• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

11 december 2014 Recepten

Broodpudding

Je restjes omtoveren tot een nieuwe maaltijd blijft een leuke uitdaging. Je gooit niks weg, bespaart geld en je krijgt er een nieuwe verrassing voor terug. Dit toetje is zo’n fijn restjesrecept. Je kunt er oude sneetjes brood voor gebruiken, fruit dat al net iets te lang op de schaal ligt en de laatste paar noten uit de zak. Nog een pluspunt: broodpudding is makkelijk om te maken en een ideaal dessert voor een groot gezelschap.

Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Broodpudding kun je goed combineren met een zelfgemaakte jam, compote of confituur. Serveer bijvoorbeeld wat wortelconfituur (met een vleugje oranjebloesemwater) bij de plakken broodpudding.

Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
4 van 1 beoordeling
pin recept print recept

Broodpudding

Je restjes omtoveren tot een nieuwe maaltijd blijft een leuke uitdaging. Je gooit niks weg, bespaart geld en je krijgt er een nieuwe verrassing voor terug. Broodpudding is zo’n fijn restjesrecept. Je kunt er oude sneetjes brood voor gebruiken, fruit dat al net iets te lang op de schaal ligt en de laatste paar noten uit de zak. Nog een pluspunt: broodpudding is makkelijk om te maken en een ideaal dessert voor een groot gezelschap.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Totaal: 1 uur uur
Gang: dessert
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: herfst, winter

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • dunschiller
  • keukenmes(je)
  • mengkom
  • steelpan
  • taartvorm met diameter van 20 ? 25 cm
  • bakpapier
  • oven
  • garde
  • lepel
  • vork

Ingrediënten

  • 100 gram oud brood, liefst een mix
  • 250 ml magere of halfvolle melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram studentenhaver , of eigen notenmix
  • 60 gram fruit, bijvoorbeeld appel of peer
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 groot ei

Hoe maak je het?

  • Je kunt van allerlei brood(producten) pudding maken. Het enige waar je op moet letten, is dat je een lekkere mix hebt van broodsoorten en dat je de korsten eraf haalt. Die gaan naar vogels :-). Je kunt sneetjes witbrood gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een krentenbol, een oud plakje ontbijtkoek of een eierkoek.
  • Verwijder de korsten van het brood en scheur het in grove stukken. Doe alles in een mengkom.
  • Verwarm de melk, de kristalsuiker, het zout en de boter in een kleine steelpan op laag vuur tot de boter begint te smelten.
  • Schenk de hete melk over de broodmix. Laat het mengsel een paar minuten staan. Duw de stukjes brood die boven komen drijven weer terug.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de appel of peer in kwarten. Verwijder het klokhuis en de schil. Snijd de kwarten in stukjes.
  • Hak de noten in kleine stukken. Je kunt hiervoor een mes of keukenmachine gebruiken. Tip: je kunt ook een eigen notenmix samenstellen, bijvoorbeeld met Nederlandse walnoten en hazelnoten.
  • Roer de fruitblokjes, de notenmix en de speculaaskruiden door het broodmengsel.
  • Klop het ei kort en voeg het toe aan het broodmengsel. Roer goed door.
  • Bekleed de taartvorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de vorm.
  • Zet de pudding in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de pudding in 45 – 60 minuten gaar. De pudding is gaar als je een dun mes in het midden van de pudding kunt steken en er schoon uit kunt halen. Het is niet erg als de pudding van binnen wat vloeibaar is; broodpudding hoort ‘klef’ te zijn. Laat even afkoelen voordat je de pudding aansnijdt.

Tip

Broodpudding kun je goed combineren met een zelfgemaakte jam, compote of confituur. Serveer bijvoorbeeld wat wortelconfituur (met een vleugje oranjebloesemwater) bij de plakken broodpudding.
De broodpudding die eventueel overblijft, kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Koud is de pudding ook lekker.
Veel oud brood in huis?
Je kunt eenvoudig een grotere broodpudding maken door de hoeveelheden in recept te verdubbelen. Of maak van je oude bammen tosti’s, wentelteefjes of croutons. Ook erg JAMMIE ☺.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Genoten van dit gerecht? Zin in meer?

Kookboek De Groene Garde

In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.

Bestel hier jouw Groene Garde.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. cheesecake - perenjam - Limburgse hazelnootpasta - Recept - JAMMIE
    Cheesecake met perenjam en hazelnootpasta
  2. Flensjes met boerenjongens en appelcompote - Recept - JAMMIE
    Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
  3. wentelteefjes - kaneelsuiker - jam - recept - JAMMIE
    Wentelteefjes

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Boekrecensie: DeDikkevanDam
Volgend bericht: Wat zijn streekproducten? »

Lees Interacties

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.