• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

26 maart 2018 Recepten 2 reacties

Rabarberjam

Het is een groente, maar een die we vaak als fruit klaarmaken en eten. De zure, frisse smaak van rabarber doet het goed met allerlei soorten zoet. Denk aan desserts, taarten, compotes en jams. Allemaal lekker met die groen-rode stelen. Nieuwsgierig naar de smaak van rabarber? Probeer dan deze pure rabarberjam. Makkelijk te maken en te combineren met veel ander lekkers.

Rabarber-bloedsinaasappel-sinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
© Gerhard Witteveen – Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Tip

In de lente en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. In die maanden koop je rabarber van de volle grond. Later in het jaar (vanaf oktober t/m april) is rabarber uit zogenaamde geforceerde teelt verkrijgbaar. Deze rabarber wordt binnen verbouwd en is zoeter van smaak. Voor alle rabarber geldt: hoe dunner en steviger de stelen, hoe lekkerder. Hou je van zuur? Koop dan groene rabarber. Hoe groener de stelen, hoe zuurder. Hou je van zoet, kies dan groenrode of rode stelen. Hoe roder, hoe zoeter de rabarber.

Zo, en nu aan de slag. In een half uurtje maak je met dit recept drie potten heerlijke rabarberjam. Eet de jam bij (warme) custardpudding of verwerk de rabarberjam in een crumble van perziken. Allemaal erg jammie ☺.

Rabarber-bloedsinaasappel- sinaasappel -jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
5 van 2
pin recept print recept

Rabarberjam

Rabarber is een groente die goed combineert met allerlei soorten zoet: desserts, taarten, compotes en jams. Allemaal lekker met die groenrode stelen. Nieuwsgierig naar de zure, frisse smaak van rabarber? Probeer dan deze pure rabarberjam.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totaal: 25 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:3 potten van 230 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookpan
  • houten lepel
  • vork of (puree)stamper
  • schoteltje
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • schuimspaan
  • glastang
  • jamtrechter
  • kookwekker
  • vergiet

Ingrediënten

  • 6 flinke stengels rabarber, 500 gram schoongemaakt gewicht
  • 2 kleine onbespoten perssinaasappels of bloedsinaasappels, 90 ml vers sinaasappelsap
  • 245 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
  • Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan. 
  • Het (licht) zoete sap van sinaasappels is een goede tegenhanger voor het zure van rabarber. Ben je gek op sinaasappel? Gebruik onbespoten sinaasappels zodat je de schil kunt raspen en toevoegen aan de jam. Spoel 1 sinaasappel af onder koud stromend water en dep vervolgens droog met een stuk keukenpapier of een schone doek. Rasp de schil (alleen het oranje) van de sinaasappel en zet de rasp apart.
  • Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Hou je van sinaasappel, voeg wat sinaasappelrasp toe. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot de rabarber helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten). Plet de moes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
  • Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Custardpudding of verwerk de rabarberjam in een crumble van perziken.

Maak ook eens

Rabarberjam met aardbeien, (ster)anijs, citroenmelisse, gember, vanille of vlierbloesem(siroop). Ook lekker is rabarber met munt.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met aardbeien
  2. Rabarber-peer-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met peer

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Bloedsinaasappeljam
Volgend bericht: Rabarberjam met peer »

Lees Interacties

2 Reacties

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. Remco :

    20 augustus 2018 om 22:30

    Klein vraagje. Als bij de ingrediënten staat dat de verhouding suiker op fruit 1 kilo op 1 kilo is. Waarom word er hier dan maar 245 gram geleisuiker op 500 gram rabarber gebruikt?

    > REAGEER
    • Janine :

      23 augustus 2018 om 13:35

      Dag Remco,

      Bij de ingrediënten staat de verhouding suiker:fruit vermeld zodat je weet welke soort geleisuiker er in het recept wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten geleisuiker te koop. Ik gebruik in mijn recepten meestal minder geleisuiker dan wordt voorgeschreven op de verpakking omdat de jam – naar mijn mening – anders te zoet en te dik wordt. Ik hoop dat je zo voldoende weet.

      Hartelijke groet,

      Janine

      > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.