• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

21 februari 2017 Recepten

Rijstsalade met winterpostelein

Met winterpostelein kun je de heerlijkste salades maken. In deze salade proef je zowel de knapperige structuur van de blaadjes, als de fris-zure smaak van de bladgroente.

Rijstsalade met winterpostelein - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Winterpostelein vind je vooral in de winkel tijdens de koudere maanden, de periode november tot en met maart. Meestal wordt winterpostelein in bosjes verkocht. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben als je winterpostelein koopt. In de koelkast kun je winterpostelein twee dagen bewaren. De groene bladgroente met ruitvormige blaadjes is teer. Dit in tegenstelling tot zomerpostelein dat veel steviger is en je kunt stomen of smoren.

Tip

Als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes. Sommige bevatten namelijk gluten. De biologische bouillonblokjes van het merk Rapunzel en Würzl zijn glutenvrij.

En dan nu het recept. In plusminus 45 minuten maak je deze heerlijke rijstsalade. Een ideaal lunchgerecht of voorgerecht voor vier personen.

Rijstsalade met winterpostelein - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Rijstsalade met winterpostelein

Met winterpostelein kun je de heerlijkste salades maken. In deze salade proef je zowel de knapperige structuur van de blaadjes, als de fris-zure smaak van de bladgroente.
Tip: als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totaal: 40 minuten minuten
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • maatbeker
  • vergiet
  • kaasrasp
  • keukenmachine of staafmixer
  • brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel

Ingrediënten

Winterposteleinpesto

  • 75 gram winterpostelein
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 20 gram pijnboompitten, 2 volle eetlepels
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram pecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • versgemalen peper en zout, naar smaak

Rijstsalade

  • 75 gram winterpostelein
  • 225 ml arborio rijst, afgemeten in een maatbeker
  • 450 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • versgemalen peper en zout, naar smaak
  • 2 bosuitjes
  • geraspte pecorinokaas, naar smaak
  • geroosterde pijnboompitten, naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak eerst de winterposteleinpesto. Dit kun je ook al een dag van tevoren doen.
  • Meet de aborio rijst af in een maatbeker en doe de rijst in de pan.
  • Kook het water en maak groentebouillon van een tablet. Roer goed door.
  • Roer een kwart van de posteleinpesto door de rijst. Zorg dat alle korrels zijn bedekt. Giet vervolgens de hete bouillon erover en roer goed door.
  • Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe en controleer of er nog genoeg bouillon in de pan zit zodat de rijst kan garen. Voeg eventueel bouillon toe.
  • Was ondertussen de overgebleven winterpostelein. Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water. Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Verdeel de postelein over 4 borden.
  • Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
  • Draai het vuur uit als de rijst gaar is. Roer de rest van de pesto erdoor en de olijfolie. Breng de rijstsalade op smaak met versgemalen peper en zout en citroensap. Verdeel de rijstsalade over de borden.
  • Snijd de bosuitjes in ringen. Verdeel de bosuitjes over de borden. Garneer de salade met geroosterde pijnboompitten en geraspte pecorinokaas. Serveer meteen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
Leestip van JAMMIE - (kook)boeken

Oud en vertrouwd: dat is Delia Smiths kookboek Delia’s Vegetarische Favorieten dat in 2003 verscheen. Na al die jaren nog altijd een van mijn favoriete vegetarische kookboeken. Delia’s rijstsalade maak ik regelmatig. Zij heeft een zomervariant met de klassieke pesto genovese. Erg lekker op een warme dag. Inmiddels is mijn eigen wintervariant met winterpostelein ook favoriet: jammie ☺.

Benieuwd naar Delia’s vegetarische recepten? Op haar website vind je verschillende recepten uit haar kookboek. Haar kookboek is nog altijd te koop, zowel nieuw (de Engelstalige versie) als tweedehands ( de Nederlandstalige versie).

• Delia’s Vegetarische Favorieten [link naar bol.com]
Delia Smith: Fontaine Uitgevers, 264 blz., ISBN 9789059560116
• of Delia’s Vegetarian Collection [link naar bol.com]
Delia Smith: Ebury Publishing, 264 blz.,978056349364

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Broccolisoep met verse marjolein - Soepkom - Pijnboompitten - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Broccolisoep met verse marjolein
  2. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  3. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Pesto van winterpostelein
Volgend bericht: Ik ga een jamboek schrijven! »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required