• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

19 augustus 2013 Recepten

Hummus

Hummus, hoemoes, hoummous of humous? Nou ja, gewoon een hele lekkere kikkererwtenpuree! Ideaal voor een zomerse picknick. Als we naar buiten gaan, willen we ook fijn buiten eten en drinken. Simpel, lekker en het liefst breek-, knoei- en hittebestendig moet dat zijn. Hummus is zo’n outdoortopper.

hummus - kikkererwten - olijfolie - sesamzaadjes - munt - recept - JAMMIE

Kooptip

De lekkerste hummus maak je met kikkererwten van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de biologische van Tarantella, afkomstig uit Italië. Sesampasta (tahin) kun je in de meeste grote supermarkten en biologische winkels kopen. Of anders in de Turkse of Marokkaanse buurtwinkel.

Hummus net-even-anders

Kruidige hummusvariant
Voeg 2 eetlepels fijngesneden, verse koriander toe. Voor wat extra frisheid kun je ook limoensap gebruiken.

Hummus met (extra) pit
Voeg extra cayennepeper toe of gebruik een halve fijngesneden groene of rode peper.

Groentenhummus
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd een aubergine in de lengte doormidden. Smeer in met wat olijfolie en leg de auberginehelften met het vruchtvlees naar beneden op een bakblik in de oven. Bak 15 minuten of totdat de auberginehelften zacht zijn. Laat afkoelen. Schep het vruchtvlees eruit. Doe het samen met de hummus in de blender of keukenmachine. Voeg 1 eetlepel tahin en 1 theelepel gemalen komijnpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met 2 eetlepels fijngehakte, verse bladpeterselie.

En dan nu het basisrecept. Met dit recept maak je in tien minuten een heerlijke hummus, genoeg voor vier personen. Lekker op een snee (Turks) brood met bijvoorbeeld avocado en schijfjes tomaat.

hummus - kikkererwten - olijfolie - sesamzaadjes - munt - recept - JAMMIE
No ratings yet
pin recept print recept

Hummus

Zelf lekkere hummus maken is erg makkelijk. Pureer kikkererwten van goede kwaliteit met sesampasta, olijfolie, citroensap en wat kruiden en klaar ben je!
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Totaal: 10 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • vergiet
  • keukenmachine of staafmixer
  • lepel

Ingrediënten

  • 175 gram gekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels sesampasta, tahin
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout, naar smaak

Hoe maak je het?

  • Pel de knoflook.
  • Roer de sesampasta (tahin) goed door.
  • Doe alle ingrediënten, op de olijfolie na, in de blender of keukenmachine.
  • Mix tot een gladde puree. Voeg eventueel wat water toe voor een glad resultaat.
  • Voeg de olijfolie toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Lekker bij

Eet de hummus op een snee (Turks) brood met bijvoorbeeld avocado en schijfjes tomaat.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. gele tomatenketchup - weckpot - tomaten - recept - JAMMIE
    Gele tomatenketchup
  2. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein
  3. Saliepesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Saliepesto

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Brownie met Limburgse hazelnootpasta
Volgend bericht: Gele tomatenketchup »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required