• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

23 september 2019 Recepten

Pruimenjam met specerijen

Opal, jubileum, reine victoria, reine claude d’althan en anna späth. In augustus en september vind je deze populaire pruimensoorten volop in de winkel. Allemaal zijn ze zoet en sappig, mooi – veelal paars-rood – gekleurd én geschikt voor zoete conserven als jam, confituur en gelei. Combineer de pruimen met specerijen als kardemom, kaneel en gember en je krijgt een heerlijke (na)zomerjam met een kruidig herfsttintje.

Pruimen - specerijen - gember - kaneel - kardemom - jeneverbes - pruimenjam met specerijen - recept - Jammie - datisjammie.nl
© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Kooktip

Minder gerijpte pruimen bevatten meer pectine dan rijpe pruimen. Gebruik daarom een mix van rijpe en net-rijpe pruimen. Je jam krijgt sneller de juiste dikte.

Wil je een minder gangbare pruimensoort proeven, ga dan op zoek naar een fruitteler met een liefde voor pruimen. Of plant zelf een pruimenboom; die groeien snel waardoor je binnen de kortste keren (flink) kunt oogsten én jam kunt maken☺. Want al die vruchten zo opeten, is onmogelijk. Bovendien is niets zo heerlijk als maanden later nog te kunnen (na)genieten van je fruitoogst.

Zo, en dan nu het recept. In een klein uurtje maak je met dit recept drie à vier potten heerlijke pruimen-specerijenjam. Volg de instructies hieronder of lees ze na in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

Pruimen - specerijen - gember - kaneel - kardemom - jeneverbes - pruimenjam met specerijen - recept - Jammie - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Pruimenjam met specerijen

In augustus en september vind je populaire pruimensoorten als Opal, jubileum en reine victoria volop in de winkel. Allemaal zijn ze zoet en sappig, mooi – veelal paars-rood – gekleurd én geschikt voor zoete conserven als jam, confituur en gelei. Combineer de pruimen met specerijen als kardemom, kaneel en gember en je krijgt een heerlijke (na)zomerjam met een kruidig herfsttintje.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totaal: 40 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, zomer
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • schoteltje
  • kom
  • weegschaal
  • vergiet
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • kookpan
  • dunschiller
  • citruspers
  • vijzel
  • kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
  • maatbeker
  • houten lepel
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • vork of (puree)stamper
  • schuimspaan
  • schone theedoeken
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker

Ingrediënten

  • 550 gram rode pruimen, 500 gram schoongemaakt gewicht
  • 0,5 onbespoten sinaasappel
  • 0,5 citroen
  • 1,5 cm verse gember, 5 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 kardemompeul
  • 1 kruidnagel
  • 1 jeneverbes
  • 1 kaneelstokje
  • 300 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Spoel de pruimen schoon onder koud stromend water. Dep de pruimen droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de stelen en de pitten. Snijd de pruimen in stukken. De schil kun je laten zitten, die lost tijdens het koken zo goed als op en geeft de jam bovendien een mooie kleur.
  • Spoel de sinaasappel af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het oranje) van de helft van de sinaasappel. Snijd de citroen doormidden en pers de citroen uit.
  • Schil de gember en snijd in stukken. Plet de kardemompeul lichtjes in een vijzel of met de achterkant van een lepel. Doe de gember met de kardemompeul, de jeneverbes, de kruidnagel en het kaneelstokje in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
  • Doe de stukken pruim met de repen sinaasappelschil en het citroensap in een kookpan. Voeg het bundeltje specerijen toe. Meet of weeg 100 milliliter water af en voeg toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 10 tot 15 minuten).
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder de repen sinaasappelschil en het specerijenbundeltje. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Eventueel kun je het bundeltje specerijen weer toevoegen. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het bundeltje specerijen en het schuim met een schuimspaan.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een groene salade met peer en hazelnoten en een vinaigrette met pruimenjam. Of doe wat pruimenjam op een pannenkoek van amandelmeel.

Maak ook eens

Pruimenjam met specerijen als vanille, steranijs of chili. Of voeg een scheut sherry, rode port of whisky toe.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Zin in meer pruimen?

Probeer dan eens mijn recept van pruimenjam met sinaasappel en kaneel. Je vindt het in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Appelpunch met sinaasappel en specerijen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelpunch met sinaasappel en specerijen
  2. Peren - speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Perzikenjam met citroen en citroenmelisse
Volgend bericht: Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required