• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

7 december 2019 Recepten

Cranberryjam met sinaasappel en kaneel

Zeg je cranberry’s dan denk je aan kerst. Deze cranberryjam kun je zeker serveren bij het kerstdiner, maar waarom wachten tot Kerstmis? Vanaf oktober kun je Nederlandse cranberry’s kopen en dus zelf cranberryjam maken. Deze cranberryjam met sinaasappel en kaneel is zuur, zoet en een tikkeltje kruidig en oh zo lekker. Die wil je elke dag wel eten, ho ho ho ☺!

Cranberryjam met sinaasappel en kaneel - Recept - datisjammie.nl

Wanneer kun je Nederlandse cranberry’s kopen?

In de eerste week van september trekken plukkers op Terschelling en Vlieland de velden in. Met een plukbak en een aantal jute zakken oogsten zij de cranberry’s. De zure bessen kun je daarna in de (meestal biologische) winkel kopen. Koop meteen een flinke voorraad, want cranberry’s kun je lang bewaren. Je kunt ze goed invriezen.

Als je het seizoen van de Nederlandse cranberry’s hebt gemist, kun je cranberry’s uit Amerika en Canada kopen. Deze worden het hele jaar geïmporteerd en kun je (meestal) in alle supermarkten kopen.

Wil je zelf cranberry’s plukken? Dat kan!

Als de professionele plukkers op Terschelling en Vlieland klaar zijn, mag je zelf de velden op en je tasje(s) vullen. Wanneer dat kan, verschilt per jaar, maar meestal worden de velden halverwege oktober vrijgegeven. Op de website van Cranberry Terschelling vind je meer informatie over de oogst en de geschiedenis van de cranberry op Nederlandse bodem. Wil je (nog) meer weten over de cranberry lees dan het boek De Cranberry van Fred de Vries.

Cranberryjam met sinaasappel en kaneel - Recept - datisjammie.nl

Zo, en nu aan de slag. Met dit recept maak je drie potten heerlijke cranberryjam met sinaasappel en kaneel. Eet de cranberryjam bij een kaasplankje met blauwschimmelkazen en pecannoten. Of verwen jezelf met een Queen of Pudding, een Brits dessert van broodkruim, jam en meringue. Maak een winterse Queen of Pudding met cranberryjam, aanrader voor het kerstdiner!

Cranberryjam met sinaasappel en kaneel - Recept - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Cranberryjam met sinaasappel en kaneel

Zeg je cranberry’s dan denk je aan kerst. Deze cranberryjam kun je zeker serveren bij het kerstdiner, maar waarom wachten tot Kerstmis? Vanaf oktober kun je Nederlandse cranberry’s kopen en dus zelf cranberryjam maken. Deze cranberryjam met sinaasappel en kaneel is zuur, zoet en een tikkeltje kruidig en oh zo lekker. Die wil je elke dag wel eten, ho ho ho ☺!
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:3 jampotten met schroefdeksel van 230 ml

Benodigdheden

  • schoteltje
  • vergiet
  • kookpan
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • fijne rasp
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • citruspers
  • maatbeker
  • weegschaal
  • kom
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • kookwekker
  • schone theedoeken
  • glastang
  • jamtrechter

Ingrediënten

  • 340 gram cranberry’s , 1 zak
  • 3 – 4 onbespoten perssinaasappels, je hebt 220 ml sap nodig
  • 1 kaneelstokje
  • 300 gram fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Verwijder eventuele steeltjes en spoel de cranberry’s schoon onder koud stromend water. Doe de cranberry’s in een kookpan.
  • Gek op sinaasappel? Voor een sterkere sinaasappelsmaak kun je geraspte sinaasappelschil aan de jam toevoegen. Spoel één sinaasappel af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het oranje) met een fijne rasp en voeg de rasp toe aan de cranberry’s. Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit (je hebt ongeveer 220 milliliter sap nodig). Voeg het sap, met het kaneelstokje, toe aan de cranberry’s.
  • Doe de deksel op de pan en verwarm het geheel. Laat de cranberry’s zachtjes pruttelen tot de bessen openspringen en zacht zijn. Dit is meestal na 8 tot 10 minuten.
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder het kaneelstokje en plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg het kaneelstokje weer toe.
  • Weeg de suiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 8 tot 10 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
    Tip
    Cranberry’s zijn zuur en bevatten veel pectine. De bessen geleren snel. Houd de jam daarom goed in de gaten. Laat de jam korter koken als je ziet dat de jam al sneller geleert.
  • Controleer de dikte van de jam. Dit kun je doen met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het (eventuele) schuim met een schuimspaan.
    Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een kaasplankje met blauwschimmelkazen en pecannoten. Of verwen jezelf met een Queen of Pudding, een Brits dessert van broodkruim, jam en meringue. Maak een winterse Queen of Pudding met cranberryjam.

Maak ook eens 

Cranberryjam met peer of appel. Ook lekker is cranberryjam met herfstframbozen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Zin in meer cranberry?

Probeer dan eens mijn recept van cranberryjam met peer of cranberrycompote (een echte klassieker). Je vindt ze in mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Of probeer een van mijn andere (jam)recepten. Allemaal erg jammie :-).

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Bloedsinaasappeljam
  2. Pruimen - specerijen - gember - kaneel - kardemom - jeneverbes - pruimenjam met specerijen - recept - Jammie - datisjammie.nl
    Pruimenjam met specerijen

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « 10 originele zoetrecepten voor Sinterklaas
Volgend bericht: Bloedsinaasappel curd »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required