• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

16 april 2014 Recepten

Granola met abrikozen en vijgen

Slechte ontbijter? Dan is dit recept echt iets voor jou. Als je je eigen granola – cruesli in het Nederlands – maakt, kun je je favoriete granen, vruchten en noten kiezen. Zo wordt ontbijten een stuk leuker en makkelijker. De kaneel en gember geven deze granola een kruidige winterse twist.

granola met abrikozen en vijgen - weckpot - recept - JAMMIE

Kooptip granen

Graanpletterij De Halm verwerkt biologische granen – veelal van Nederlandse bodem – tot heerlijke vlokkenmixen. Hun 7-korenvlokkenmix bevat haver, gerst, rogge, tarwe, maïs, boekweit en rijst: lekker en ideaal als je zelf granola wilt maken. Of je eigen muesli of cruesli.

Granola, cruesli of muesli?

Muesli, zo luidt de vertaling van Granola uit het Engels. Dat klopt eigenlijk niet omdat muesli geen gebrande noten bevat en de granen geen krokant zoet laagje hebben. Krokante muesli noemen wij meestal cruesli: muesli met een crunch. De term granola gaat al een tijdje mee, zo schrijft Harold McGee in zijn boek Over eten & koken. Zo’n honderd jaar geleden bedachten de broers John Harvey en Will Keith Kellogg de naam voor de krokante ontbijtgranenmix.

En nu aan de slag. Met dit recept maak je eenvoudig je eigen granola. Genoeg voor een grote weckpot van één liter. Voldoende dus voor heel wat ontbijtplezier. Meng de granola door de (soja)yoghurt of hangop en je hebt een heerlijk ontbijt.

granola met abrikozen en vijgen - weckpot - recept - JAMMIE
0 van 0
pin recept print recept

Granola met abrikozen en vijgen

Je eigen granola maken, is makkelijk en leuk. Kies je favoriete granen, vruchten, noten en specerijen en binnen mum van tijd heb je eigen heerlijke cruesli.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totaal: 40 minuten
Gang: ontbijtgerecht
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:1 liter

Benodigdheden

  • weegschaal
  • citruspers
  • fijne rasp
  • mengkom
  • bakpapier
  • oven
  • bakplaat
  • lepel
  • 1 schone weckpot (waar 1 liter in past)

Ingrediënten

  • 200 gram graanvlokken, bijvoorbeeld een mix van spelt, haver en roggevlokken
  • 25 gram gepelde hennepzaad
  • 25 gram boekweitkorrels
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram sesamzaad
  • snufje zout
  • 1,5 theelepel gemalen kaneel
  • 15 gram verse gember, genoeg voor 2 theelepel geraspte verse gember
  • 1 biologische sinaasappel
  • 4 eetlepels agavesiroop
  • 2 eetlepels plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of kokosolie
  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 100 gram gedroogde abrikozen

Hoe maak je het?

  • Rasp de sinaasappel en pers ‘m daarna uit.
  • Schil en rasp de gember.
  • Neem een grote kom en meng daar in alle ingrediënten tot en met de gemalen kaneel.
  • Meng in een andere kom de verse gember met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de agavesiroop en de olie.
  • Giet het vloeibare mengsel over de droge mix.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verspreid het mengsel goed over de bakplaat.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster het geheel op 160 graden Celsius.
  • Schep om de 10 minuten de boel even om. Controleer na 30 minuten of het mengsel krokant en goudbruin is.
  • Snijd ondertussen de gedroogde vijgen en abrikozen doormidden.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat het mengsel rustig afkoelen.
  • Schep vervolgens de abrikozen en vijgen erdoor. Doe het geheel in een weckpot.

Lekker bij

Meng de granola door de (soja)yoghurt of hangop en je hebt een heerlijk ontbijt.

Bewaartip

Als je de granola goed afgesloten en op een donkere en koele plek bewaart, blijft de granola zeker een maand goed. Bang dat je met oude granola blijft zitten, hoeft niet. Wie eenmaal zijn eigen granola heeft gemaakt, wil niet meer anders ;-).

Maak ook eens

Je kunt eindeloos variëren met graansoorten, gedroogde vruchten, noten en specerijen. Of probeer eens ahornsiroop om je granola mee te zoeten.
Lekker is bijvoorbeeld granola met:
  • sinaasappelrasp, cranberry’s en blanke amandelen
  • anijs- en venkelzaad
  • gedroogde peer en hazelnoot
  • en…
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Abrikozen - aardbeien - abrikozenjam met aardbeien - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Abrikozenjam met aardbeien
  2. Broodpudding - Noten - Rozijnen - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Broodpudding
  3. hangop - dikke yoghurt - vers fruit - ontbijt - recept - JAMMIE
    Hangop
  4. wentelteefjes - kaneelsuiker - jam - recept - JAMMIE
    Wentelteefjes

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « JAMMIE-drie-jaar-en-nog-wat-feestje!
Volgend bericht: Wentelteefjes »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®