• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

10 juli 2018 Recepten

Abrikozenjam met rozenblaadjes

Zacht en zoet: dat is de abrikoos. Een zachtheid en een zoetheid die je met allerlei smaken kunt combineren. Abrikozen gaan goed samen met citrusvruchten (sinaasappels), noten (amandelen) en specerijen (gember), maar ook met rozenblaadjes. Jam van abrikozen en rozen dat is bloemenaroma omringd door zomers zoet. Aaach…la vie est belle ☺!

Abrikozen - rozen - rozenblaadjes - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Een tijd geleden proefde ik de mandarijnenconfituur met rozenblaadjes (Tangerine Love) van Catherine van Pipaillon – La Conserverie. Wat vormen fruit en bloemen toch een goed duo, dacht ik toen. Bij het maken van deze abrikozenjam moest ik daar aan denken. Het resultaat is oooooh zo jammie.

Tip

Je kunt abrikozen het hele jaar door kopen, maar in zomermaanden komen ze van minder ver. In de winkel vind je dan abrikozen uit Frankrijk, Griekenland en Spanje. Koop abrikozen die lekker ruiken en bewaar ze op een koele plaats. Liever niet in de koelkast. Dit gaat ten koste van de geur en de smaak van de steenvrucht.

Zo, en dan nu het recept. In plusminus een half uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke abrikozen-rozenjam. En mocht je nieuwsgierig zijn naar de mandarijnenconfituur van Catherine, in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen vind je haar recept.

Abrikozen-rozenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Abrikozenjam met rozenblaadjes

Zacht en zoet: dat is de abrikoos. Een zachtheid en een zoetheid die je met allerlei smaken kunt combineren. Abrikozen gaan goed samen met citrusvruchten (sinaasappels), noten (amandelen) en specerijen (gember), maar ook met rozenblaadjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:3 potten van 230 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • vergiet
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 550 à 560 gram abrikozen, 500 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 perssinaasappel, +/- 60 ml sap
  • 195 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker of 360 gram geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) als je van zoet houdt
  • 0,5 eetlepel biologische – gedroogde en eetbare! – rozenblaadjes, te koop bij de kruidenwinkel/herborist of toko

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Spoel de abrikozen af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de abrikoos rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de abrikozenstukjes in een kookpan. Laat de abrikozen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Weeg de geleisuiker speciaal of geleisuiker af. Plet de abrikozen eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de rozenblaadjes toe en roer ze goed door de jam.
  •  Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen. 

Lekker bij

Kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones. Of doe wat abrikozenjam op een snee briochebrood.

Maak ook eens

Jam van abrikozen en perziken of abrikozen en aardbeien.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Abrikozen - aardbeien - abrikozenjam met aardbeien - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Abrikozenjam met aardbeien
  2. Jampotten vullen en afsluiten - Tips - JAMMIE - datisjammie.nl
    Jampotten vullen en afsluiten
  3. Rabarber-peer-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met peer

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Aardbeiensiroop
Volgend bericht: Abrikozenjam met aardbeien »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2023 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}