• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

21 augustus 2019 Streekproducten

Botanische siropen en dranken van Bloesembar

Maidie van den Bos maakt onder de naam Bloesembar botanische siropen van (alledaags) groen uit de stad en omgeving. Haar siropen zijn de basis voor cocktails en mocktails. Met haar dranken wil Maidie je het eetbare landschap laten proeven en leren waarderen. Maidie opent de deuren van haar Bloesembar op aanvraag op locaties in heel Nederland en soms daarbuiten.

In een drank kun je het landschap letterlijk vangen. Het jaargetijde, het water, de lucht, de aarde. Alles komt samen in die fles als je lokale ingrediënten gebruikt.

Bloesembar - Guldenroede oogsten - Tiengemeten - Maidie van den Bos - bordercollie - interview met Jammie
Maidie van den Bos, Guldenroede oogsten op Tiengemeten © Maidie van den Bos

Hoe ben je begonnen met het maken van botanische dranken?

“Zo’n vijf jaar geleden kreeg ik Ginny, een jonge bordercollie. Ginny had behoefte aan veel beweging. Vanaf dat moment was ik regelmatig buiten en leerde ik de stad en het buitengebied goed kennen. Ik ontdekte dat ik veel bloemen en planten herkende van vroeger. Vanwege het grondverzetbedrijf van mijn ouders lag ons erf vol met aarde. Tussen die bergen aarde groeide van alles. Wat dat onbekende groen was, legde mijn moeder uit. Nu, jaren later, werd ik nieuwsgierig naar de eetbaarheid van dat alledaagse groen. Ik plukte wat ik herkende en wat lekker rook. Daarnaast las ik veel plantenboeken, waaronder die van Nico Vermeulen en de ANWB plantengids. Koken deed ik altijd al graag. De laatste jaren steeds vaker ook in opdracht. Ik worstelde daarbij met de houdbaarheid van eten. Ik wilde smaken bewaren, maar wist niet hoe. Ik ontdekte dat dit wel kon via een drankje. In een drank kun je het landschap letterlijk vangen. Het jaargetijde, het water, de lucht, de aarde. Alles komt samen in die fles als je lokale ingrediënten gebruikt. Dat was het begin van Bloesembar.”

Wat fascineert je aan het alledaagse groen?

“Hoe mensen samenleven in een stad met het water en het groen, hoe het stedelijk landschap zich ontwikkelt, dat vind ik fascinerend. Neem bijvoorbeeld de tuin van Het Nieuwe Instituut. Tussen het aangelegde groen groeien daar na een tijd ook allerlei andere planten. Wat is eetbaar? Hoe smaken ze? Daar ben ik nieuwsgierig naar.”

Hoe ontwikkel jij siropen en dranken?

“Mijn dranken vertellen het verhaal van een plek, de kracht van de natuur op die locatie. Ik gebruik de soorten die aanwezig zijn. Het liefst maak ik siropen op basis van één plant. De kracht, de smaak, de geur en de kleur van een plant komen zo goed naar voren. Voor het festival Het Laatste Eiland op Tiengemeten ontwikkelde ik bijvoorbeeld een thee, een limonade en een cocktail op basis van één kruid: Guldenroede. Een exoot die op het eiland woekert en daarom ongewenst is, maar tegelijkertijd prachtig is. Guldenroede is rijk aan kleur en geur en heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Ik concentreerde mij op dit kruid omdat het veel over de geschiedenis van het eiland vertelt. Sinds het vertrek van de boeren en de omvorming naar natuurgebied, groeit de Guldenroede hard op Tiengemeten.
Voordat ik een kruid zoals de Guldenroede verwerk, ruik ik eerst goed. Heeft een plant een lekker parfum en is een plant eetbaar, dan proef ik de bladeren en/of de bloemen. Daarna maak ik thee die ik laat afkoelen. De pure smaak van een plant kan ik zo leren kennen en goed beoordelen of die smaak sterk en lekker genoeg is voor een siroop.”

View this post on Instagram

To continue on ‘Gulden Kamer’; there were drinks too! This is ’Haringvliets’s Golden Sunset’ 35 ml Tanqueray Gin 25 ml Goldenrod tonic syrup 15 ml Lemon juice 1 ts Saline water Topped off with 80 ml Fevertree Indian Tonic Shaking this gave a lovely frothy consistence, as it is one of the qualities of the goldenrod. The soft-sunny bitters of the flowers, create a delicate balance. We added the saline water as a flavourful wink to the Haringvlietse Kierbesluit, the opening of our waterworks to turn the Haringvliet waters back into an estuary with brackish water, welcoming a new, but ancient range of fish, birds and insects. . . . #bloesembar #botanicaldrinks #foraging #handpicked #medicinalplants #naturesmedicine #talesoftheland #goldenroom #guldenkamer #tiengemeten #goldenrod #olfactory #countryside #perfume #culturalfestival #hetlaatsteeiland #ikbenophetlaatsteeiland

A post shared by Maidie van den Bos (@bloesembar) on Oct 7, 2018 at 1:16pm PDT

Waarom ben jij een pleitbezorger voor lokale ingrediënten?

“Op een positieve manier wil ik mensen bewust maken van hun alledaagse (eetbare) omgeving. Onder onze neus groeit ontzettend veel lekkers alleen realiseren we ons dat vaak niet. We zijn niet meer bekend met het groen om ons heen. Dat je bijvoorbeeld de bladeren en bloemen van een magnoliaboom kunt eten, weten veel mensen niet. En helemaal niet dat je die (na toestemming te hebben gevraagd) gewoon in Kralingen, midden in Rotterdam kunt plukken.”

Waar kunnen wij jouw lokale producten proeven?

“Op aanvraag open ik op locatie de deuren van mijn Bloesembar. Met mijn siropen maak ik onder andere cocktails, mocktails en wilde fermentaties. In opdracht ontwikkel ik culinaire producten zoals De Insectenbar en de Coolsingelsparsiroop. In de toekomst wil ik ook verzorgingsproducten aanbieden die zijn gemaakt van stadse ingrediënten.”

Nieuwsgierig? Meer weten over Maidie en haar Bloesembar?

Lees mijn artikel in het zomernummer van Stadstuinieren. Hierin legt Maidie de basis van siropen maken uit en deelt zij een haar recept voor een heerlijk zomerdrankje: frambozen-rozensiroop.

Update: sinds 2020 werkt Madie onder de naam FORÊT ATELIER. Op Maidies nieuwe website vind je informatie over haar culinaire producten en diensten.

Zin in meer lekkere letters?

Janine - blogger datisjammie.nl

10+ jaar werk ik als freelance journalist, tekstschrijver en web- en eindredacteur. Ik schrijf verhalen voor op papier en online. Achtergrondverhalen, blogs en interviews, als ook reportages en recepten. Mijn favoriete onderwerpen zijn streek- en seizoensproducten, groen(er) leven en verhalen van & over mensen (human interest).

Bekijk mijn portfolio op www.janinebruinooge.nl als je meer wilt weten over mijn schrijfwerk. Of stuur mij een bericht. Ik help je graag ook jouw pagina’s te vullen met lekkere letters.

Dit vind je misschien ook leuk

  1. Aardbeien - Rabarber - siroop - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Aardbeiensiroop
  2. Fermentatieworkshops - Keukenboeren - RotPot - interview Sanne Zwart - Jammie - datisjammie.nl
    Fermentatieworkshops van Keukenboeren

Categorie:Streekproducten Tag: maker

Vorige bericht: « Bramenjam met kersen
Volgend bericht: Blauwe bessenjam met bramen »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

~ Streekproducten ~

potten - streekproducten zoeken - Jammie - datisjammie.nl

zoeken per provincie ~>

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}