Blauwe bessenjam met bramen
Allebei prachtig donker van kleur, heerlijk friszoet van smaak en ook nog verkrijgbaar in de laatste zomerweken: blauwe bessen en bramen/braambessen. Misschien is het einde van de zomer wel het beste moment om ze te combineren in een jam. Bramen zijn dan op hun zoetst en smaken heerlijk bij friszoete blauwe bessen.
Week of kook blauwe bessen zacht
Het velletje van blauwe bessen is vrij stevig. Zorg ervoor dat de bessen zacht zijn voordat je ze kookt met (gelei)suiker anders worden ze taai. Je kunt de bessen weken in (citroen)sap en (gelei)suiker (zie stap 4) of ze eerst koken in een bodempje water.
Dat weken mag gerust wat langer. Zet het fruitmengsel ’s avonds in de koelkast en maak de volgende ochtend de jam. Je kunt de blauwe bessen dan makkelijk fijn(er) stampen met een (puree)stamper.
Dan nog even alles goed mengen en koken en voor je het weet, heb je een paar potjes heerlijke blauwe bessenjam met bramen. Lekker bij wentelteefjes of bananenbrood.
Zin in meer bessen?
Probeer dan eens mijn recept van blauwe bessenjam met limoen. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Blauwe bessenjam met bramen
Benodigdheden
- kom (2)
- weegschaal
- vergiet
- keukenpapier
- snijplank
- keukenmes(je)
- citruspers
- rasp (eventueel)
- houten lepel
- kookpan
- (puree)stamper
- schoteltje
- gesteriliseerde jampotten en deksels
- schuimspaan
- schone theedoeken
- glastang
- jamtrechter
- kookwekker
Ingrediënten
- 300 gram blauwe bessen
- 200 gram bramen/braambessen
- 1 onbespoten citroen, eventueel iets extra sap
- 355 gram fijne kristalsuiker
- 10 gram pectinepoeder, eventueel iets extra's
Hoe maak je het?
- Verwijder eventuele steeltjes die nog aan de bessen zitten. Spoel de bessen af onder koud water en dep ze droog met een stuk keukenpapier. Doe de bessen in een kom.
- Controleer de bramen/braambessen op takjes en blaadjes. Was de bramen alleen als dat nodig is kort onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Dep ze voorzichtig droog met een stuk keukenpapier en voeg ze toe aan de blauwe bessen.
- Rasp de citroen en bewaar de rasp in de koelkast. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap toe aan het fruitmengsel.
- Weeg de suiker af, voeg de suiker toe en schep het fruit goed om. Laat het fruitmengsel 4 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.
- Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
- Doe het fruitmengsel in een kookpan. Plet de blauwe bessen en bramen fijn met een (puree)stamper. Roer het fruitmengsel nogmaals goed door en breng alles rustig aan de kook. Laat het fruit rustig pruttelen totdat alles zacht is (duurt ongeveer 5 à 10 minuten).
- Weeg het pectinepoeder af en voeg toe. Roer goed door en breng het fruitmengsel aan de kook. Goed om te wetenPectinepoeder wordt gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel. De werking van pectinepoeder verschilt per producent. Het kan zijn dat jij misschien iets meer pectinepoeder moet toevoegen om een mooie dikke jam te krijgen. Extra pectinepoeder toevoegen kan later nog, zie stap 9.
- Laat de jam 1 à 2 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
- Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer. Of voeg eventueel wat extra pectinepoeder toe. Roer het pectinepoeder goed door de jam en breng opnieuw aan de kook. Kook nog 1 à 2 minuten en controleer de dikte opnieuw.
- Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Wil je de bessenjam nog iets frisser maken, voeg dan wat citroenrasp of nog een kneepje citroensap toe. Roer de rasp of het sap goed door de jam.
- Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Wentelteefjes of bananenbrood. Je kunt de bessenjam door het beslag mengen of los bij het bananenbrood serveren.Maak ook eens
Blauwe bessen kun je in een jam goed combineren met appel, kruisbes of rode bes. Die bevatten allemaal behoorlijk wat pectine en zuur, wat blauwe bessen juist niet hebben. Voldoende pectine en zuur zorgen ervoor dat je jam dik wordt.Zin in meer bessen?
Probeer dan eens mijn recept van blauwe bessenjam met limoen. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.
Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).
Reageer ook!