• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

27 maart 2014 Recepten 5 reacties

Hangop

Zo met de koeien weer in de wei krijg je opeens meer trek in zuivel. Van die lekkere dikke yoghurt bijvoorbeeld. Gezond, goedkoop en een goede basis voor heel veel jammie hapjes. Zelf hangop maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is lekkere yoghurt, een theedoek, een ‘hangplek’ en wat geduld.

hangop - dikke yoghurt - vers fruit - ontbijt - recept - JAMMIE

Kooptip

Biologische volle yoghurt is lekker dik en vol van smaak. Ideaal om hangop van te maken. In elke provincie vind je wel een aantal boeren die hun eigen yoghurt produceren, zoals bijvoorbeeld de Hondspol in Driebergen.

karnemelkhanop met rabarbercompote - glas - toetje - recept - JAMMIE

Zo en dan nu aan de slag. Met dit recept maak je genoeg hangop voor personen. Combineer de hangop met rabarbercompote of meng een paar eetlepels jam erdoor.

hangop - dikke yoghurt - vers fruit - ontbijt - recept - JAMMIE
No ratings yet
pin recept print recept

Hangop

Zo met de koeien weer in de wei krijg je opeens meer trek in zuivel. Van die lekkere dikke yoghurt bijvoorbeeld. Gezond, goedkoop en een goede basis voor heel veel jammie hapjes. Zelf hangop maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is lekkere yoghurt, een theedoek, een ‘hangplek’ en wat geduld.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Laten staan: 5 uren uren
Gang: dessert, ontbijtgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • vergiet
  • kaasdoek of theedoek
  • grote pan of schaal
  • plastic folie

Ingrediënten

  • 1 liter volle biologische yoghurt
  • 2 eetlepels slagroom, eventueel
  • beetje vers fruit honing of vruchtencompote, eventueel

Hoe maak je het?

  • Maak de kaasdoek of de theedoek nat en wring uit.
  • Leg in het vergiet de kaasdoek of de theedoek. Zet het geheel boven een grote kom of pan.
  • Giet de yoghurt in het vergiet en laat minimaal 5 uur uitlekken. Liever langer. Dek het geheel af met plastic folie en zet in de koelkast.
  • Schep de hangop uit het vergiet.
  • Voor een meer romiger smaak kun je eventueel wat slagroom toevoegen. Klop de slagroom licht (lobbig) en voeg de slagroom toe aan de hangop.
  • Verdeel de hangop over de schaaltjes en serveer met vers fruit en eventueel wat honing.

Lekker bij

Een eigengemaakte compote, bijvoorbeeld van rabarber, is ook lekker om door de hangop te doen.

Maak ook eens

Hangop van karnemelk. Gebruik 1,5 liter karnemelk in plaats van yoghurt en je krijgt een stevige lekkere, maar iets minder romige, hangop. Een lekkere lightversie dus.

Tip

Yoghurt (bijna) over datum?
Hang ‘m uit; door het vocht te verwijderen, kun je yoghurt langer bewaren.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Aardbeien-sinaasappel-bessen-smoothie - glas-rietje- recept - JAMMIE
    Aardbeien-sinaasappel-rode bessen-smoothie
  2. granola met abrikozen en vijgen - weckpot - recept - JAMMIE
    Granola met abrikozen en vijgen
  3. Tropische rabarbercompote met kokosschuim - recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tropische rabarbercompote met kokosschuim

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Food event: The Good Family Food Event
Volgend bericht: Food event: Be Slow Food Brussel »

Lees Interacties

5 Reacties

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. Joke :

    17 november 2017 om 17:40

    Ik doe de karnemelk in een papieren koffiefilter. Makkelijk en geen vieze doek.

    > REAGEER
  2. Gerda vriens :

    6 augustus 2016 om 20:24

    Volle yogurt theedoek in een zeef leggen (theedoek nat maken uitwringen) en een volle pak yogurt ,een grote schaal eronderdat het goed kan uitlekken ,enkele uren laten staan ,af gedekt met folie .en dan naasr eigen smaak garneren mijn favoriet is aardbeien ,die lekker door een specialist in een flesje zit…. En dan slagroom .(zelf geklopt) erover heerlijk .

    > REAGEER
    • Janine :

      16 augustus 2016 om 12:01

      Klinkt heerlijk Gerda!

      > REAGEER
  3. Mariette Noteboom :

    8 november 2015 om 20:33

    Mijn moeder maakte anders hangop, yoghurt uit laten lekken, uit de theedoek scheppen, scheut melk er door heen om het smeuïger te maken, dan 3 eieren nemen, het wit stijf kloppen en dan door de hangop spatelen, de hangop is dan heel luchtig, eventueel kun je nog een eierdooier door de hangop doen

    > REAGEER
    • Janine :

      12 november 2015 om 21:33

      Dag Mariette,

      Dank voor je tips! Hangop kun je inderdaad op verschillende manieren maken. Je kunt door de uitgelekte yoghurt ook wat opgeklopte slagroom mengen. Dan krijg je een romige en smeuïger hangop. Ik houd het meest van de pure variant: gewoon uitgelekte yoghurt.

      Groet!

      Janine

      > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required