• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 september 2016 Recepten

Saliepesto

Wat te doen met een salieplant die het ontzettend naar zijn zin heeft in je tuin en maar blijft groeien? De blaadjes oogsten en pesto maken!

Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Met dit recept maak je binnen een mum van tijd een heerlijke saliepesto. Lekker bij pasta of gnocchi. Kook de pasta of gnocchi gaar, afgieten en vervolgens de saliepesto er voorzichtig door roeren. Verdeel pasta of gnocchi over vier borden. Serveer er versgeraspte Parmezaans kaas bij en een groene salade. Mmm…dat is jammie :-)

Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk met blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.

Tip

Heb je (nog) geen salie in je tuin? In de meeste winkels kun je verse salie kopen van april tot oktober. Zelf salie kweken is overigens heel makkelijk. Plaats een stekje of een plantje op een zonnige, liefst beschutte plaats. Salie houdt van een kalkrijke en goed gedraineerde grond, oftewel voedzame en droge grond. Als je de juiste plek voor je salieplant vindt, kun je vaak meerdere jaren van dezelfde plant oogsten. En in de zomer genieten van de paarsblauwe bloemen die de salieplant krijgt.

En dan nu het pestorecept.

salie - saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Saliepesto

Wat te doen met een salieplant die het ontzettend naar zijn zin heeft in je tuin en maar blijft groeien? De blaadjes oogsten en pesto maken! Met dit recept maak je in vijftien minuten een heerlijke saliepesto. Lekker bij pasta of gnocchi. Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk met blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totaal: 15 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:200 gram, genoeg voor 4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • vergiet
  • kaasrasp
  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 8 gram verse salieblaadjes, een hand vol
  • 1 grote teen knoflook
  • 50 gram amandelen, ongezout en ongebrand
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • +/- 160 ml extra vergine olijfolie
  • 0,5 citroen
  • versgemalen zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

  • Pluk de salieblaadjes en verwijder alle steeltjes.
  • Was de salieblaadjes in koud water. Dep de blaadjes goed droog met keukenpapier.
  • Pel de knoflook en snijd de knoflookteen in stukken.
  • Rasp de kaas.
  • Doe de knoflook, de salieblaadjes en de amandelen in de keukenmachine. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
  • Voeg de rest van de Parmezaanse kaas en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
  • Pers de citroen uit.
  • Proef de pesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.

Lekker bij

Pasta of gnocchi. Kook de pasta of gnocchi gaar, afgieten en vervolgens de saliepesto er voorzichtig door roeren. Verdeel pasta of gnocchi over vier borden. Serveer er versgeraspte Parmezaans kaas bij en een groene salade.
Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk bij een blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.

Tip

Wil je pesto invriezen?
Dat kan. Pesto kun je prima in grote hoeveelheden maken en vervolgens in de diepvries bewaren. Het beste kun je de saus maken zonder kaas. Die voeg je pas toe nadat je de pesto hebt ontdooid.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Pesto Genovese - Basilicumpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto Genovese
  2. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  3. Receptenarchief - streek- en seizoensrecepten - JAMMIE
    Receptenarchief
  4. walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE
    Walnotenpesto

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Boekrecensie: Tomaten
Volgend bericht: Boekrecensie: Fermenteren »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required