Tropische rabarbercompote met kokosschuim
Als het hoogzomer is, de mussen van het dak vallen en je vakantie nog weken op zich laat wachten, maak dan dit tropisch toetje. Voor heel even waan je je op een oogverblindend wit strand van een of ander bounty-eiland in een hangmat. En dat allemaal dankzij wat stengels Hollandse rabarber en een scheut kokoslikeur.
Tip
Rabarber is een bijzonder zure groente. De stengels bevatten twee of driemaal zoveel zuur als het totale oxaalzuurgehalte dat in spinazie en bieten zit. Vooral de bladeren van rabarber zijn zuur. Zo zuur dat ze giftig zijn. Niet eten dus. Bovendien zuigen de bladeren de stelen leeg waardoor ze slap worden. Weg met dat blad als het nog aan de stengel zit als je rabarber koopt.
Zo en nu aan de slag. Met dit recept maak je een heerlijk zomers toetje voor vier personen. Omdat de rabarbercompote langer houdbaar is, kun je ‘m zonder probleem eerder maken.
Tropische rabarbercompote met kokosschuim
Benodigdheden
- weegschaal
- snijplank
- keukenmes(je)
- schone theedoek of stuk keukenpapier
- kookpan
- houten lepel
- jamtrechter
- kookwekker
- 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
- vergiet
- mengkom
- oven
- lepel
- handmixer
- 4 ramequins (eenpersoons ovenschaaltjes)
Ingrediënten
Rabarbercompote
- 400 gram rabarber. , Als je vier flinke stengels koopt,hou je na het schoonmaken zeker genoeg over om compote van te maken.
- 95 gram kristalsuiker
- 2 à 3 eetlepels water
- 6 eetlepels kokoslikeur
Kokosschuim
- 2 ei
- 60 gram poedersuiker
- 4 eetlepels geraspte kokos
- 0,5 theelepel maïzena
- 0,5 theelepel azijn
- 1,5 eetlepel roomboter of plantaardige olie
Hoe maak je het?
- Maak de rabarbercompote volgens het basisrecept. Je kunt de compote ook een dag (of langer) van tevoren maken.
- Voeg op het laatst – als de compote de gewenste dikte heeft – pas de kokoslikeur toe.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
- Voeg tijdens het stijfkloppen beetje bij beetje de poedersuiker, de maïzena, de azijn en de geraspte kokos toe. Blijf kloppen tot het mengsel glanst en er pieken ontstaan (ongeveer 5 minuten).
- Vet de ovenschaaltjes in met roomboter of een plantaardige olie.
- Vul vier eenpersoons ovenschaaltje met de rabarbercompote.
- Schep wat schuim op de rabarber, zorg dat de compote nog zichtbaar is. Maak een leuke vorm: een krul of een mooie piek. Strooi er eventueel nog wat geraspte kokos over.
- Zet de schaaltjes in de oven en bak ongeveer 15 minuten tot de meringue lichtbruin is. Laat eventjes afkoelen voordat je de toetjes serveert.
Genoten van dit gerecht? Zin in meer?
In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.
Bestel hier jouw Groene Garde.
Reageer ook!