• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

9 november 2023

Help, mijn jam is mislukt!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Tips om je jam, confituur of gelei te redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is.

Aardbeienconfituur - Mijn jam is mislukt - Tips jam redden - JAMMIE - datisjammie.nl

1. Help mijn jam, confituur of gelei is te dun!

Gooi de inhoud niet meteen weg of begin opnieuw met koken. Soms duurt het langer voordat een jam of gelei geleert. Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd.

Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam of gelei met een suikerthermometer of op een koud schoteltje. Is de dikte goed, doe de jam of gelei in gesteriliseerde potten. Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren.

Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak. Je moet dan weer zoeken naar de juiste balans.

Bij het vullen van de potten kun je het beste kleine potten gebruiken. In kleine potten geleert jam, confituur en gelei sneller.

En als het toch allemaal niet lukt, is dat geen ramp. Roer te dunne jam, confituur of gelei door de yoghurt of de vla, schenk over bolletjes ijs. Of verwerk ‘m in een smoothie of een cake- of muffinbeslag. De smaak is goed, daar kun je gewoon van genieten ☺.

2. Help mijn jam, confituur of gelei is te dik!

Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.

Sommige vruchten bevatten zoveel pectine dat je zelf (haast) niets hoeft toe te voegen. Cranberry’s bijvoorbeeld. Gebruik in dat geval kristalsuiker in plaats van geleisuiker en voeg minder of geen citroensap toe.

3. Help mijn jam, confituur of gelei gist!

Niet helemaal schone potten en/of deksels kunnen de boosdoener zijn. Of ingrediënten – zoals verse kruiden – die ongekookt op het laatste moment worden toegevoegd. Te weinig suiker, te warm bewaard of te kort gekookt na het toevoegen van suiker, kunnen ook zorgen dat een jam of gelei gist. Een zoete conserven die gist, kun je het beste weggooien. Jammer, volgende keer beter.

4. Help mijn jam, confituur of gelei smaakt niet lekker!

Je draait een pot open en de conserven smaakt anders/minder lekker. Balen. Hoe langer je zoete conserven bewaart, hoe sterker de smaak van verschillende ingrediënten kan worden. Vooral specerijen kunnen snel overheersen. Dat kleine beetje kaneelpoeder dat je nog extra toevoegt, kan maanden later zorgen voor een ‘kaneelbom’ in je jam. Wees daarom voorzichtig met het (extra) toevoegen van specerijen, kruiden en drank. Experimenteren is leuk, maar doe het liever eerst met maar één potje.

Potten die je hergebruikt, kunnen de smaak van je conserven ook beïnvloeden. Zelfs als je potten grondig schoonmaakt en steriliseert, kunnen sterke smaken en geuren blijven hangen. Vul eerder gebruikte potten met dezelfde soort conserven. Zo voorkom je dat je heerlijke pruimenjam na opening naar rodekool smaakt.

5. Help mijn jam, confituur of gelei is beschimmeld!

Als je potten niet luchtdicht hebt afgesloten of hebt bewaard op een te vochtige of te warme plek, kan er schimmel ontstaan. Het kan ook zijn dat je de jam of gelei niet voldoende hebt gekookt of te veel hebt laten afkoelen voordat je ’m in potten deed. Of misschien heb je vruchten gebruikt die niet helemaal schoon waren. Zoete conserven die beschimmeld zijn, kun je het beste weggooien. Jammer, volgende keer beter.

Meer weten over jam en andere conserven maken?

Koop mijn kookboek!

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en 44 seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

En nu hop aan de slag! ☺

Hieronder een overzicht van artikelen over jam maken met veel handige tips en natuurlijk jam(mie) recepten!

  1. Zelf jam maken
    Wat is jam? Waarom maak je jam? Hoe wordt jam stevig?
  2. De basis: dit zijn de belangrijkste stappen bij jam koken
    In deze stap-voor-stap-uitleg leer je wanneer je suiker, pectine en zuur moet toevoegen. De belangrijkste principes van het jam maken: de basis.
  3. Pectine
    Wat is pectine? Waarom heb je pectine nodig als je jam maakt?
  4. Pectine kopen
    Waar kun je geleisuiker en geleipoeder kopen? Waar vind je pectine (pectinepoeder)?
  5. Suikersoorten
    Welke suiker kun je het beste gebruiken als je conserven wilt maken? Je leest het in dit handige overzicht.
  6. Stollingsproef
    Hoe controleer je de dikte van jam?
  7. De juiste potten en flessen kiezen en kopen
    Welke potten en flessen gebruik je waarvoor? Waar koop je de juiste flessen en jampotten en weckpotten? Je leest het allemaal in dit artikel vol handige tips.
  8. Handige keukenspullen
    Dit overzicht vertelt je welke keukenspullen je nodig hebt om eenvoudig zelf jam te maken.
  9. Jampotten en weckpotten schoonmaken
    Leer hoe je potten goed steriliseert.
  10. Jampotten vullen en afsluiten
    Leer hoe je potten goed en hygiënisch afsluit.
  11. Help, mijn jam is mislukt!
    Kun je dunne jam redden? Soms wel! Check deze al deze handige tips waarmee je je jam, confituur of gelei kunt redden als die te dun, te dik of om een andere reden niet goed is.
  12. Home made zoete en hartige conserven
    Een overzicht van conserven die je zelf thuis kunt maken.
  13. Jamrecepten die jammie zijn
    Kookinspiratie nodig? Hier vind je al mijn recepten waarmee je thuis jam, gelei, confituur en andere conserven kunt maken. Bon appétit!

    Goed om te weten: voor al mijn jam-, confituur- en geleirecepten houd ik het gemiddelde, normale suikerpercentage aan (60 tot 65 procent), of soms iets meer. Bij dat percentage kun je zoete conserven tot de volgende oogst bewaren en kun je jampotten met schroefdeksel (twist-off) gebruiken. Deze potten kun je makkelijk schoonmaken en eenvoudig vullen.

Lees Interacties

2 Reacties

  1. MMACA de Vreugt :

    23 maart 2023 om 12:25

    Kan ik jam ook in een open schaal laten afkoelen om het dezelfde dag als taartvulling te gebruiken? Of moet er dan een deksel?

    • Janine :

      24 maart 2023 om 11:42

      Dat kan wel. Als je de jam dezelfde dag gebruikt, zal het zeker goed gaan. Eet smakelijk :-)!

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}