• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 april 2020 Recepten 3 reacties

Mandarijnenconfituur met vanille

Als Sinterklaas voorbij is en ze al wekenlang mandarijnen eten, komt er een moment dat mijn kinderen de kleine citrusvrucht beu zijn. Dat is het moment om deze heerlijke confituur te maken. Met schil en al gaan mandarijnen in de pan, vanillestokje en suiker erbij en pruttelen maar. Het resultaat: een friszoete confituur met een bittertje.

Mandarijnenconfituur met vanille - Recept - Jammie - datisjammie.nl

Mandarijnen of clementines

Voor deze confituur kun je zowel mandarijnen als clementines gebruiken. Clementines zijn zachter en zoeter van smaak dan mandarijnen en zijn pitloos. Mandarijnen kunnen wel pitten bevatten. Kies wel voor biologisch fruit; dan kun je de hele vrucht – inclusief de schil – in de confituur verwerken.

Mandarijnen kun je het hele jaar door in de winkel kopen. In de periode oktober tot en met maart komen de kleine citrusvruchten meestal uit Italië, Spanje of Marokko.

Tip: gebruik echte vanille

De lekkerste vanillesmaak krijg je door echte vanille te gebruiken. Dat betekent vanillestokjes kopen, liefst van goede kwaliteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Het telen van vanille is een lang en arbeidsintensief proces en daardoor is vanille een van de duurste specerijen ter wereld. Je kunt vanille voordeliger inkopen bij online speciaalzaken als Delicious Vanilla en Vanillestokjes.be. En misschien dalen de prijzen een beetje als de Nedervanille te koop is: vanille uit de Nederlandse kas.

Mandarijnenconfituur met vanille - Recept - Jammie - datisjammie.nl

Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je vier potten heerlijke mandarijnenconfituur met vanille. Eet de confituur op een snee brood met hüttenkäse (cottage cheese) of ricotta.

Goed om te weten
Deze confituur kun je niet in een kleinere hoeveelheid maken. De confituur brandt aan in de pan als je de hoeveelheden vermindert.

Mandarijnenconfituur met vanille - Recept - Jammie - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Mandarijnenconfituur met vanille

Als Sinterklaas voorbij is en ze al wekenlang mandarijnen eten, komt er een moment dat mijn kinderen de kleine citrusvrucht beu zijn. Dat is het moment om deze heerlijke confituur te maken. Met schil en al gaan mandarijnen in de pan, vanillestokje en suiker erbij en pruttelen maar. Het resultaat: een friszoete confituur met een bittertje.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
weken/laten staan: 12 uren
Totaal: 12 uren 40 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: winter
Dit heb je nodig voor:4 potten van 230 ml

Benodigdheden

  • vergiet
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • kartelmes
  • keukenmachine
  • plastic of glazen kom
  • weegschaal
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • brede kookpan met dikke bodem
  • houten lepel
  • schuimspaan
  • jamtrechter

Ingrediënten

  • 850 gram biologische mandarijnen of clementines, +/- 790 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 vanillestokje
  • 500 gram fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?

  • Spoel de mandarijnen af onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verwijder de bladeren, de stelen en het ‘kroontje’ (aanhechtingspunt van de steel). Snijd beschadigingen of vieze plekken eraf en snijd de mandarijnen vervolgens doormidden. Dit gaat het beste met een kartelmes. Verwijder eventuele pitten en witte draden. Doe de mandarijnen in de keukenmachine en hak het fruit tot een grove puree. Doe de fruitpuree in een kom.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een keukenmes(je) voorzichtig de vanillezaden eruit. Voeg de vanillezaden en het vanillestokje toe aan de fruitpuree.
  • Weeg de suiker af. Voeg de suiker toe aan de fruitpuree en schep goed om. Zet het mengsel in de koelkast en laat een nacht (12 uur) rusten.
  • Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de confituur kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Doe het fruitmengsel in een kookpan met een dikke bodem. Breng het mengsel – al roerend – aan de kook. Blijf goed roeren, ook aan de zijkanten en over de bodem van de pan want de confituur brandt vrij snel aan.
  • Verlaag de temperatuur nadat de confituur heeft gekookt. Laat de confituur op lage temperatuur verder pruttelen. Blijf roeren. Je voelt de confituur langzaam dikker worden. Het duurt meestal 15 tot 20 minuten voordat de confituur de juiste dikte heeft. Haal de pan meteen van het vuur als de confituur te snel dik wordt.
  • Controleer de dikte van de confituur met de stollingsproef. Als de confituur te dun is, kook de confituur nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het eventuele schuim met een schuimspaan.
    Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete confituur. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

verse kazen als hüttenkäse (cottage cheese), ricotta of kwark.

Maak ook eens

Mandarijnenconfituur met verse munt of tijm.
 
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Zin in meer lekkers met mandarijn?

Probeer dan eens mandarijnenconfituur met kardemom en rozenblaadjes. Je vindt het recept in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappeljam
  2. Bloedsinaasappels - bloedsinaasappel curd - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappel curd
  3. Appel- en peren-toffeelollys - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    10 originele zoetrecepten voor Sinterklaas

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Asperges: kopen, koken, eten én zelf telen
Volgend bericht: Pompoenjam met (bloed)sinaasappel en gember »

Lees Interacties

3 Reacties

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Arend :

    7 februari 2023 om 11:59

    Mag het fruitmengsel ook 24 uur rusten? Komt mij beter uit.

    > REAGEER
    • Janine :

      10 februari 2023 om 11:19

      Dat kan. Wel is het dan belangrijk dat het fruitmengsel gekoeld staat.

      > REAGEER
  2. Freddy Rutten :

    5 mei 2022 om 16:40

    Ik vind dit een heerlijke confituur voor bij de brunch.

    > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2023 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}