• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

4 september 2019 Recepten

Blauwe bessenjam met bramen

Allebei prachtig donker van kleur, heerlijk friszoet van smaak en ook nog verkrijgbaar in de laatste zomerweken: blauwe bessen en bramen/braambessen. Misschien is het einde van de zomer wel het beste moment om ze te combineren in een jam. Bramen zijn dan op hun zoetst en smaken heerlijk bij friszoete blauwe bessen.

Blauwe bessen - bramen - blauwe bessen-bramenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Week of kook blauwe bessen zacht

Het velletje van blauwe bessen is vrij stevig. Zorg ervoor dat de bessen zacht zijn voordat je ze kookt met (gelei)suiker anders worden ze taai. Je kunt de bessen weken in (citroen)sap en (gelei)suiker (zie stap 4) of ze eerst koken in een bodempje water.

Dat weken mag gerust wat langer. Zet het fruitmengsel ’s avonds in de koelkast en maak de volgende ochtend de jam. Je kunt de blauwe bessen dan makkelijk fijn(er) stampen met een (puree)stamper.

Dan nog even alles goed mengen en koken en voor je het weet, heb je een paar potjes heerlijke blauwe bessenjam met bramen. Lekker bij wentelteefjes of bananenbrood.

Zin in meer bessen?

Probeer dan eens mijn recept van blauwe bessenjam met limoen. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

Blauwe bessen - bramen - blauwe bessen-bramenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Blauwe bessenjam met bramen

Allebei prachtig donker van kleur, heerlijk friszoet van smaak en ook in de laatste zomerweken nog verkrijgbaar: blauwe bessen en bramen/braambessen. Misschien is het einde van de zomer wel het beste moment om ze te combineren in een jam. Bramen zijn dan op hun zoetst en smaken heerlijk bij friszoete blauwe bessen.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Weken/intrekken: 4 uren uren
Totaal: 4 uren uren 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4 potten van 230 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • kom (2)
  • weegschaal
  • vergiet
  • keukenpapier
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • citruspers
  • rasp (eventueel)
  • houten lepel
  • kookpan
  • (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • schone theedoeken
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker

Ingrediënten

  • 300 gram blauwe bessen
  • 200 gram bramen/braambessen
  • 1 onbespoten citroen, eventueel iets extra sap
  • 355 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's

Hoe maak je het?

  • Verwijder eventuele steeltjes die nog aan de bessen zitten. Spoel de bessen af onder koud water en dep ze droog met een stuk keukenpapier. Doe de bessen in een kom.
  • Controleer de bramen/braambessen op takjes en blaadjes. Was de bramen alleen als dat nodig is kort onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Dep ze voorzichtig droog met een stuk keukenpapier en voeg ze toe aan de blauwe bessen.
  • Rasp de citroen en bewaar de rasp in de koelkast. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap toe aan het fruitmengsel.
  • Weeg de suiker af, voeg de suiker toe en schep het fruit goed om. Laat het fruitmengsel 4 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.
  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Doe het fruitmengsel in een kookpan. Plet de blauwe bessen en bramen fijn met een (puree)stamper. Roer het fruitmengsel nogmaals goed door en breng alles rustig aan de kook. Laat het fruit rustig pruttelen totdat alles zacht is (duurt ongeveer 5 à 10 minuten).
  • Weeg het pectinepoeder af en voeg toe. Roer goed door en breng het fruitmengsel aan de kook.
    Goed om te weten
    Pectinepoeder wordt gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel. De werking van pectinepoeder verschilt per producent. Het kan zijn dat jij misschien iets meer pectinepoeder moet toevoegen om een mooie dikke jam te krijgen. Extra pectinepoeder toevoegen kan later nog, zie stap 9.
  • Laat de jam 1 à 2 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer. Of voeg eventueel wat extra pectinepoeder toe. Roer het pectinepoeder goed door de jam en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 1 à 2 minuten en controleer de dikte opnieuw.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Wil je de bessenjam nog iets frisser maken, voeg dan wat citroenrasp of nog een kneepje citroensap toe. Roer de rasp of het sap goed door de jam.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Wentelteefjes of bananenbrood. Je kunt de bessenjam door het beslag mengen of los bij het bananenbrood serveren.

Maak ook eens

Blauwe bessen kun je in een jam goed combineren met appel, kruisbes of rode bes. Die bevatten allemaal behoorlijk wat pectine en zuur, wat blauwe bessen juist niet hebben. Voldoende pectine en zuur zorgen ervoor dat je jam dik wordt.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer bessen?

Probeer dan eens mijn recept van blauwe bessenjam met limoen. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. bramen - kersen - bramenjam met kersen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bramenjam met kersen
  2. Kersen-rodebessenjam - kersen - rode bessen - recept - Jammie
    Kersenjam met rode bessen
  3. Citroen - Pectinerijk - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pectine

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Botanische siropen en dranken van Bloesembar
Volgend bericht: Perzikenjam »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required