• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

16 september 2019 Recepten 1 reactie

Perzikenjam

Niets is zo heerlijk en zomers als een zoete en sappige perzik. Bij de eerste hap in de zachte steenvrucht waan je je weer in Frankrijk, even terug naar die heerlijke vakantie. Vakantievieren kunnen we niet het hele jaar door, jam eten gelukkig wel ☺. In een klein uurtje maak je deze heerlijke klassieke perzikenjam en haal je dat zomervakantiegevoel zo weer in huis. Mmm…vive l’été!

Perzikjam - Perzikenjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Je kunt perziken vrijwel het hele jaar door kopen, maar in zomermaanden komen ze van minder ver. In de winkel vind je dan perziken uit Frankrijk, Griekenland en Spanje. Koop perziken die lekker ruiken en bewaar ze op een koele plaats. Liever niet in de koelkast. Dit gaat ten koste van de geur en de smaak van de steenvrucht.

Na aankoop kun je perziken het beste zo snel mogelijk eten of verwerken. De schil van de steenvrucht is kwetsbaar. Bij de geringste beschadiging schimmelen en rotten de vruchten snel.

Zo, en dan nu het recept. In een klein uurtje maak je met dit recept twee à drie potten heerlijke perzikenjam. Ik voeg graag flink wat citroensap – en soms ook wat citroenrasp – toe om de jam een lekkere frisse toets te geven. Eet de perzikenjam bij kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones. Of maak perzikflappen gevuld met perzikenjam en amandelcrème (frangipane). Allemaal erg jammie :-).

Perzikjam - Perzikenjam - Perziken - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
5 van 2
pin recept print recept

Perzikenjam

Niets is zo heerlijk en zomers als een zoete en sappige perzik. Bij de eerste hap in de zachte steenvrucht waan je je weer in Frankrijk, even terug naar die heerlijke vakantie. Vakantievieren kunnen we niet het hele jaar door, jam eten gelukkig wel ☺. In een klein uurtje maak je deze heerlijke klassieke perzikenjam en haal je dat zomervakantiegevoel zo weer in huis. Mmm…vive l’été!
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totaal: 45 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:3 potten van 228 ml

Benodigdheden

  • schoteltje
  • kom
  • weegschaal
  • vergiet
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • keukenmes(je)
  • snijplank
  • dunschiller
  • kookpan (2)
  • zeef
  • rasp
  • citruspers
  • gesteriliseerde jampotten en deksels
  • (puree)stamper
  • houten lepel
  • schuimspaan
  • schone theedoeken
  • tang
  • jamtrechter
  • kookwekker

Ingrediënten

  • +/- 700 gram perziken, 500 gram schoongemaakt gewicht
  • 1 onbespoten citroen, sap en rasp, eventueel iets extra’s
  • 165 gram geleisuiker speciaal, verhouding 1 kilo fruit : 500 gram suiker

Hoe maak je het?

  • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
  • Spoel de perziken af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Schil de perziken met een dunschiller. Doe de schillen in een kleine kookpan en voeg net zoveel water toe tot de velletjes onderstaan. Kook het geheel in tot een bodempje vocht. Dit vocht voeg je later toe aan de rest van de perziken. Waarom al deze moeite? De schil van de perzik bevat de meeste pectine en pectine helpt je jam mooi dik te worden.
  • Snijd de perzik rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.
  • Hang een zeef boven de kookpan met stukjes perzik. Giet de perzikvelletjes en het vocht door de zeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht door de zeef.
  • Rasp de citroen en bewaar de rasp in de koelkast. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap toe aan het fruitmengsel. Voeg eventueel nog wat water toe. De perziken moeten in een bodempje van vocht zacht worden. Laat de perziken rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 15 à 20 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.
  • Maak ondertussen de jampotten en deksels schoon.
  • Weeg de geleisuiker speciaal af. Plet de perziken (nog) fijn(er) met een (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 tot 3 minuten koken: de kooktijd is afhankelijk van het merk geleisuiker speciaal dat je gebruikt. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
  • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
  • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Wil je de perzikenjam nog iets frisser maken, voeg dan wat citroenrasp of nog een kneepje citroensap toe. Roer de rasp of het sap goed door de jam.
  • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Perzikflappen gevuld met perzikenjam en amandelcrème (frangipane) of eet de jam bij kleine ‘cakejes’ zoals madeleines of scones.

Maak ook eens

Een extra frisse perzikenjam: perzikenjam met citroen en citroenmelisse. Ook lekker is perzikenjam met rozenblaadjes. Of combineer perziken met sinaasappels (en eventueel gember) in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Citroen - Pectinerijk - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pectine
  2. Perzikenjam met citroen en citroenmelisse - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perzikenjam met citroen en citroenmelisse

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Blauwe bessenjam met bramen
Volgend bericht: Perzikenjam met citroen en citroenmelisse »

Lees Interacties

1 reactie

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. RUTTEN FREDDY :

    9 juli 2022 om 09:52

    ik vond zo heerlijk lekker confituur voor bij de brunch te geven5 sterren

    > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.