• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

1 juli 2014 Recepten

Zoetzure venkel

Een witte bol met groene, pluimachtige uitlopers. Venkel. Een heerlijke groente; snel gaar, makkelijk te combineren en licht verteerbaar.  Ideaal voor een zomerse salade, sandwich of soep.  

Zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je daarom zonder probleem eerder maken. Dat is zelfs aan te raden omdat de venkel helemaal moet zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor bijvoorbeeld in een salade. 

Zoetzure venkel - weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Vooral in de periode juli tot september kun je volop venkel van eigen bodem kopen. Let er bij het kopen op dat de knollen zuiver van kleur zijn en geen bruine vlekken hebben. Je kunt venkel enkele dagen in de groentelade van je koelkast bewaren. Het beste kun je venkel zo snel mogelijk na aankoop opeten. Dan bevat venkel nog de meeste smaak en voedingswaarde.

Zoetzure venkel is heerlijk in salades, bijvoorbeeld met spinazie. Of maak een sandwich met zoetzure venkel en zachte geitenkaas. Met dit recept maak je genoeg zoetzure venkel voor vier personen.

Zoetzure venkel - weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
0 van 0
pin recept print recept

Zoetzure venkel

Een witte bol met groene, pluimachtige uitlopers. Venkel. Een heerlijke groente; snel gaar, makkelijk te combineren en licht verteerbaar. Ideaal voor een zomerse salade of sandwich. Probeer eens zoetzure venkel. Lekker en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Laten staan: 1 uur
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • kookpan
  • vergiet
  • afsluitbare plastic bak
  • afsluitbare plastic bak

Ingrediënten

  • 3 middelgrote venkelknollen
  • 5 dl droge, witte wijn
  • 2,5 dl witte wijnazijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 90 gram kristalsuiker

Hoe maak je het?

  • Snij de venkelknollen in dunne ringen. Bewaar het venkelgroen. Dit kun je later gebruiken voor de garnering van bijvoorbeeld een salade of een sandwich.
  • Was de gesneden venkel en laat uitlekken in een vergiet.
  • Breng de wijn, de azijn, de tijm en de suiker aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken.
  • Proef het wijnmengsel. Voeg als het te zuur is nog wat suiker toe.
  • Voeg de venkelringen toe en zorg dat ze goed onder staan. Laat 20 minuten zachtjes koken, of totdat de venkel zacht is.
  • Laat de venkel rustig afkoelen. Als je zoetzure venkel wilt bewaren, kun je alles in plastic bak met afsluitbare deksel doen. Of gebruik grote weckpotten. Je moet de weckpotten wel van tevoren schoonmaken.
  • In de koeling blijft de zoetzure venkel 7 dagen goed.

Lekker bij

Zoetzure venkel is heerlijk in salades, bijvoorbeeld met spinazie. Of maak een sandwich met zoetzure venkel en zachte geitenkaas.

Tip

Zin in meer venkel? Bekijk dan dit filmpje van Allerhande met bereidingstips.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Genoten van dit gerecht? Zin in meer?

Kookboek De Groene Garde

In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.

Bestel hier jouw Groene Garde.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelcompote met kaneel
  2. spinazie-zoetzure venkel- gerookte zalm - salade - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Spinazie-venkelsalade

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Aardbeien-sinaasappel-rode bessen-smoothie
Volgend bericht: Spinazie-venkelsalade »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®