• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

14 maart 2018 Recepten

Bloedsinaasappeljam

Mooi diep rood van kleur. Intens zoet van smaak met een klein beetje bitter en een vleugje zuur. Bloedsinaasappels zijn verrukkelijk. Het seizoen is vrij kort, dus koop de citrusvruchten zodra ze in de winkel liggen. Je kunt van bloedsinaasappels sap persen, ijs maken, maar ze ook gebruiken voor jam. Om de bijzondere smaak zoveel mogelijk te behouden, gebruik je voor dit jamrecept de hele vrucht. De schil, het sap en het vruchtvlees: alles van de bloedsinaasappel stop je in deze eenvoudig te maken bloedsinaasappeljam.

bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Tip

Bloedsinaasappels heb je in diverse soorten die onderling verschillen in smaak. Zo is er de Tarocco, de Moro en de Sanguinello. De een is zuurder, zoeter of meer bitter dan de ander. Het seizoen van bloedsinaasappels is vrij kort, namelijk van januari tot met april. Wil je de verschillende soorten proeven en er jam van maken, wees er dan op tijd bij.

Zo, en dan nu het recept. In een half uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke bloedsinaasappeljam. Volg de instructies hieronder of lees ze na in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
0 van 0
pin recept print recept

Bloedsinaasappeljam

Mooi diep rood van kleur. Intens zoet van smaak met een klein beetje bitter en een vleugje zuur. Bloedsinaasappels zijn verrukkelijk. De schil, het sap en het vruchtvlees: alles van de bloedsinaasappel stop je in deze heerlijke bloedsinaasappeljam.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totaal: 35 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, winter
Dit heb je nodig voor:3 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • houten lepel
  • weegschaal
  • schoteltje
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • kookpan
  • houten lepel
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • kartelmes
  • fijne rasp

Ingrediënten

  • circa 900 gram onbespoten bloedsinaasappels, 5 à 6 stuks, 400 gram schoongemaakt gewicht
  • 0,5 citroen
  • 280 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Spoel 1 bloedsinaasappel af onder koud stromend water. Dep de bloedsinaasappel droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Rasp de schil (alleen het oranje) met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Je gebruikt de rasp van 1 bloedsinaasappel.
  • Maak deze bloedsinaasappel en de overige verder als volgt schoon: snijd het kapje en de onderkant af met een klein kartelmes/geschulpt mes. Houd de bloedsinaasappel aan de bovenkant vast en snijd de rest van de schil – tot aan het vruchtvlees – eraf. Snijd van boven naar beneden. Neem een kom en snijd boven de kom voorzichtig de partjes vruchtvlees los. Vang het sap en de partjes op in de kom. Knijp de rest van de bloedsinaasappel nog een keer goed uit en vang het laatste beetje sap op in de kom. Zijn er pitten in het sap gevallen? Haal de pitten uit het sap en bewaar ze. Doe het vruchtvlees en het sap van de bloedsinaasappels in een kookpan.
  • Spoel de citroen af onder koud stromend water. Snijd de citroen doormidden. Pers een halve citroen uit. Zet het sap apart. Stop de pitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Of gebruik een herbruikbaar theezakje. Vooral citroenpitten bevatten veel pectine. Leg het bundeltje met pitten in de kookpan.
  • Breng het fruitmengsel rustig aan de kook. Plet de stukken bloedsinaasappel eventueel fijn(er) met een vork of een (puree)stamper. Voeg het citroensap en de bloedsinaasappelrasp toe, roer goed door en breng het geheel opnieuw aan de kook.
  • Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Verwijder de pitten. Controleer de dikte van de jam. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Sluit de potten luchtdicht af en laat ze rustig afkoelen.

Lekker bij

Een salade van eikenbladsla, feta, aardbeien, munt en een vinaigrette van bloedsinaasappeljam. Of maak een amandelcake en bestrijk de cake met bloedsinaasappeljam.

Maak ook eens

Bloedsinaasappeljam met munt of gember. Of combineer bloedsinaasappel met rabarber of met aardbeien in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Bloedsinaasappels - bloedsinaasappel curd - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappel curd
  2. Kaki - sharonfruit - jam met sinaasappel - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel
  3. Mandarijnenconfituur met vanille - Recept - Jammie - datisjammie.nl
    Mandarijnenconfituur met vanille
  4. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Appelpunch met sinaasappel en specerijen
Volgend bericht: Rabarberjam »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®