Abrikozen-rozenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Abrikozenjam met rozenblaadjes

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totale tijd:
Hoeveelheid: voor 2 à 3 potten van 230 ml met schroefdeksel
Seizoen:

Zacht en zoet: dat is de abrikoos. Een zachtheid en een zoetheid die je met allerlei smaken kunt combineren. Abrikozen gaan goed samen met citrusvruchten (sinaasappels), noten (amandelen) en specerijen (gember), maar ook met rozenblaadjes. Jam van abrikozen en rozen dat is bloemenaroma omringd door zomers zoet. Aaach…la vie est belle ☺!

Hoe maak je het?

Abrikozen-rozenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl1. Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.

2. Spoel de abrikozen af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de abrikoos rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.

3. Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de abrikozenstukjes in een kookpan. Laat de abrikozen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.

4. Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.

5. Weeg de geleisuiker speciaal of geleisuiker af. Plet de abrikozen eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.

6. Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.

7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de rozenblaadjes toe en roer ze goed door de jam.

8. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Abrikozen-rozenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Lekker bij

Kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones. Of doe wat abrikozenjam op een snee briochebrood.

Maak ook eens

Jam van abrikozen en perziken of abrikozen en aardbeien.

Zin in meer lekkers met fruit?

Koop mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen! Ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten voor slechts €15,50!

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.