• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 februari 2013 Recepten

Walnotenpesto

Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.

walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE

Wist je dat…

Walnoten ook okkernoten worden genoemd en dat ze bomvol vezels en mineralen zitten. Geen wonder dat we de walnoot al jaren – wereldwijd – veel gebruiken in de keuken. Waar kun je het beste Nederlandse walnoten kopen of plukken?

Kooptip

Aan het begin van de herfst kun je verse Nederlandse walnoten kopen of rapen. Verse marjolein kun je kopen bij de biologische winkel en soms ook bij de supermarkt: de Lidl verkoopt bijvoorbeeld marjoleinplantjes. Je kunt eventueel ook verse oregano gebruiken. Oregano is wel sterker van smaak dan marjolein.

En dan nu het recept. Met dit recept maak je in een kwartiertje genoeg walnotenpesto voor vier personen. Je kunt de walnotenpesto eten bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.

walnoten-walnotenpesto-recept-JAMMIE
No ratings yet
pin recept print recept

Walnotenpesto

Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Totaal: 15 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • keukenmachine
  • vijzel
  • koekenpan of oven

Ingrediënten

  • 100 gram walnoten, als je verse walnoten in de dop wilt gebruiken, koop dan 200 à 250 gram.
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 klein gedroogde rode chilipeper
  • 15 à 20 gram oude kaas of Parmezaanse kaas
  • 1 à 1,5 eetlepel verse marjoleinblaadjes, ook wel majoraan genoemd
  • 50 ml olijfolie, extra vierge
  • zeezout , naar smaak
  • versgemalen peper, naar smaak
  • walnotenolie, eventueel

Hoe maak je het?

  • Rooster de walnoten in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
  • Pel de knoflook.
  • Stamp in een vijzel de knoflook fijn met een beetje zeezout en de chilipeper.
  • Doe alles in de keukenmachine. Voeg de walnoten, kaas en marjolein toe. Doe er ook een scheutje olijfolie bij. Meng alles.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de olijfolie – terwijl de keukenmachine draait – toe. Meng het geheel tot een gladde, dikke saus.
  • Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Als je wilt, kun je nog wat walnotenolie toevoegen.

Lekker bij

Walnotenpesto is lekker bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.

Bewaartip

De pesto die je overhoudt, kun je prima bewaren. In de koelkast is de pesto zeker vijf dagen houdbaar. Gebruik wel altijd een schone lepel als je pesto uit de bak schept. Invriezen kan ook: doe de pesto in een plastic curverbak en schenk er wat extra olijfolie op. Sticker erop en klaar!
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  2. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto
  3. Hollandse walnoten - Tips - Streekproducten - JAMMIE - datisjammie.nl
    Walnoten: plukken, kopen & eten

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Waar koop je streekproducten?
Volgend bericht: Hoe maak je een low-budget paastafel? »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required