• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

28 november 2018 Recepten

Perenjam met speculaaskruiden

Sinterklaas (bijna) in het land? Maak dan deze heerlijke perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en lekker op een snee rozijnenbrood of bij een stuk amandeltaart. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

Peren-speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Of elk willekeurig andere herfst- winteravond. Het perenseizoen begint al in september en speculaaskruiden kun je tegenwoordig kopen of maken wanneer je maar wilt. Speculaaskruiden zijn een mengsel van specerijen. Meestal bevat het mengsel gember, kaneel, kardemom, korianderzaad, kruidnagel, nootmuskaat en (witte) peper. Anijs wordt ook veel gebruikt. Een vast recept bestaat niet, je kunt dus prima je eigen variant maken en daarmee koken en bakken. Je hoeft dus niet tot december te wachten met het maken van deze jam. Ook niet met het eten ervan :-).

Zo, en dan nu het recept. In een klein uurtje maak je met dit recept drie à vier potten heerlijke peren-speculaaskruidenjam. Volg de instructies hieronder of lees ze na in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

Peren - speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Perenjam met speculaaskruiden

Sinterklaas in het land? Maak dan deze perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en oh zo lekker!
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • kom
  • weegschaal
  • snijplank
  • dunschiller
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter

Ingrediënten

  • 600 gram peren: Doyenné du Comice of Conference, circa 475/500 gram schoongemaakt gewicht
  • 130 gram moesappels: Schone van Boskoop/goudrenet of goudreinette, circa 100 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 citroen, eventueel iets extra sap
  • 1 afgestreken theelepel speculaaskruiden
  • 440 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en leg ze in kom met koud water. Dit voorkomt dat de peren snel bruin worden.
  • Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Appelpitten bevatten veel pectine. Spoel de citroen af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het geel) van de citroen. Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers de citroen uit. Stop de citroenpitten met de appelpitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
  • Laat de peren uitlekken in een vergiet. Doe de stukken peer en appel in een kookpan. Voeg de repen citroenschil en het citroensap toe. Leg het bundeltje met pitten tussen het fruit en voeg water (ongeveer 4 eetlepels) toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 5 tot 10 minuten).
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder de repen citroenschil en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de speculaaskruiden toe en roer de specerijen goed door het fruit. Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een snee rozijnenbrood of een stuk broodpudding of amandeltaart. Of verwen jezelf met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.

Maak ook eens

Perenjam met walnoten of hazelnoten. Ook lekker is een jam van peren en pruimen. Of gebruik stukjes peer in een chutney of relish.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

dit vind je misschien ook leuk…

  1. Appel- en peren-toffeelollys - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appel & peren-toffeelolly’s
  2. Huisgemaakte jam: leuk Sinterklaas en Kerstcadeau - Nieuws - datisjammie.nl
    Geef huisgemaakte jam voor Sinterklaas of kerst
  3. Rabarber-peer-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met peer

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Abrikozenjam met aardbeien
Volgend bericht: Geef huisgemaakte jam voor Sinterklaas of kerst »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required