Rijstsalade met winterpostelein
Met winterpostelein kun je de heerlijkste salades maken. In deze salade proef je zowel de knapperige structuur van de blaadjes, als de fris-zure smaak van de bladgroente.
Winterpostelein vind je vooral in de winkel tijdens de koudere maanden, de periode november tot en met maart. Meestal wordt winterpostelein in bosjes verkocht. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben als je winterpostelein koopt. In de koelkast kun je winterpostelein twee dagen bewaren. De groene bladgroente met ruitvormige blaadjes is teer. Dit in tegenstelling tot zomerpostelein dat veel steviger is en je kunt stomen of smoren.
Tip
Als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes. Sommige bevatten namelijk gluten. De biologische bouillonblokjes van het merk Rapunzel en Würzl zijn glutenvrij.
En dan nu het recept. In plusminus 45 minuten maak je deze heerlijke rijstsalade. Een ideaal lunchgerecht of voorgerecht voor vier personen.
Rijstsalade met winterpostelein
Tip: als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes.
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- maatbeker
- vergiet
- kaasrasp
- keukenmachine of staafmixer
- brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
Ingrediënten
Winterposteleinpesto
- 75 gram winterpostelein
- 8 eetlepels extra vierge olijfolie
- 20 gram pijnboompitten, 2 volle eetlepels
- 1 teen knoflook
- 50 gram pecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
- versgeperst citroensap, naar smaak
- versgemalen peper en zout, naar smaak
Rijstsalade
- 75 gram winterpostelein
- 225 ml arborio rijst, afgemeten in een maatbeker
- 450 ml groentebouillon
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- versgeperst citroensap, naar smaak
- versgemalen peper en zout, naar smaak
- 2 bosuitjes
- geraspte pecorinokaas, naar smaak
- geroosterde pijnboompitten, naar smaak
Hoe maak je het?
- Maak eerst de winterposteleinpesto. Dit kun je ook al een dag van tevoren doen.
- Meet de aborio rijst af in een maatbeker en doe de rijst in de pan.
- Kook het water en maak groentebouillon van een tablet. Roer goed door.
- Roer een kwart van de posteleinpesto door de rijst. Zorg dat alle korrels zijn bedekt. Giet vervolgens de hete bouillon erover en roer goed door.
- Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe en controleer of er nog genoeg bouillon in de pan zit zodat de rijst kan garen. Voeg eventueel bouillon toe.
- Was ondertussen de overgebleven winterpostelein. Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water. Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Verdeel de postelein over 4 borden.
- Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
- Draai het vuur uit als de rijst gaar is. Roer de rest van de pesto erdoor en de olijfolie. Breng de rijstsalade op smaak met versgemalen peper en zout en citroensap. Verdeel de rijstsalade over de borden.
- Snijd de bosuitjes in ringen. Verdeel de bosuitjes over de borden. Garneer de salade met geroosterde pijnboompitten en geraspte pecorinokaas. Serveer meteen.
Oud en vertrouwd: dat is Delia Smiths kookboek Delia’s Vegetarische Favorieten dat in 2003 verscheen. Na al die jaren nog altijd een van mijn favoriete vegetarische kookboeken. Delia’s rijstsalade maak ik regelmatig. Zij heeft een zomervariant met de klassieke pesto genovese. Erg lekker op een warme dag. Inmiddels is mijn eigen wintervariant met winterpostelein ook favoriet: jammie ☺.
Benieuwd naar Delia’s vegetarische recepten? Op haar website vind je verschillende recepten uit haar kookboek. Haar kookboek is nog altijd te koop, zowel nieuw (de Engelstalige versie) als tweedehands ( de Nederlandstalige versie).
• Delia’s Vegetarische Favorieten [link naar bol.com]
Delia Smith: Fontaine Uitgevers, 264 blz., ISBN 9789059560116
• of Delia’s Vegetarian Collection [link naar bol.com]
Delia Smith: Ebury Publishing, 264 blz.,978056349364
Reageer ook!