• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

17 oktober 2014 Recepten

Appelcompote met kaneel

Als het buiten kouder en eerder donker wordt, is niets zo heerlijk als zelf appelcompote maken. Je schilt een paar moesappels, laat die rustig met een beetje appelcider en kaneel pruttelen. En als er dan een moes is ontstaan, voeg je wat suiker toe. Dat is het. En dan lekker opeten bij wentelteefjes of dikke plakken briochebrood. Mmm…

appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Het hele jaar door kun je verse appels kopen. Vooral aan het einde van de zomer en in het najaar heb je veel keuze uit appels van eigen bodem. Voor compote kun je het beste moesappels gebruiken. Appels die tijdens het koken langzaam hun stevigheid verliezen. De james grieve, de schone van Boskoop en de goudreinet doen dat: dat zijn moesappels

En dan nu het recept. Met dit recept maak je in een klein uurtje een grote pot appelcompote (halve liter, genoeg voor 4 personen). Appelcompote is heerlijk bij wentelteefjes, suiker- en briochebrood of op een snee notenbrood. Of probeer eens Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote.

appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Appelcompote met kaneel

Als het buiten kouder en eerder donker wordt, is niets zo heerlijk als zelf appelcompote maken. Je schilt een paar moesappels, laat die rustig met een beetje appelcider, citroensap en kaneel pruttelen. En als er dan een moes is ontstaan, voeg je wat suiker toe. Dat is het. En dan lekker opeten bij wentelteefjes of dikke plakken briochebrood. Mmm…
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Totaal: 55 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • dunschiller
  • jamtrechter
  • houten lepel
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • maatbeker
  • 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
  • keukenmachine of staafmixer
  • brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel

Ingrediënten

  • 2 halfzoete of zure moesappels
  • 150 ml appelcider
  • 1 kaneelstokje
  • 0,5 onbespoten citroen
  • 100 gram kristalsuiker
  • snufje kaneelpoeder

Hoe maak je het?

  • Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in blokjes.
  • Breng de appelcider met het kaneelstokje aan de kook en laat het een beetje inkoken.
  • Snij ondertussen met een mesje of dunschiller enkele stukken van de schil van de citroen. Pers de citroen vervolgens uit. Omdat je de schil van de citroen gebruikt, kun je het beste een onbespoten, biologische citroen kopen.
  • Voeg het citroensap en de stukken schil samen met de appels toe aan de cider en laat alles 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Haal de deksel eraf en laat dan nog zo’n 15 minuten – of tot de appels helemaal zacht zijn – zachtjes verder koken. Blijf in de buurt, want de appels mogen niet aankoeken.
  • Maak ondertussen de jam- of weckpot schoon met warm water en soda.
  • Laat het appelmengsel afkoelen en verwijder het kaneelstokje. Als je liever geen of minder stukjes appel wilt, kun je het appelmengsel pureren in de keukenmachine of in de blender. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
  • Weeg het appelmengsel en voeg de suiker toe (per 300 gram voeg je 100 gram suiker toe). Roer er ook een snufje kaneelpoeder door, breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig.
  • Vul de warme pot(ten) met de compote tot even onder de rand en sluit het vervolgens goed af. Zet de pot(ten) daarna op de kop (alleen potten met schroefdeksel draai je even om).

Lekker bij

Het lekkerst is om de compote een beetje warm te maken voordat je ‘m eet. Appelcompote is heerlijk bij wentelteefjes, suiker- en briochebrood of op een snee notenbrood. Of probeer eens Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote.

Tip

Vanwege het lage suikergehalte is compote minder stevig en korter houdbaar dan jam, slechts enkele dagen in de koelkast. Langer bewaren kan: verdeel de compote in kleinere porties in afsluitbare plastic bakken of zakjes en plaats die in de vriezer. Of doe de compote in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.
Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Flensjes met boerenjongens en appelcompote - Recept - JAMMIE
    Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
  2. Peren -speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden
  3. Rabarbercompote - Weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarbercompote

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Spinazie-venkelsalade
Volgend bericht: Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required