Een witte bol met groene, pluimachtige uitlopers. Venkel. Een heerlijke groente; snel gaar, makkelijk te combineren en licht verteerbaar. Ideaal voor een zomerse salade, sandwich of soep.
Zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je daarom zonder probleem eerder maken. Dat is zelfs aan te raden omdat de venkel helemaal moet zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor in de salade.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Aardbeien-sinaasappel-rode bessen-smoothie
Aardbeien-sinaasappel-rode bessen-smoothie: een hele mond vol, maar het is ook heel lekker drankje :-).
Zoet door de aardbeien, een tikkeltje zuur door de rode bessen en fris door de munt en de citroenmelisse. Oftewel een heerlijke smoothie voor een zomerse dag. Dus hup lekker aan de slag met de blender en pureren dat zomerfruit.
Broccolisoep met verse marjolein
Vezels, vitamines en mineralen: broccoli bevat ze allemaal. Gezond groenvoer dus en ideaal om een heerlijke soep van te maken. Broccoli gaat goed samen met veel verschillende kruiden: basilicum, bieslook, dragon, salie. Een van mijn favoriete combinaties is broccoli met verse marjolein (majoraan); het geeft de soep een zachte mediterrane smaak. Mmm…
Pasta met lavendel-camembert
Lavendel ruikt niet alleen fantastisch, maar smaakt ook lekker. Probeer daarom eens deze pasta met lavendel, gecombineerd met de originele camembert uit Normandië. Normandiërs maken niet alleen een bijzonder lekkere rauwmelkse camembert, ze verpakken ‘m ook in een leuk houten doosje. En dat doosje kun je prima gebruiken als ‘fonduepan’. De munt, citroen, doperwten en lavendel geven een fris tintje aan de camembert en samen met de pasta heb je hier een heerlijk zomerse maaltijd aan.
Tropische rabarbercompote met kokosschuim
Als het hoogzomer is, de mussen van het dak vallen en je vakantie nog weken op zich laat wachten, maak dan dit tropisch toetje. Voor heel even waan je je op een oogverblindend wit strand van een of ander bounty-eiland in een hangmat. En dat allemaal dankzij wat stengels Hollandse rabarber en een scheut kokoslikeur.