• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

20 februari 2017 Recepten

Pesto van winterpostelein

Knapperig, fris-zuur van smaak, bomvol mineralen en vitamines én – dat is het mooie van deze bladgroente – volop verkrijgbaar in de winter. Met winterpostelein kun je in de koudste tijd van het jaar de heerlijkste stamppotten, salades, smoothies en pesto’s maken. Allemaal met die fris-zure smaak, alsof het al een beetje lente is.  

Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Winterpostelein vind je vooral in de winkel tijdens de koudere maanden, de periode november tot en met maart. Meestal wordt winterpostelein in bosjes verkocht. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben als je winterpostelein koopt. In de koelkast kun je winterpostelein twee dagen bewaren. De groene bladgroente met ruitvormige blaadjes is teer. Dit in tegenstelling tot zomerpostelein dat veel steviger is en je kunt stomen of smoren.

Tip

Een lekkere pesto maak je met pecorinokaas. Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas. In Italië vind je veel regionale varianten. Bij ons in de winkel vind je vooral pecorino Romano en in minder mate pecorino Fiorde Sardo. De eerste is vrij scherp van smaak en wordt vaak gebruikt in plaats van of in combinatie met Parmezaanse kaas. Pecorino Fiorde Sardo is milder en zachter.

En dan nu aan de slag. Met dit recept maak je in twintig minuten een heerlijke verse winterposteleinpesto. Heerlijk voor bij pasta of gnocchi. Of maak een rijstsalade met de pesto en serveer er verse winterpostelein bij.

Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Pesto van winterpostelein

Knapperig, fris-zuur van smaak, bomvol mineralen en vitamines én – dat is het mooie van deze bladgroente – volop verkrijgbaar in de winter. Met winterpostelein kun je in de koudste tijd van het jaar de heerlijkste stamppotten, salades, smoothies en pesto’s maken. Allemaal met die fris-zure smaak, alsof het al een beetje lente is. Lekker bij bijvoorbeeld pasta of gnocchi. Of maak een rijstsalade met de pesto.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totaal: 20 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • vergiet
  • kaasrasp
  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 75 gram winterpostelein
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 20 gram pijnboompitten, 2 volle eetlepels
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram pecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • versgemalen peper en zout, naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe dit voordat je het bosje los haalt. Doe de winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water.
  • Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier.
  • Pel de knoflook.
  • Rasp de kaas.
  • Doe de helft van de postelein in de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten, de knoflook, de helft van de kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
  • Voeg de rest van de winterpostelein en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
  • Proef de winterposteleinpesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.

Lekker bij

Pasta of gnocchi. Of maak een rijstsalade met de pesto en serveer er verse winterpostelein bij.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Pesto Genovese - Basilicumpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto Genovese
  2. Rijstsalade met winterpostelein - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rijstsalade met winterpostelein
  3. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto
  4. Wortelpeterseliesoep met winterposteleinpesto (vega) - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Wortelpeterseliesoep

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Boekrecensie: Fermenteren
Volgend bericht: Rijstsalade met winterpostelein »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required