• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 juli 2014 Recepten

Spinazie-venkelsalade

Spinazie en venkel groeien volop in het voorjaar en de zomer en zitten boordevol vitaminen. Goed groenvoer, dat we ook nog eens lekker met elkaar kunnen combineren.

De zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je daarom gerust eerder maken. Dat is zelfs aan te raden omdat de venkel helemaal moet zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor in de salade.

spinazie - zoetzure - venkel - gerookte zalm - salade - recept - JAMMIE
© De Groene Garde

Tip

Verse spinazie moet groen van kleur zijn en hele, frisse bladeren hebben. De groente moet koel en knapperig aanvoelen op moment van aankopen.

Spinazie bederft snel. Eet spinazie daarom zo snel mogelijk na aankoop op. Lukt dat niet, dan kun je spinazie een dag of twee in de groentelade van je koelkast bewaren.

Zo en dan nu het recept. Met dit recept maak je een heerlijk lunchgerecht voor vier personen. Serveer de spinazie-venkelsalade met (zuurdesem)brood en kruidenolie van knoflook en tijm of met citroenmayonaise. Visliefhebbers kunnen gerookte zalm aan de salade toevoegen.

spinazie-zoetzure venkel- gerookte zalm - salade - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Spinazie-venkelsalade

Spinazie en venkel groeien volop in het voorjaar en de zomer en zitten boordevol vitaminen. Goed groenvoer, dat we ook nog eens lekker met elkaar kunnen combineren in een salade. De zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je het beste eerder maken. De venkel moet helemaal zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor in de salade.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totaal: 35 minuten minuten
Gang: lunchgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • kom
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • citruspers
  • vergiet
  • fijne rasp
  • mengkom
  • lepel
  • schone weckpotten

Ingrediënten

Zoetzure venkel

  • 3 middelgrote venkelknollen
  • 5 dl droge witte wijn
  • 2,5 dl witte wijnazijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 90 gram kristalsuiker

Salade

  • 500 gram verse spinazie
  • 2 rode uien
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 biologische citroen
  • 1 bosje verse tijm
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • versgemalen zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak de zoetzure venkel volgens het basisrecept. Doe dit het liefst een dag (of langer) van tevoren. De venkel moet helemaal zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken in de salade
  • Was ondertussen de spinazie en laat goed uitlekken.
  • Snij de uien in ringen.
  • Doe de spinazie, ui, kappertjes en zoetzure venkel (zonder het kookvocht) in een grote kom.
  • Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen daarna uit.
  • Maak de dressing: meng citroensap met de tijmblaadjes en 6 eetlepels van het zoetzure venkelvocht. Voeg al roerende de olijfolie toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en citroenrasp.
  • Giet de dressing over het spinazie-venkelmengsel en hussel goed.
  • Serveer de salade op een grote schaal of grote borden. Garneer de salade met fijngesneden venkelgroen.

Lekker bij

Serveer de salade met (zuurdesem)brood en kruidenolie van knoflook en tijm of met citroenmayonaise.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Genoten van dit gerecht? Zin in meer?

Kookboek De Groene Garde

In het kookboek De Groene Garde vind je nog vier andere JAMMIE recepten. Behalve veel lekkere seizoensrecepten – maar liefst honderd ! – lees je in De Groene Garde ook achtergrondverhalen over duurzaamheid en interviews met pioniers van (h)eerlijk eten. De Groene Garde wijst je de weg in goed voedselland.

Bestel hier jouw Groene Garde.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. 4de druk kookboek De Groene Garde - nieuws - Jammie - datisjammie.nl
    4de druk kookboek De Groene Garde
  2. De Groene Garde - Nieuws - Boekrecensie - JAMMIE
    Boekrecensie: De Groene Garde
  3. De Groene Garde met korting & kerstmenu!
  4. Pasta lavendel-camembert - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pasta met lavendel-camembert
  5. Receptenarchief - streek- en seizoensrecepten - JAMMIE
    Receptenarchief
  6. Tropische rabarbercompote met kokosschuim - recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tropische rabarbercompote met kokosschuim
  7. Zoetzure venkel - Weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Zoetzure venkel

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Zoetzure venkel
Volgend bericht: Appelcompote met kaneel »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required