Waar koop je streekproducten?

Streekproducten kopen - update 2014 - JAMMIE - datisjammie.nlImkers, visrokers, tuinders, worstenmakers, (banket)bakkers, (kaas)boeren, telers: in Nederland en Vlaanderen zijn er – gelukkig – veel mensen die (h)eerlijke producten maken. Lekker lokaal eten is er dus volop. Alleen, waar vind je die heerlijke streekproducten? Waar kun je streekproducten kopen? Een overzicht van adressen in Nederland en Vlaanderen waar je terecht kunt voor lokaal lekkers.Wat zijn streekproducten?


Wanneer is een product een streekproduct? Als het in in de streek wordt gemaakt en van grondstoffen uit de streek? Om streekproducten te kopen, is handig als je weet waar je streekproducten aan kunt herkennen. Lees meer over de verschillende keurmerken en definities van streekproducten in Wat zijn streekproducten? >>Streekproducten kopen in Nederland en Vlaanderen

En dan nu de kooptips. De adressen staan vermeld per categorie: streekproducten in de supermarkt, op de markt, bij de online delicatessenwinkel (webshop) en bij de verschillende overzichtswebsites.

Streekproducten kopen in de supermarkt - tips - JAMMIE - datisjammie.nlIN DE SUPERMARKT

Gemak dient de mens. Dat geldt ook voor onze dagelijkse kost. Als supermarkten meer streekproducten zouden verkopen, zouden we vast meer lokaal eten. Het grootste deel van onze voeding kopen we namelijk in de supermarkt. Gelukkig belanden meer en meer streekproducten in het supermarktschap.

>>> NEDERLAND <<<<

Willem & Drees
Aardappels, groenten en fruit van boeren uit de buurt brengen Willem en Drees naar dichtbijgelegen winkels (in een straal van 40 km). In verschillende vestigingen van de Jumbo vind je bijvoorbeeld het lokale groenvoer van Willem & Drees. Op hun website kun je zien welke winkels wat verkopen.

Gijs
Bij GIJS kiezen ze producten uit op smaak. Nederlandse producten die er bovenuit springen door hun bijzondere teeltmethode, bereiding of receptuur: stroop, jam, boerenkazen en meer. Inmiddels hebben ze bij Gijs heel wat Nederlandse producten verzameld. Een groot deel van het GIJS –assortiment vind je in de PLUS supermarkten.

Landmarkt
In de Amsterdamse Landmarkt-winkel vind je vooral producten van kleine ambachtelijke telers, boeren en producenten uit de regio. Mocht je geen zin om hebben om zelf te koken, dan kun je terecht in het restaurant.

Lazuur
In Wageningen is in december 2013 de eerste Lazuurmarkt geopend: Lazuur food community Wageningen. Community omdat consumenten, winkeliers en producenten bij de ontwikkeling van de winkel zijn betrokken. Bij Lazuur Wageningen vind je met name lokale producten, die bij voorkeur afkomstig zijn uit de biologische of biologisch-dynamische landbouw.

Lazuur heeft ook een stichting die andere food communities ondersteunt. Eén daarvan is de coöperatieve buurtwinkel Rio de Bio. Sinds medio 2014 spelen klanten een grotere rol bij de ontwikkeling van de biologische winkel in Utrecht. Een van de toekomstplannen van de food community Rio de Bio is een nog hechtere samenwerking met lokale producenten. Op dit moment verkoopt Rio de Bio onder andere producten van de Moestuin, de Veldkeuken, Kavel 55 en Werfzeep.

Marqt
Marqt is een winkelketen die ‘écht eten’ verkoopt. écht eten is volgens Marqt: oorspronkelijk, gemaakt met respect voor de omgeving, echt vers, met bezieling gemaakt en echt lekker. Marqt verkoopt diverse streekproducten. Je vindt Marqt in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam.

>>> VLAANDEREN <<<
In Vlaanderen besteden de grote supermarktketens meer aandacht aan streekproducten, beter bekend als ‘producten van bij ons’. Het aanbod aan streekproducten verschilt per vestiging. Carrefour biedt in elke Carrefour hypermarkt en Carrefour market met een traiteurafdeling met bediening vleeswaren en kaas uit de eigen streek aan. Delhaize heeft een logo ontwikkeld waaraan je streekproducten in haar winkels kunt herkennen. Het aanbod is groeiende.

Streekproducten kopen op de markt - tips - JAMMIE - datisjammie.nlOP DE MARKT

In steeds meer plaatsen kun je wekelijks of maandelijks naar een boeren- of streekmarkt. Zo’n markt is natuurlijk dé plek om lokaal lekkers te spotten en te kopen. Meestal ontmoet je dan ook meteen de maker: altijd leuk om het gezicht achter een product te zien.

>>> NEDERLAND <<<
Op de website van Puur Uit eten staat een overzicht van boerenmarkten. Of kijk eens op de website van Mevrouw Markt. Daar vind je een lijst van markten waar je handgemaakte creatieve producten kunt kopen, vaak ook etenswaren.

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere markten waar je streekproducten kunt kopen, onder andere:

Je kunt ook terecht bij overdekte markten, zogenaamde markthallen.
Rotterdam

Amsterdam

Foodfestivals – waarvan er steeds meer zijn – zijn ook een goede plek om lokaal lekkers te kopen.
Zo kun je naar Terre Madre gaan, het Fabulous Food Festival, de Week van de Smaak, Smaakexplosies
en….

>>> VLAANDEREN <<<
Vlaanderen kent verschillende boerenmarkten, waarvan sommige wekelijks plaatsvinden. Zoals die in Tielt bijvoorbeeld. Op de website Recht van bij de boer kun je zoeken naar boerenmarkten. Vul de gewenste Vlaamse postcode in en kies voor de optie ‘boerenmarkt’ bij ‘soort verkooppunt’ en je krijgt een lijst van markten waar voornamelijk landbouwers hun eigen producten verkopen.

BIJ DE BOERStreekproducten kopen bij de boer - tips - JAMMIE - datisjammie.nl

>>> NEDERLAND <<<

Boerenwaar
Op boerenwaar.nl bieden boeren – de naam zegt het al – hun waren aan. Zo kun je bijvoorbeeld zien wie lekkere peren of sap bij jou in de buurt maakt en verkoopt.

Stichting Van Eigen Erf
Op de website van de Stichting Van Eigen Erf vind je de namen en adressen van biologische boeren die regionaal produceren. Hun producten herken ken je aan het logo ‘Biologisch Goed Van Eigen Erf

Vers van de Kweker
Bij Vers van de Kweker kun je online producten bestellen bij kwekers en boeren bij jou uit de buurt. Er wordt geoogst op bestelling waardoor vers ook echt vers is.

Social Food Market
Boeren, telers, imkers, maar ook bierbrouwers en stroopstokers: je vindt ze op Social Food Market. Hier bieden zij hun producten aan.

Locafora
Locafora is een vergelijkbare online markt van lokaal eten. Je vindt er boeren, maar ook ambtelijke makers bij jou uit de buurt. Producten bestellen kan via de website.

Landwinkel
Ruim tachtig boeren hebben een landwinkel waar ze hun eigen producten, maar ook die van collega-boeren uit de buurt verkopen.

Streekkratten & boxen
Steeds meer boeren en telers bundelen hun krachten en bieden hun waren in een krat voor thuis aan. Zo is er de Beebox, de Streekmolenkrat en de Hello Fresh-box en de Streekbox. Woon je in Tilburg of omgeving, dan kun je lokaal eten bestellen bij Goeie eete. Vrijwel elke stad of regio kent een aanbieder van streekkratten. Opzoek naar een? Vraag er eens naar bij de boerenmarkt.

>>> VLAANDEREN <<<

Recht van bij de boer
Een website die je alle manieren toont waarop je rechtstreeks producten kunt kopen van de maker, veelal boeren. Via de zoekfunctie kun je onder andere zoeken naar hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen en groenteabonnementen bij jou in de buurt.

Bio Genieten Gids
Op basis van je postcode kun aanbieders van biologische producten vinden in jouw omgeving. Van verkooppunten bij de boer, tot aan groenteabonnementen, markten en webwinkels.

Voedselteams
Vzw Voedselteams is een netwerk van consumenten en producenten. Een groep buurtbewoners kopen gezamenlijk rechtstreeks in bij producenten uit de regio: biologische groenten en fruit, zuivel, vlees en overige streek- en seizoensproducten.
Vlaanderen telt inmiddels meer dan honderd teams.

Zelfoogst
Zelf je groenten oogsten en fruit plukken, kan ook. Je kunt hiervoor terecht bij zogenaamd CSA-boerderijen. Op de website van het CSA-netwerk vind je een overzicht van dergelijke boerderijen in Vlaanderen.

Streekproducten kopen online - tips - JAMMIE - datisjammie.nlIN DE SPECIAALZAAK/DELICATESSENWINKEL

De kruidenier op de hoek is haast niet meer. Gelukkig is daar de delicatessenwinkel voor in de plaats gekomen. Waar je welke speciaalzaken kunt vinden en wie wat verkoopt, kun je online achterhalen.

ADRESSEN & WINKELTIPS

>>> NEDERLAND <<<

ZTRDG
ZTRDG deelt recepten, verhalen en adressen van producenten van eerlijk eten.

Nederlandse streekproducten
Voormalig kok en streekproductenliefhebber Hand Land verzamelt verkoopadressen van streeklekkers. Op zijn website kun je zien wat er in elke provincie te koop is.

Slow Food Finder
Slow Food Nederland werkt op dit moment aan een website (de Slow Food Finder) waarbij je kunt zoeken naar een specifiek ingrediënt. De Slow Food Finder toont vervolgens bij welke lokale winkelier je dat kunt kopen.

Biogids
Veel streekproducten zijn biologisch. Biologische producten en verkopers ervan kun je vinden met behulp van de biogids of het overzicht van Bewust Biologisch.

Alles duurzaam
Op allesduurzaam.nl vind je een overzicht van verkooppunten van streekproducten. Dit zijn onder andere boerderij- en delicatessewinkels, maar ook markten en graanmolens.

Doe de streekproef
Op Doe de streekproef vind je alle producten met het keurmerk ‘Erkend Streekproduct’.

>>> VLAANDEREN <<<

Lekkers met Streken
De website ‘Lekkers met Streken’ is een initiatief van de provincie Antwerpen. Doel: het promoten van streekproducten en het ondersteunen van de ondernemers achter dit streeklekkers. Op de website kun je zoeken naar streekproducten en de makers ervan uit de provincie Antwerpen.

Streekproduct.be
Op de website van het Vlaamse keurmerk voor streekproducten vind je een overzicht van alle Vlaamse streekproducten die een keurmerk hebben. De contactgegevens van de producent worden ook in het overzicht vermeld.

Veldverkenners
Veldverkenners probeert de burger dichter bij de boer te brengen. De community is een initiatief van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, VILT vzw. Op de gelijknamige website vind je onder andere tips over activiteiten bij de boer en genieten van streeklekkers.

Streekproducten kopen online - tips - JAMMIE - datisjammie.nlWEBSHOPS

>>> NEDERLAND <<<

Deliweb
Lokaal lekkers kopen wordt helemaal makkelijk bij Deliweb: een webwinkel voor streek- en slow foodproducten.

Lindenhoff
De Lindenhoff heeft inmiddels ook een webwinkel waar particulieren producten kunnen bestellen. Zowel producten van de eigen boerderij in Baambrugge, als van andere leveranciers uit Nederland en Europa.  De Lindenhoff staat bekend om kwaliteitsproducten en delicatessen uit de streek. Voorheen leverende de Lindenhoff alleen aan de betere horecazaken.

Uit eigen streek
Marion Lont biedt in haar webwinkel Uit Eigen Streek delicatessen, streekproducten, en (kook)cadeaus van Nederlandse producenten, leveranciers, ontwerpers en kunstenaars aan.

>>> VLAANDEREN <<<

Belartisan
Belartisan biedt verschillende Belgische ambachtelijke producten aan in haar webshop en in haar winkels in Antwerpen en Mechelen.

Lekkers uit het Pajottenland
Lekkers van lokale producenten uit het Pajottenland en de Zennevallei (provincie Vlaams-Brabant) kun je bestellen via de webwinkel van ‘Lekkers uit het Pajottenland’. Aan het einde van de week haal je je bestelling op bij een van de afhaalpunten.

Puur Limburg
Een vergelijkbaar bestelsysteem vind je op de website van ‘Puur Limburg’. Je bestelt je Limburgse producten via de website en haalt je bestelling later op bij een van de afhaalpunten.

Streekproducten Centrum Halle
Voor streeklekkers uit Vlaams-Brabant kun je terecht bij het Streekproducten Centrum in Halle. Niet in de buurt? Je kunt ook producten bestellen via de webshop.

100% West-Vlaams streekhoekjes
Streek- en boerderijproducten (hoeveproducten) uit West-Vlaanderen vind je bij een van de 100% West-Vlaams streekhoekjes en buurtwinkels met een ‘streekhoekje’. De website heeft een overzicht van de verkooppunten. Een bestelfunctie (webwinkel) is er nog niet.

EN…

En natuurlijk vind je hier op JAMMIE tips over streekproducten: welke lekker zijn, wie de maker ervan is, waar je ze kunt kopen en wat je ermee kunt maken.

Lekkere tips zijn altijd welkom. Als je een (h)eerlijk streekproduct hebt ontdekt, laat het dan weten (via het reactieveld of de mail). Leuk!