kaneel of vanille. Of combineer pompoen met appel en rozijnen in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Zin in meer lekkers met pompoen?

Probeer dan eens pompoenrelish met peer, walnoten en rozijnen. Je vindt het recept in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappeljam
  2. Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Broodpudding
  3. Peren - speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Mandarijnenconfituur met vanille
Volgend bericht: Appeljam met peer en kaneel »

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required