Zoet en zuur in een potje. Dat is aardbeien-rabarberjam.
Of rabarberjam met aardbeien, want er gaan net zo veel zure stengels als zoete zomerkoninkjes in dit recept. Behalve ontzettend lekker, is deze jam ook erg makkelijk om te maken. Klaar in een half uurtje.
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Rabarberjam met peer
Wat te doen met de laatste Conference peren van het seizoen? Kook ze zacht samen met wat stengels rabarber, een vanillestokje en wat suiker. Rabarber en peer vormen een goed duo. Zuur en zoet in een potje: een heerlijke én mooie (zachtroze!) jam. Omdat rabarber en peer allebei weinig pectine bevatten, moet je wel extra pectine toevoegen anders wordt je jam niet stevig. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld geleisuiker speciaal gebruiken.
Rabarberjam
Het is een groente, maar een die we vaak als fruit klaarmaken en eten. De frisse, zure smaak van rabarber doet het goed met allerlei soorten zoet. Denk aan desserts, taarten, compotes en jams. Allemaal lekker met die groenrode stelen. Nieuwsgierig naar de smaak van rabarber? Probeer dan deze pure rabarberjam. Makkelijk te maken en te combineren met veel ander lekkers.
Bloedsinaasappeljam
Mooi diep rood van kleur. Intens zoet van smaak met een klein beetje bitter en een vleugje zuur. Bloedsinaasappels zijn verrukkelijk. Het seizoen is vrij kort, dus koop de citrusvruchten zodra ze in de winkel liggen. Om de bijzondere smaak zoveel mogelijk te behouden, gebruik je voor dit jamrecept de hele vrucht. De schil, het sap en het vruchtvlees: alles van de bloedsinaasappel stop je in deze eenvoudig te maken bloedsinaasappeljam.
Appelpunch met sinaasappel en specerijen
Lekker opwarmen op een koude herfst- of wintermiddag doe je met deze heerlijke appelpunch. Het enige wat je nodig hebt, is ongezoet (puur) appelsap, een sinaasappel, enkele specerijen en een beetje geduld. En op hele gure dagen, wat rum. Drink de punch bij havermoutkoeken, (gevulde) speculaas of een snee noten-vruchtenbrood (kletzenbrood). Of gewoon zo.