• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 augustus 2016 Recepten

Pesto Genovese

Zonneschijn gaat met veel dingen goed samen, maar vooral met basilicum en dus met pesto: de klassieker onder de Italiaanse sauzen. Pesto is een uitvinding van Genuese koks. Die bedachten de saus om zo de geur van ’s werelds beste basilicum –  die uit Genua – te ‘vangen’ in een gerecht.

Pesto Genovese - Basilicumpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Volgens kenners kan geen enkele pesto dan ook tippen aan een die gemaakt is met basilicum van de Italiaanse Rivièra. Tja, wat nu? Als je verse basilicum van goede kwaliteit gebruikt, kom je een eind in de buurt van de oorspronkelijke pesto Genovese. Wel de boel mengen met een vijzel. Geen vijzel = geen pesto. Volgens Genuese koks is het gebruik van een vijzel essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Taalkundig gezien hebben ze (ook) gelijk. Het woord pesto komt van het werkwoord pestare, dat stampen of wrijven betekent. Opstropen dus die mouwen en aan de slag.

Tip

In de meeste winkels kun je verse basilicum kopen van juni tot oktober. Let bij het kopen op dat je een plantje neemt waarvan de steeltjes rechtop staan en de blaadjes mooi groen en stevig zijn.

De lekkerste pesto maak je met Parmigiano-Reggiano. De Parmezaanse kaas kun je herkennen aan een zegel op de zijkant. Voor de pecorinokaas geldt: in het originele recept wordt pecorino Fiorde Sardo, harde schapenkaas met een zachte smaak. Je kunt ook pecorino Romano gebruiken (zoals in het recept hieronder). Pecorino Romano is scherper van smaak en is makkelijker verkrijgbaar.

Zo en nu aan de slag. Met dit recept zet je zo een heerlijke basilicumpesto op tafel.

Pesto Genovese - Basilicumpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Pesto Genovese

Zonneschijn gaat met veel dingen goed samen, maar vooral met basilicum en dus met pesto: de klassieker onder de Italiaanse sauzen. Pesto is een uitvinding van Genuese koks. Die bedachten de saus om zo de geur van ’s werelds beste basilicum – die uit Genua – te ‘vangen’ in een gerecht.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totaal: 25 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • vergiet
  • kaasrasp
  • keukenmachine
  • vijzel

Ingrediënten

  • 70 gram verse basilicumblaadjes, =zeker 2 grote basilicumplanten
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 grote teen knoflook
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels pecorinokaas, pecorino Romano
  • grof zout, naar smaak
  • 1-2 eetlepels ongezouten roomboter op kamertemperatuur, eventueel

Hoe maak je het?

  • Pluk de basilicumblaadjes en verwijder alle steeltjes.
  • Was de basilicumblaadjes in koud water. Dep de blaadjes goed droog met keukenpapier.
  • Pel de knoflook.
  • Doe de helft van de basilicumblaadjes in de vijzel. Voeg de pijnboompitten, de knoflook en een klein beetje zout toe. Wrijf alles tot een gladde massa.
  • Rasp beide kazen en voeg ze toe. Wrijf tot de kazen goed zijn vermengd.
  • Voeg langzaam schenkend de olijfolie toe. Roer de olie met een houten lepel door de kruidenpasta.
  • Wil je de pesto smeuïger maken, roer dan met de houten lepel de roomboter door de pesto.

Tip

Weinig ervaring met een vijzel?
Jamie Oliver legt in dit filmpje uit hoe je het beste een vijzel gebruikt.
Weinig tijd?
Wil je toch zoveel mogelijk de smaak van een fijngewreven pesto maar niet alles met een vijzel maken, volg dan de kooktip van Johannes van Dam op. Maak de pesto tot stap 5 in een keukenmachine. Doe alles over in een vijzel en maak de pesto verder af (stap 5 tot en met 7) in de vijzel.
Weinig tijd en/of geen vijzel?
Doe de basilicumblaadjes met de knoflook, de pijnboompitten, het zout en de olijfolie in de keukenmachine. Hak alles tot een romige massa. Schep de kruidenpasta in een kom en stapel met een houten lepel de kazen erdoor. Voeg eventueel roomboter toe.
Wil je pesto invriezen?
Dat kan. Pesto kun je prima in grote hoeveelheden maken en vervolgens in de diepvries bewaren. Het beste kun je de saus maken zonder kaas. Die voeg je pas toe nadat je de pesto hebt ontdooid. Dan kun je eventueel ook nog roomboter toevoegen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
Leestip van JAMMIE - (kook)boeken

DeDikkevanDam
Johannes van Dam: DeDikkevanDam. Nijgh & van Ditmar, 896 blz., ISBN 9789038899824

De klassieke Italiaanse keuken
Marcella Hazan: De klassieke Italiaanse keuken. Kosmos Uitgevers, 528 blz., ISBN 9789021556352

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. hummus - kikkererwten - olijfolie - sesamzaadjes - munt - recept - JAMMIE
    Hummus
  2. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  3. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto
  4. walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE
    Walnotenpesto

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Boekrecensie: Het Love & Lemons Kookboek
Volgend bericht: Boekrecensie: Tomaten »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required