• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 februari 2013 Recepten

Walnotenpesto

Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.

walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE

Wist je dat…

Walnoten ook okkernoten worden genoemd en dat ze bomvol vezels en mineralen zitten. Geen wonder dat we de walnoot al jaren – wereldwijd – veel gebruiken in de keuken. Waar kun je het beste Nederlandse walnoten kopen of plukken?

Kooptip

Aan het begin van de herfst kun je verse Nederlandse walnoten kopen of rapen. Verse marjolein kun je kopen bij de biologische winkel en soms ook bij de supermarkt: de Lidl verkoopt bijvoorbeeld marjoleinplantjes. Je kunt eventueel ook verse oregano gebruiken. Oregano is wel sterker van smaak dan marjolein.

En dan nu het recept. Met dit recept maak je in een kwartiertje genoeg walnotenpesto voor vier personen. Je kunt de walnotenpesto eten bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.

walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE
0 van 0
pin recept print recept

Walnotenpesto

Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • keukenmachine
  • vijzel
  • koekenpan of oven

Ingrediënten

  • 100 gram walnoten, als je verse walnoten in de dop wilt gebruiken, koop dan 200 à 250 gram.
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 klein gedroogde rode chilipeper
  • 15 à 20 gram oude kaas of Parmezaanse kaas
  • 1 à 1,5 eetlepel verse marjoleinblaadjes, ook wel majoraan genoemd
  • 50 ml olijfolie, extra vierge
  • zeezout , naar smaak
  • versgemalen peper, naar smaak
  • walnotenolie, eventueel

Hoe maak je het?

  • Rooster de walnoten in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
  • Pel de knoflook.
  • Stamp in een vijzel de knoflook fijn met een beetje zeezout en de chilipeper.
  • Doe alles in de keukenmachine. Voeg de walnoten, kaas en marjolein toe. Doe er ook een scheutje olijfolie bij. Meng alles.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de olijfolie – terwijl de keukenmachine draait – toe. Meng het geheel tot een gladde, dikke saus.
  • Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Als je wilt, kun je nog wat walnotenolie toevoegen.

Lekker bij

Walnotenpesto is lekker bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.

Bewaartip

De pesto die je overhoudt, kun je prima bewaren. In de koelkast is de pesto zeker vijf dagen houdbaar. Gebruik wel altijd een schone lepel als je pesto uit de bak schept. Invriezen kan ook: doe de pesto in een plastic curverbak en schenk er wat extra olijfolie op. Sticker erop en klaar!
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  2. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto
  3. Hollandse walnoten - Tips - Streekproducten - JAMMIE - datisjammie.nl
    Walnoten: plukken, kopen & eten

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Waar koop je streekproducten?
Volgend bericht: Hoe maak je een low-budget paastafel? »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®